Un virusolog român din SUA îndeamnă la vigilență, când vine vorba de Omicron: „Infectează un continent în câteva săptămâni”

Un virusolog român din SUA îndeamnă la vigilență, când vine vorba de Omicron: „Infectează un continent în câteva săptămâni”
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 15/01/2022, 15:01

Virusologul român Cristian Apetrei, stabilit în SUA, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA), avertizează că varianta Omicron poate infecta un continent întreg în doar câteva săptămâni și de aceea trebuie să rămânem vigilenţi în continuare.

El susţine că „în cazul virusurilor, un ciclu de replicare durează în jur de 6 ore, ceea ce înseamnă că cinci generaţii se acumulează într-o zi şi jumătate”.

În cazul virusurilor, un ciclu de replicare durează în jur de 6 ore, ceea ce înseamnă 5 generații se acumulează într-o zi și jumătate. Producția zilnică este de vreo câteva miliarde (la fiecare pacient), și după, cum se vede, omicronul infectează un continent în câteva săptămâni. Ce înseamnă asta? Înseamnă dincolo de entuziasmul generalizat varianta este mai puțin patogenă, trebuie rămânem vigilenți, pentru nu știm niciodată ce iese dintr-un asemenea pool genetic”, a scris profesorul Apetrei, printre altele, pe pagina sa de Facebook.

Mesajul său este mult mai complex și poate fi citit integral mai jos: