Unul dintre cei mai controversați politicieni francezi a murit la 88 de ani

Unul dintre cei mai controversați politicieni francezi a murit la 88 de ani
Publicat: 30/06/2015, 12:42
Actualizat: 30/06/2015, 23:00

Pasqua a decedat luni, la spitalul Foch de Suresnes, a anunțat într-un comunicat președintele Consiliului Departamental Hauts-de-Seine Patrick Devedjian (Les Républicains).

Citat în aproape zece dosare (finanțări politice, vânzări de armament în Angola), el a fost condamnat definitiv în 2010 în două dosare, și anume la 18 luni de închisoare cu suspendare pentru finanțarea ilegală a campaniei sale în alegerile europene din 1999, prin vânzarea cazinoului din Annemasse (Haute-Savoie), și la un an de închisoare cu suspendare, de către Curtea de Justiție a Republicii (CJR), în dosarul deturnărilor de fonduri cu prejudicierea Sofremi, o firmă de export de material în domeniul securității.

Ultimele probleme cu justiția le-a avut în mai, într-un proces în apel pentru deturnare de fonduri publice la Fundația de artă Hamon.

Născut la 18 aprilie 1927, la Grasse (Alpes-Maritimes), Charles Pasqua, nepotul unui cioban corsican, s-a angajat la vârsta de 16 ani în Rezistență și, ca un gaullist convins, a aderat încă din 1947 la Adunarea Poporului Francez (RPF). El a făcut carieră în societatea Pernod-Ricard.

– „Trădare” în 1995

Rana, în legătură cu Europa, dar mai ales în legătură cu această „trădare” din 1995, a rămas deschisă între Jacques Chirac și Charles Pasqua, care nu s-au reconciliat niciodată. Până într-acolo încât Pasqua l-a atacat pe fostul său mentor, într-o conferință de presă, în 2009.

Un adevărat „pilon” în Hauts-de-Seine, un departament al cărui președinte a fost din 1973 și până în 1976 și din 1988 și până în 2004, fostul deputat și senator a fost învins în alegerile pentru postul de primar din Neuilly-sur-Seine în 1983 de către un tânăr ambițios, pe nume Nicolas Sarkozy, la a cărui ascensiune a contribuit și de care s-a apropiat ulterior.

El a părăsit RPR în 1999, fondând și prezidând pentru o perioadă Adunarea pentru Franța (RPF), un partid suveranist, la conducerea căruia, asociat cu Philippe de Villiers, a obținut un scor mai bun decât lista RPR-DL a lui Nicolas Sarkozy.

Cunoscut pentru afirmații șoc – „teroriștii trebuie terorizați”, lansa el în Piața Beauvau -, Pasqua rămâne legat de Serviciul de Acțiune Civică (SAC), un fel de poliție secretă creată la sfârșitul anilor ’50, și de un pachet de legi care restrângea dreptul de azil, în iunie 1993. Numele său este asociat, de asemenea, cu moartea, în 1986, unui tânăr de origine marocană, Malik Oussekine, ucis în bătaie de poliție în timpul unei manifestații a studenților la Paris, în perioada în care era ministru de Interne.

„Franța pierde unul dintre cei mai mari servitori ai săi”, a reacționat imediat Nicolas Sarkozy. „Alături de J. Chirac, am dus multe bătălii împreună. Apoi drumurile noastre s-au despărțit. Însă personalitatea sa mă impresiona”, a reacționat, într-un mesaj postat pe Twitter Alain Juppé.

Numărul doi din cadrul Frontului Național (FN, extremă dreapta) Florian Philippot i-a adus omagiu „unui mare patriot”, la unison, un lucru neobișnuit, cu Jean-Marie Le Pen.

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve i-a salutat „memoria”, într-un scurt comunicat de presă. Cariera politică a lui Pasqua „a fost marcată de două treceri” pe la Palatul Beauvau, notează ministrul.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×