Un val de frig istoric obligă Statele Unite să adopte măsuri excepționale

Un val de frig istoric obligă Statele Unite să adopte măsuri excepționale
Publicat: 07/01/2014, 16:38
Actualizat: 13/10/2018, 02:44

Statele Unite continuau să se confrunte marți cu un val de frig istoric, care paralizează centrul, nordul și estul țării de aproape o săptămână, obligând numeroase state să adopte măsuri excepționale, relatează AFP.

Temperaturile resimțite, de până la minus 53 grade Celsius, neobișnuite în ultimii 20 de ani, ninsorile și poleiul au provocat zeci de morți în mai puțin de o săptămână, iar serviciile meteorologice anunță sosirea unui nou val de frig în estul țării.

Paralizarea traficului aerian a devenit un coșmar pentru numeroși americani, care nu se pot întoarce acasă după sărbătorile de sfârșit de an, în timp ce numeroase școli au fost închise în mai multe state, unde autoritățile le-au cerut locuitorilor să rămână în case.

Numeroase aeroporturi au fost perturbate și, potrivit site-ului specializat FlightAware, peste 4.300 de zboruri au fost anulate în total, dintre care aproape jumătate la Chicago, iar alte 6.500 au avut întârzieri.

Frigul s-a extins marți din nordul Statelor Unite și Canada până în Midwest, amenințând regiunile din sud, în mod tradițional ferite de intemperii, cum ar fi Tennessee și Alabama.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată până în prezent a fost de minus 53 de grade Celsius, în Montana, în nordul-vestul țării, iar o temperatură puțin mai ridicată a fost înregistrată în North Dakota, South Dakota și Minnesota.

În Minneapolis, unde în mod obișnuit locuitorii din Washington sunt ironizați pentru că intră în panică la primii fulgi de zăpadă, publicația Star Tribune sublinia că viața „intră în hibernare”.

Chiar și sudul țării, obișnuit cu un climat mai blând, a fost vizat de o alertă de frig care amenință recoltele și animalele.

Marți dimineața, temperatura la Washington era de minus 8 grade Celsius, relativ blândă în comparație cu alte regiuni, însă rafale de vânt puternic persistau.

Serviciile meteorologice au anunțat luni cele mai scăzute temperaturi din ultimii 20 de ani în nordul și centrul țării, în urma unui „front de frig arctic”. „Combinate cu rafale de vânt, aceste temperaturi vor fi resimțite la niveluri potențial mortale”, au avertizat experții. La astfel de temperaturi, leziuni ale pielii pot avea loc în câteva minute, au atras atenția autoritățile, care i-au îndemnat pe americani să rămână în case.

„Le-am cerut angajaților muncipali considerați neesențiali să rămână acasă”, a declarat Sarah DeRoo, purtătorul de cuvânt al muncipalității din Milwaukee, unde temperatura era de minus 37 de grade Celsius la primele ore ale dimineții. „Poliția patrulează pentru a ajuta persoanele fără adăpost să găsească cel mai apropiat refugiu. În refugii, au fost instalate paturi suplimentare”, a adăugat oficialul.

În comitatul Cook, care înglobează o mare parte din orașul Chicago, „centre au fost deschise pentru toate persoanele, de exemplu pentru cei care au probleme cu încălzirea în locuințe”, a declarat pentru AFP Natalia Derevyanny, purtătoare de cuvânt. „Trebuie să facem față unei combinații periculoase de temperaturi foarte scăzute, polei și îngheț”, a subliniat Pat Quinn, guvernatorul statului Illinois, care a declarat starea de urgență.

Printre persoanele care și-au pierdut viața se află un angajat al serviciilor de deszăpezire, care a fost prins sub o grămadă de sare în regiunea Philadelphia, în timp ce patru bărbați, cu vârste cuprinse între 48 și 63 de ani au murit în urma unor crize cardiace, în timp ce deszăpezeau în fața casei.

De asemenea, corpul une femei în vârstă de 90 de ani a fost descoperit în zăpadă, luni, în apropiere de mașina sa, în Ohio.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!'
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult...
EXCLUSIV VIDEO El e Daniel, tânărul înecat în bazin, în Timișoara. Luna trecută ar fi...
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri,...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
Sursă iraniană: Iranul pune la dispoziţia rebelilor Houthi o rachetă lansată pe mare
Descoperire EPOCALĂ la marginea Sistemului Solar! Arată că de fapt suntem...
Obligatoriu pentru românii din străinătate. Documentul care trebuie depus la ANAF neapărat
Theo Rose și Anghel Damian trec printr-o perioadă dificilă din viața lor. Ce s-a întâmplat
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Legătura dintre femeia care se arunca în fața mașinilor în București și Mirela Vaida. Femeia...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Tinerii din România, pe primul loc în Europa la abandonarea educației după 18 ani
×