Verdict FINAL în cazul protestelor SÂNGEROASE din Egipt: 75 de persoane condamnate la MOARTE. Amnesty International: „parodie GROTESCĂ a justiției”

Verdict FINAL în cazul protestelor SÂNGEROASE din Egipt: 75 de persoane condamnate la MOARTE. Amnesty International: parodie GROTESCĂ a justiției
Publicat: 08/09/2018, 21:07
Actualizat: 26/03/2019, 07:35

Cei 739 de inculpați, care au inclus membri ai Frăției Musulmane, au fost arestați și judecați pentru participarea la protestele care au avut loc în piețele Rabaa al-Adawiya și al-Nahda din Cairo față de înlăturărea lui Morsy, transmite Mediafax.

Protestele au culminat cu violențe în masă, când forțele egiptene de securitate, sub comanda președintelui Abdel Fattah el-Sisi, au încercat să elimine mii de demonstranți prin folosirea de arme automate, transportoare blindate și buldozere militare. Sute de oameni au fost uciși.

Protestul din 2013 a devenit violent, iar sute de persoane au fost ucise de forțele de securitate.

Mai devreme în acest an, parlamentul din Egipt a oferit imunitate ofițerilor din armată pentru acțiunile din 2013 și pentru orice infracțiune comisă între iulie 2013 și ianuarie 2016. Cei care au fost condamnați în procesul în masă au fost acuzați că au incitat la violență, crimă și că au organizat proteste ilegale.

Printre cei condamnați la moarte sâmbătă de Curtea Penală din Cairo s-au numărați și membri proeminenți ai Fraților Musulmani Essam El-Erian, Mohamed Beltagy, Abdel-Rahman al-Bar și Osama Yassin. Din cele 75 de persoane, 44 sunt în închisoare, iar 31 sunt fugari.

Alți 56 de inculpați au fost condamnați la închisoare pe viață, printre care Mohamed Badie, liderul Frăției Musulmane.

Aproximativ 200 de inculpați au fost condamnați la cinci ani în spatele gratiilor, dintre care fotojurnalistul Mahmoud Abu Zeid, cunoscut și sub numele de Shawkan. După ce judecătorul a terminat să citească verdictul, au sărbătorit, deoarece aceștia și-au ispășit deja pedeapsa și așteaptă să fie eliberați în curând. Osama Morsy, fiul lui Mohamed Morsy, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Mohamed Morsy, fostul lider al Frăției, a fost primul președinte ales în mod democratic în Egipt. Alți 360 de inculpați au fost condamnați la 15 ani de închisoare. Nimeni nu a fost găsit nevinovat. Din cei acuzați, 315 sunt închiși și 419 sunt fugari. Acuzațiile au fost eliminate împotriva a cinci inculpați care au murit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase