Uniunea Europeană își recheamă ambasadorul de la Moscova pentru „consultări”, după atacul neurotoxic din Marea Britanie

Uniunea Europeană își recheamă ambasadorul de la Moscova pentru „consultări, după atacul neurotoxic din Marea Britanie
Publicat: 23/03/2018, 09:08
Actualizat: 25/03/2019, 19:36

„Consiliul European condamnă în termenii cei mai puternici atacul recent de la Salisbury, își exprimă compătimirea cea mai profundă față de persoanele ale căror vieți au fost amenințate și oferă sprijin pentru investigația în curs. Consiliul este de acord cu evaluarea guvernului Marii Britanii că este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă și că nu există nicio altă explicație plauzibilă. Manifestăm o solidaritate necondiționată cu Marea Britanie în fața acestei provocări grave la adresa securității noastre comune. Utilizarea armelor chimice, inclusiv utilizarea oricăror substanțe toxice ca arme, este complet inacceptabilă, trebuie condamnată în mod sistematic și riguros și constituie o amenințare la adresa securității noastre. Statele membre își vor coordona poziția cu privire la măsurile care trebuie luate în lumina răspunsurilor furnizate de autoritățile ruse. Uniunea Europeană va rămâne concentrată pe acest subiect și pe implicațiile lui”, se afirmă într-un comunicat dat publicității, joi, de Consiliul European.

Instituția a cerut Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, să continue activitatea privind „consolidarea capacităților de a aborda amenințările hibride, inclusiv în domeniul cibernetic, de comunicare strategică și de contrainformații”, apoi să prezinte un raport în privința progreselor înregistrate, până în luna iunie.

Premierul britanic Theresa May a cerut solidaritatea țărilor Uniunii Europene împotriva serviciilor secrete ruse, pe care le acuză că ar putea pregăti noi atacuri neurotoxice de genul celui comis în orașul englez Salisbury. May susține că Rusia reprezintă o amenințare la adresa Europei, întrucât nu respectă granițele și celelalte state.

Administrația Vladimir Putin a exprimat regret că Uniunea Europeană a preferat solidaritatea cu Guvernul de la Londra în defavoarea obiectivității, în cazul atacului neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent secret rus în Marea Britanie.

Fostul agent de spionaj rus Serghei Skripal, rănit în orașul britanic Salisbury, probabil a fost atacat cu o substanță neurotoxică, au stabilit anchetatorii britanici. Potrivit unor surse din cadrul investigației, substanța folosită este din gama Noviciok, dezvoltată în laboratoarele sovietice.

Fostul agent al Serviciului rus de informații militare (GRU) și fiica acestuia sunt în stare critică în urma atacului cu o substanță neurotoxică. Un polițist care a intervenit a fost, de asemenea, internat în stare gravă, însă starea lui s-a îmbunătățit și a fost recent externat.