Victor Ponta: „Cred că am reprezentat România cât am putut de bine la Bruxelles”

Victor Ponta: Cred că am reprezentat România cât am putut de bine la Bruxelles
Publicat: 29/06/2012, 15:51
Actualizat: 01/07/2012, 15:21

Premierul Victor Ponta a apreciat, la sfârșitul lucrărilor Consiliului European de la Bruxelles, că România a obținut rezultate „mult mai bune” la acest summit decât s-ar fi așteptat el joi, la începutul discuțiilor.

„Cred că am reprezentat România cât am putut de bine la aceste discuții”, a declarat primul-ministru, care a mărturisit că a fost primit „extrem de bine” de membrii Consiliului European.

„Mi-am coordonat în mod informal poziția cu premierul polonez Donald Tusk, pentru că eu văd România ca având nevoie de o relație cu Polonia cu adevărat strategică. Pot doar să spun că am primit inclusiv mesaje personale, pe care, la momentul potrivit, o să vi le spun. Cel care m-a impresionat cel mai mult a fost de la domnul Juncker (Jean-Claude Juncker, șeful Eurogrup, n.red.)”, a declarat Ponta.

Ce a obținut România la Bruxelles, potrivit premierului

Cât despre beneficiile concrete pentru țara noastră, rezultate în urma celor două zile de summit, cel mai important este acela că nu se iau bani din fondurile europene afectate României.

„Existase o asemenea discuție și o asemenea idee, dar nu se iau bani de acolo. Dimpotrivă, s-a trecut în mod expres posibilitatea de a transfera fonduri din banii afectați României de la un program operațional la altul. Adică nu pierdem bani deocamdată și putem să luăm fonduri de la un alt program operațional”, a explicat premierul, care a catalogat această direcție drept „un mesaj foarte bun pentru Europa”.

România trebuie să fie „capabilă”, pentru a primi bani

Victor Ponta a repetat de multe ori că România trebuie să fie „capabilă” să elaboreze proiecte pentru a putea beneficia de noile fonduri pentru creștere economică, inclusiv de cele din faza pilot a obligațiunilor pentru finanțarea de proiecte (project bonds).

„Condiția este să știm să depunem aceste proiecte și să folosim o asemenea oportunitate”, a declarat primul-ministru, cu referire la banii pe care îi poate accesa România.

Faptul că liderii europeni au ajuns la un acord în privința Pactului pentru creștere economică și locuri de muncă reprezintă „și un semn de schimbare politică”, a comentat Victor Ponta. „Disciplina bugetară rămâne în continuare importantă, dar, alături de această disciplină, se adaugă măsuri de creștere economică și de creare de locuri de muncă, măsuri concrete, și nu simple declarații. Pe plan personal, cred că influența președintelui francez a fost unul din elementele cheie”, a afirmat Ponta.

De asemenea, Victor Ponta a declarat că analiza de țară prezentată de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost una pozitivă, în care s-a „remarcat faptul că România își menține toate obligațiile și toate țintele stabilite”.

Marele subiect de discuție al liderilor europeni, joi, a fost noul cadrul financiar multianual, adică bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. „Dacă este capabilă, România va beneficia mult mai bine de fondurile europene decât a facut-o în exercițiul 2007-2013”, a mai spus șeful Executivului român, la Bruxelles.

Discuții informale pe subiectul Schengen

Printre subiectele discutate la summit s-a numărat și spațiul Schengen. După discuțiile informale avute cu ceilalți participanți, în special cu premierul Olandei, Victor Ponta s-a arătat încrezător că țara noastră va adera la Schengen în doi pași – întâi frontierele aeriene și maritime, pe urmă cele terestre. Există „toate șansele” ca o decizie în acest sens să fie luată în această toamnă, potrivit premierului român.

Victor Ponta a confirmat ceea ce au relatat mai toți jurnaliștii străini acreditați la summit, și anume că discuțiile au fost „extrem de tensionate”.

„Cuvintele care au apărut cel mai des în luările de poziție au fost „decizii” și „colaborarea cu parlamentul național”. Din acest motiv, am luat deciza de a solicita Parlamentului român să îmi permită să mă adresez în fața lui, pentru a prezenta concluziile acestei reuniuni și pentru a începe să luăm măsurile legislative pentru a beneficia de Pactul de creștere economică. În acest context, evident că îl voi informa pe președintele României asupra tuturor aspectelor și problemelor discutate în acest moment”, a declarat Victor Ponta.

Decizia președintelui de a sta acasă, „bună pentru imaginea noastră ca țară”

Cu referire la disputa cu președintele pe tema reprezentării României la Consiliul European, Ponta a „apreciat” decizia lui Traian Băsescu de a rămâne în țară. „Consider că este e o decizie bună pentru imaginea noastră ca țară. Am încercat până ieri inclusiv să respectăm ceea ce Parlamentul a decis – inițial prin declarația sa și apoi în legea adoptată – , și anume că reprezentarea se face în baza dialogului dintre președinte sau pe baza Parlamentului. Cred că am fi reușit, dacă eram puțin mai flexibil, să ajung la aceleași soluții, dar prin metode mult mai elegante”, a declarat Victor Ponta, care a subliniat că „președintele are Curtea Constituțională”, iar el are Parlamentul, instituția cu cea mai mare legitimitate din țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine