Vestea reținerii lui Sorin Oprescu pentru corupție a ajuns până în SUA

Vestea reținerii lui Sorin Oprescu pentru corupție a ajuns până în SUA
Publicat: 07/09/2015, 10:44

THE ASSOCIATED PRESS scrie că „influentul” Sorin Oprescu a fost reținut duminică, fiind suspectat că „a luat mită 25.000 de euro de la firme care lucrează pentru primărie”, informația fiind preluată, între alte publicații, de prestigiosul ziar THE NEW YORK TIMES (NYT) și de postul național canadian de televiziune CBC.

AP citează comunicatul procurorilor, potrivit cărora în perioada 2013-2015 firme care au avut contracte cu Primăria București au fost obligate să plătească până la 70% din profiturile de pe urma lucrărilor pentru primărie unor oficiali de rang înalt, din care 10% ar fi ajuns direct la Oprescu.

Agenția americană îl citează pe avocatul acestuia, Alexandru Chiciu, care neagă că Oprescu ar fi cerut mită direct sau prin terți.

Oprescu, în vârstă de 63 de ani, este primarul Bucureștiului din 2008, mai scrie AP, subliniind că acesta a candidat în 2009 la Președinție și că a fost sentor PSD.

REUTERS scrie că anchetatorii anticorupție au deschis o anchetă penală împotriva primarului, pe care-l suspectează că a luat mită, acesta fiind „ultimul dintr-o serie de cazuri foarte mediatizate în acest stat membru al Uniunii Europene”.

„România este unul dintre cele mai corupte state UE și, din acest motiv, unul dintre cele mai puțin dezvoltate, însă lupta împotriva corupției la nivel înalt le-a adus procurorilor laude la Bruxelles și de la investitori străini”, comentează agenția, într-un material preluat, între alții, de postul american de radio VOICE OF AMERICA (VOA), tabloidul britanic DAILY MAIL și site-ul turc todayszaman.com.

Reuters mai scrie că procurorii îl acuză pe Oprescu că face parte dintr-un grup de funcționari publici care lucrează în administrația publică din București și care au acordat contracte de lucrări publice unor companii în schimbul unei părți din câștigurile acestora, ca mită.

„Firmele păstrau 30-33 la sută din profit, iar restul era dat ca mită angajaților primarului Bucureștiului, iar 10 la sută din valoarea contractelor era cerută de către inculpatul Sorin Oprescu”, citează Reuters din comunicatul procurorilor.

Reuters mai precizează, citând din document, că „doctorul în vârstă de 63 de ani, aflat la al doilea mandat de primar”, „a fost prins primind 25.000 de euro ca mită, reprezentând prima tranșă dintr-un total de 60.000 de euro, sumă pe care ar fi cerut-o de la persoane a căror identitate nu a fost dezvăluită și care au devenit informatori ai procurorilor”.

Procurorii au mai anunțat că l-au reținut pe Oprescu pentru 24 de ore, sâmbătă noapte, și că vor cere instanței să emită mandat de arestare pe 30 de zile, scrie agenția, care adaugă că „un număr mare de cazuri de corupție au vizat, în ultimii ani, primari, consilieri locali, parlamentari și miniștri care au favorizat anumite companii pentru lucrări publice și care au cerut procente din contracte ca mită”.

Reuters citează cazurile primarilor Sectorului 5 Marian Vanghelie și Sectorului 1 Andrei Chiliman, anchetați anul acesta pentru că au luat mită zeci de milioane de euro.

AGENCE FRANCE PRESSE scrie pe site-ul în limba engleză, citâd oficiali din domeniul luptei împotriva corupției, că Oprescu a fost reținut sâmbătă seara, fiind suspectat că a luat mită în legătură cu licitații organizate de primărie.

Agenția oficială chineză XINHUA scrie, la rândul său, citând DNA, într-un material preluat de site-ul american GLOBAL POST, cu sediul la Boston, că Oprescu a fost dus în arest în baza unor acuzații potrivit cărora a luat mită în schimbul unor contracte publice.

Agenția chineză precizează, citând tot DNA, că „procurorii au beneficiat de sprijin special din partea Serviciului Român de Informații (SRI)” în procedurile împotriva lui Oprescu, „un politician independent și medic, primar al Bucureștiului din 2008”.

BBC NEWS online, care prezintă pe larg informațiile din acest caz, precizează, citând procurorii, că Oprescu a fost „prins acceptând mită de la persoane care au devenit informatori”.

Radiodifuzorul britanic adaugă că „o serie de români celebri și-au pierdut locurile de muncă în urma unor acuzații de corupție”.

Postul amintește că premierul român Victor Ponta a fost acuzat, în iulie, de mai multe fapte de corupție – între care evaziune fiscală și spălare de bani – „într-o anchetă de lungă durată”. BBC precizează că ancheta vizează presupuse fapte de pe vremea când Ponta era parlamentar și înainte să devină prim ministru, în 2012. Ponta a demisionat din funcția de președinte PSD și neagă acuzațiile, dar a rămas în funcție, în pofida îndemnurilor opoziției de a demisiona, adaugă postul britanic.

„Reputația României a suferit de pe urma acuzațiilor de corupție – clasându-se pe locul 69 din 175 în indexul TI privind percepția corupției în 2014, în care un scor redus relevă mai muțină corupție”, comentează BBC, notând că, „în pofida acestui fapt, DNA își intensifică eforturile în lupta împotriva corupției, fiind lăudată de partenerii europeni ai României”.

Site-ul bulgar NOVINITE, care prezintă principalele informații oferite de anchetatori, notează că Oprescu „nu a comentat încă în legătură cu acuzațiile” care i se aduc.

Postul EURONEWS citează anunțul procurorilor, notează că ancheta penală care-l vizează pe primarul Capitalei este „ultima dintr-o serie de cazuri de corupție foarte mediatizate din țară” și adaugă că Oprescu a negat orice ilegalitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”