Uniunea Europeană anunță că va pedepsi evitarea sancțiunilor impuse Rusiei

Uniunea Europeană anunță că va pedepsi evitarea sancțiunilor impuse Rusiei
Sursa foto: Uniunea Europeană
Publicat: 28/11/2022, 19:22

Consiliul Uniunii Europene a anunțat, luni, că evitarea sancţiunilor impuse Rusiei reprezintă o ”infracţiune”. Astfel, va exista un mecanism ce va permite adoptarea de acţiuni contra naţiunilor terţe care evită aplicarea măsurilor contra Rusiei.

UE a adoptat o serie de măsuri restrictive în contextul războiului din Ucraina. Evitarea sancţiunilor impuse Rusiei reprezintă o ”infracţiune”, consideră Consiliul.

Astfel, decizia Consiliului va permite sancţionarea cetăţenilor şi entităţilor din state terţe care nu respectă sancţiunile, relatează cotidianul Le Monde.

Pavel Blazek, ministrul Justiţiei din Cehia, a declarat că este esențial ca aceste măsuri să fie pe deplin implementate.

„Pentru a avea succes, aplicarea sancţiunilor necesită un efort constant, iar decizia de astăzi este un instrument esenţial pentru a garanta că va fi oprită orice tentativă de evitare a sancţiunilor”, a precizat Pavel Blazek, ministrul Justiţiei din Cehia, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

În urma adoptării deciziei, Comisia Europeană va prezenta o propunere de directivă care să conțină reguli minime privind definirea infracțiunilor și pedepsele pentru încălcarea măsurilor restrictive ale UE. Acest proiect de directivă va trebui apoi examinat și adoptat de către Consiliu și Parlamentul European.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase