Unul dintre reprezentanții Rusiei la ONU demisionează și critică războiul din Ucraina: „Totul este despre minciuni, război și ură!”

Unul dintre reprezentanții Rusiei la ONU demisionează și critică războiul din Ucraina: „Totul este despre minciuni, război și ură!”
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 23/05/2022, 23:56
Actualizat: 24/05/2022, 01:12

Boris Bondarev, un reprezentant al Rusiei la Biroul Națiunilor Unite de la Geneva, și-a prezentat demisia din funcție și, mai mult decât atât, le-a trimis oficialilor ONU o scrisoare în care vorbește în termeni extrem de duri despre „războiul agresiv” al Rusiei în Ucraina.

Acesta și-a trimis luni dimineață demisia către misiunea diplomatică rusă de la ONU.

În calitatea sa de consilier diplomatic, Boris Bondarev a fost implicat în demersurile Rusiei la Conferința pentru Dezarmare de la Geneva, după ce a fost în misiune în țări precum Cambodgia și Mongolia.

Contactat telefonic, Bondarev a confirmat pentru Associated Press că și-a prezentat demisia, prin intermediul unei scrisori adresate ambasadorului Rusiei, Ghenadi Gatilov, informează Antena 3.

„Este intolerabil ceea ce face guvernul meu acum. Ca funcționar public, trebuie să am o parte din responsabilitate și nu vreau asta”, a spus Bondarev.

„Dacă sunt îngrijorat de posibila reacție de la Moscova? Trebuie să fiu îngrijorat de asta”, a estimat el, adăugând că „nu toți diplomații ruși sunt pro-război”.

„Sunt rezonabili, dar trebuie să-și țină gura. Dacă voi fi urmărit penal, atunci alți oameni care s-ar gândi să facă la fel nu o vor face. Timp de douăzeci de ani din cariera mea diplomatică am văzut diferite întorsături ale politicii noastre externe, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea așa cum mi-a fost pe 24 februarie, anul acesta”, a anticipat oficialul.

Boris Bondarev nu vrea să se întoarcă în Rusia

În scrisoarea pe care a adresat-o diplomaților, Boris Bondarev a explicat că cei care au planificat războiul din Ucraina „doresc să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase, lipsite de gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj și costuri cu întreaga marină militară rusă, bucurându-se de puteri nelimitate și impunitate totală”.

El a explicat și că nu va părăsi Geneva în urma demisiei. Totodată, Bondarev l-a criticat și pe ministrul Afacerilor Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, spunând despre acesta că s-a transformat „dintr-un intelectual profesionist și educat… într-o persoană care difuzează constant declarații contradictorii și amenință lumea cu arme nucleare”.

„Astăzi, Ministerul rus al Afacerilor Externe nu este despre diplomație. Totul este despre război, minciuni și ură”, a mai scris diplomatul rus.