Val de proteste în Turcia, după uciderea unei studente care ar fi rezistat unei tentative de viol

Val de proteste în Turcia, după uciderea unei studente care ar fi rezistat unei tentative de viol
Publicat: 16/02/2015, 15:51

Poliția a descoperit vineri cadavrul carbonizat al tinerei Ozgecan Aslan, în vârstă de 20 de ani, în albia unui râu din orașul Mersin, la trei zile după ce a fost dată dispărută. Funeraliile tinerei au avut loc sâmbătă în Mersin și au fost însoțite de proteste la nivel național, la care au participat zeci de mii de persoane ce au condamnat violența împotriva femeilor. Mii de femei au protestat în mai multe orașe din Turcia, inclusiv Ankara, Istanbul și Mersin – orașul natal al lui Aslan din sudul Turciei.

La Istanbul, activiștii pentru drepturile femeilor au organizat două proteste separate. Sute de persoane s-au reunit în cursul zilei sub sloganul „Destul, vom opri uciderea femeilor!”, iar în cursul serii, manifestația a luat amploare, cu participarea a mii de femei de toate vârstele.

Organizațiile pentru drepturile femeilor susțin că violența împotriva femeilors-a intensificat în ultimul deceniu. Doar anul trecut, aproape 300 de femei au fost ucise de bărbați și peste 100 au fost violate, potrivit informațiilor locale.

Cazul a condus și la o reapariție în atenția publicului a unei petiții care cere introducerea transportului public segregat pe sexe la Istanbul, inițiată în august 2014, relatează publicația Daily Sabah, în ediția electronică. Petiția este promovată pe diverse site-uri pentru a crește conștientizarea în legătură cu problemele pe care le întâmpină femeile în transportul public. Aceasta atrage atenția asupra faptului că Istanbulul este un oraș extrem de aglomerat și milioane de persoane folosesc zilnic mijloacele de transport în comun și subliniază că situația nu deranjează doar femeile, ci și bărbații, dintre care unii se simt incofortabil să stea foarte aproape de femei.

Uciderea tinerei studente a generat un val de condamnări în Turcia, atât în rândul politicienilor, cât și al organizațiilor neguvernamentale. Cele două fiice ale președintelui Recep Tayyip Erdogan, Sümeyye Erdogan și Esra Albayrak, au vizitat sâmbătă familia studentei ucise, în timp ce șeful statului și soția lui au sunat familia pentru a-și exprima condoleanțele și a condamna incidentul.

Aslan a fost dată dispărută de mama ei joi. Ancheta a arătat că tânăra, care se urcase într-un microbuz din Tarsus pentru a merge acasă în Mersin, miercuri seara, a fost atacată de șoferul Suphi Altindoken, în vârstă de 26 de ani, atunci când a rămas singurul pasager. Ea a rezistat atacului cu un spray paralizant dar a fost înjunghiată și apoi lovită cu bară de fier până când a murit. Șoferul s-a întors apoi în Tarsus și a cerut ajutor de la tatăl lui și de la un prieten pentru a se dispensa de cadavru.

În timpul interogatoriului, șoferul a recunoscut crima și a spus poliției că a mers împreună cu cei doi într-o zonă împădurită, unde au ars cadavrul și au distrus probele. El a declarat că i-a tăiat mâinile pentru că îl zgâriase pe față și voia să prevină să fie identificat prin analize ADN.

Altindoken, tatăl unui copil, a fost prins atunci când jandarmii locali au devenit suspecioși pentru că microbuzul pe care îl conducea nu urma ruta normală către Mersin. Jandarmeria a oprit microbuzul în timpul unui control de rutină și a descoperit urme de sânge pe scaune, reținând trei persoane, după ce a remarcat comportamentul suspect al șoferului. Acesta a pretins că urmele de sânge sunt rezultatul unei bătăi între doi pasageri, iar suspecții au fost eliberați.

Dar, atunci când jandarmeria a fost informată în legătură cu dispariția victimei, a efectuat o nouă percheziție a microbuzului și l-a reținut pe tatăl șoferului și un prieten al acestuia. Șoferul a fost reținut ulterior.

Cei doi suspecți au mărturisit că au incendiat victima, după ce șoferul le-a cerut ajutorul după ce a ucis-o. Suspecții au fost transportați la spital pentru a li se verifica starea de sănătate, după care au fost preluați de poliție. Sute de persoane au încercat, la Mersin, să linșeze suspecții în timp ce aceștia erau transportați la tribunal pentru a fi chestionați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers