Bruxellesul vrea să blocheze intrarea în blocul comunitar a produselor agricole care conțin pesticide interzise, respectiv anumite produse alimentare fabricate la standarde diferite, pentru a-și proteja fermierii, într-un fel de ecou al politicii comerciale „reciproce” a președintelui american Donald Trump, relatează jurnaliștii de la Financial Times.
Comisia Europeană va conveni săptămâna viitoare să ia în calcul restricții mai mari de import, după cum au dezvăluit pentru FT trei oficiali, o mișcare care ar urma că amplifice tensiunile cu partenerii comerciali. Țintele inițiale ar putea include culturi americane, cum ar fi boabele de soia, care sunt cultivate folosind pesticide pe care fermierii din UE nu au voie să le folosească.
„Avem semnale foarte clare din partea parlamentului, semnale foarte clare și din partea statelor membre și a fermierilor noștri: orice este interzis în UE, ar trebui interzis în UE, chiar dacă este un produs importat”, a declarat comisarul pentru sănătate, Olivér Várhelyi, într-un interviu luna trecută.
Trump a atacat, joi, țări care blocau produsele americane, inclusiv UE, despre care a spus că a interzis crustaceele originare din majoritatea statelor SUA (48 din cele 50 de state). El a amenințat cu tarife pentru cei care nu își schimbă politica.
Potrivit FT, Comisia s-a opus de mult timp solicitărilor din partea Franței și a altor state membre pentru un tratament reciproc, argumentând că ar putea încălca regulile OMC. Organismul permite doar restricții pe motive științifice care nu discriminează importurile.
UE interzice multe pesticide pentru că dăunează plantelor sau animalelor – chiar dacă agenția sa de sănătate a decis că unele sunt sigure dacă sunt ingerate în cantități mici.
Planul UE este inclus într-o foaie de parcurs numită „Viziune pentru agricultură”, elaborată de comisarul pentru agricultură Christophe Hansen. Un oficial care este la curent cu planurile incluse în document a spus că acestea se referă la necesitatea de a respecta regulile internaționale.
„Vorbim doar despre cele mai periculoase pesticide și va exista o evaluare a impactului pentru a proteja competitivitatea înainte de orice decizie”, a spus un oficial, adăugând că „avem nevoie de cafea, mango și avocado”.
Várhelyi a spus că pesticidele care folosesc substanțe cancerigene, mutageni sau perturbatori endocrini nu ar trebui să fie permise în bloc pentru alimentele importate.
„Dacă știința spune că nu este sigur, atunci nu ar trebui să o avem”, a spus el, completând: „Dacă vrem să fim bazați științific, atunci știința este universală. Așa că trebuie să ne asigurăm că orice este importat respectă acest lucru.”
O astfel de substanță este paraquatul, un erbicid interzis în UE, dar folosit în SUA pe culturi, inclusiv soia.
Pesticide Action Network Europe, un grup de activiști, a găsit pesticide precum fungicidul propiconazol și insecticide neurotoxice care distrug albinele în multe importuri, potrivit unui raport publicat la începutul acestei luni.
„Aceste substanțe apar adesea în amestecuri de „cocteil de pesticide” și, în unele cazuri, nivelurile lor depășesc limitele legale de reziduuri stabilite pentru pesticide individuale”, a spus grupul. „Limite mai mari de reziduuri permise sunt adesea menținute pentru a se adapta partenerilor comerciali internaționali, punând în pericol sănătatea cetățenilor europeni”.
Ceaiul și cafeaua au fost cele mai comune produse cu reziduuri de pesticide interzise, cu 38% din probele de ceai și 23% din cafea. Aproape un sfert din probele din India și 17% din China, ambii mari cultivatori de ceai, conțineau reziduuri de pesticide interzise.
Comisia va include, de asemenea, în viitoarele tranzacții comerciale standarde mai ridicate de bunăstare a animalelor. UE are reguli cu privire la suprafața spațiului pentru găini și viței, curățenia adăposturilor și alte lucruri care cresc costurile pentru fermieri.
Unul dintre oficiali a declarat că va spori sprijinul public pentru acordurile comerciale, după ce parlamentele naționale au refuzat să ratifice unele acorduri recente din cauza impactului lor asupra fermierilor și asupra mediului.
Citiți și: