FOTO VIDEO | Joe Biden, huiduit în Congres la discursul despre STAREA UNIUNII. El a făcut apel la unitate, a reafirmat sprijinul pentru Ucraina şi întărirea NATO

FOTO VIDEO | Joe Biden, huiduit în Congres la discursul despre STAREA UNIUNII. El a făcut apel la unitate, a reafirmat sprijinul pentru Ucraina şi întărirea NATO
Joe Biden, discurs anual despre Starea Uniunii/Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 08/02/2023, 11:50
Actualizat: 08/02/2023, 12:55

Joe Biden a susținut marți discursul anual privind „Starea Uniunii”. Biden a venit în fața parlamentarilor cu un mesaj prin care a reafirmat statutul de lider global al țării, precum și direcțiile sale de politică internă. Unii dintre republicani l-au huiduit, nefiind de acord cu remarcile sale în legătură cu impasul privind plafonul datoriei.

Concret, Biden, a cărui administrație caută să ajungă la un acord cu republicanii pe tema plafonului datoriei guvernamentale, i-a acuzat pe unii congresmani ai acestui partid că vor să reducă sau să pună capăt programului de asigurări medicale – Medicare, dar și asigurărilor sociale.

De fapt, Casa Albă transmite de săptămâni întregi mesaje conform cărora republicanii vor să taie Asigurările Sociale și Medicare.

Tot de săptămâni întregi, republicanii neagă aceste intenții.

Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Kevin McCarthy, a respins în mod explicit ideea că reducerile sau modificările programelor respective ar fi negociate cu Casa Albă în schimbul unei creșteri a plafonului de îndatorare pentru guvernul federal.

Cu aceste precizări, era previzibil că abordarea acestui subiect de către Biden în discursul din Congres avea să provoace tensiuni, lucru care s-a și întâmplat de altfel, potrivit CNN.

Joe Biden, huiduit de republicani la discursul despre Starea Uniunii

„Înțeleg că unii dintre prietenii mei republicani vor să ia ostatică economia dacă nu sunt de acord cu planurile lor. Toți cei de acasă ar trebui să știți care sunt planurile lor. În loc să îi facă pe cei bogați să-și plătească echitabil dările, unii republicani vor ca Medicare și Asigurările Sociale să dispară. Nu spun că este vorba de o majoritate”, a insistat Biden, confruntat cu un cor de huiduieli în creștere.

„Oricine se îndoiește, să contacteze biroul meu, îi voi da o copie a propunerii”, a plusat președintele.

Deși Biden a precizat că s-a referit doar la „unii republicani” care ar dori sfârșitul programelor de asigurări sociale și de sănătate, reacția taberei republicane a fost promptă și foarte vocală.

De pe băncile acestui partid președintelui i s-a strigat „Mincinosule!”

Nu este clar cine anume a strigat dar printre cei mai agitați reprezentanți republicani s-a remarcat Marjorie Taylor Greene (foto următoare), cunoscută, între altele, pentru poziția vehementă anti-vaccin din timpul pandemiei și pentru propagarea teoriilor conspiraționiste QAnon.

Biden a trecut zâmbind peste insultele și vociferările republicanilor și a speculat politic frustrarea acestora.

„Deci, oameni buni, după cum se pare că suntem cu toții de acord, Asigurările Sociale și Medicare nu mai sunt în cărți acum, nu-i așa? În regulă. Avem unanimitate!”, a estimat el.

CNN notează că atmosfera în Congres a devenit tensionată de când președintele a lăudat prevederile din Legea privind reducerea inflației.

Revenirea „Made in America” şi a „locurilor de muncă bine plătite”

Biden, care intenţionează să candideze din nou în 2024, a încercat în faţa Congresului să transmită un mesaj de speranţă şi prosperitate economică unei Americi sumbre. Rară demonstraţie de unitate într-o America extrem de divizată, intrarea sa în hemiciclu a fost, cu câteva excepţii, întâmpinată de ovaţii în picioare. Biden a încercat, de asemenea, să abordeze subiecte susceptibile de a-i mobiliza pe americani, care, potrivit sondajelor, nu-l vor pe el sau pe Donald Trump pentru a doua oară preşedinte în 2024.

În acest discurs tradiţional de politică generală, Joe Biden a promis că va lucra pentru cei „uitaţi” de creşterea economică.”De zeci de ani, clasa de mijloc a fost zdrobită”, s-a plâns el. „Locurile de muncă bine plătite mergeau în străinătate, fabricile se închideau”, a spus el.”Am venit să fac cu adevărat o diferenţă, să mă asigur că economia funcţionează pentru toată lumea, astfel încât toată lumea să fie mândră de ceea ce face”, a spus el.

Joe Biden şi-a menţionat proiectele de lege menite să aducă acele locuri de muncă înapoi în America şi a asigurat că, în pofida inflaţiei îngrijorătoare, ţara se află „într-o poziţie mai bună” economic decât restul lumii. Preşedintele democrat a susţinut că poate „termina treaba”, concretizând promisiunile care l-au adus la Casa Albă: să vindece „sufletul” Americii şi „să unească ţara”.

Totodată, preşedintele Biden a spus că America trebuie să „facă faţă” crizei climatice, numind-o „o ameninţare existenţială”.

„Avem obligaţia, nu faţă de noi înşine, ci faţă de copiii şi nepoţii noştri, de a îndeplini acest lucru şi sunt mândru să văd că America în sfârşit face faţă provocării”, a spus Biden.

Preşedintele a asigurat că democraţia americană, deşi afectată, aşa cum a demonstrat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021 de către susţinătorii lui Donald Trump, „s-a conservat şi este inviolabilă”.

Liderul american s-a declarat scandalizat de profiturile gigantice ale companiilor petroliere şi a cerut o „taxă minimă” pentru miliardari.”Sistemul fiscal nu este corect”, a declarat preşedintele SUA. „Propun să cvadruplăm taxa pe răscumpărările de acţiuni pentru a încuraja investiţiile pe termen lung”, a propus el în timpul discursului.

Preşedintele a acuzat opoziţia republicană că doreşte „să ia economia ostatică”, în faţa ameninţărilor aleşilor de a nu vota în favoarea majorării plafonului datoriei, ceea ce ar arunca cea mai mare economie din lume în incapacitate de plată.”O parte din prietenii mei republicani doresc să ţină economia ostatică… dacă nu aprob planurile lor economice”, a afirmat Biden.

Biden cere interzicerea vânzării a armelor de asalt în SUA

Abordând un alt subiect sensibil, Joe Biden şi-a reînnoit apelul pentru o legislaţie care să interzică puştile de asalt, un tip de armă foarte letală, folosită în crimele recente care au şocat publicul american.

America nu se poate sustrage de la problema violenţei poliţiei, a susţinut el, de asemenea. „Toţi cei din această adunare trebuie să fim la înălţime, nu putem privi în altă parte. Să ne adunăm şi să terminăm treaba vizând reforma poliţiei”, a afirmat preşedintele american.

De asemenea, preşedintele a promis că se va opune oricărei interdicţii federale asupra dreptului la avort, pus sub semnul întrebării în multe state americane după o decizie a Curţii Supreme în 2022.

El i-a acuzat pe giganţii tehnologiei că „experimentează cu copiii noştri” pentru a ” face profit”, spunând că aceştia vor trebui „să dea socoteală”.”Este timpul să adoptăm o lege, susţinută de ambele părţi, pentru a împiedica giganţii tehnologiei să colecteze date personale despre copiii şi adolescenţii noştri”, a spus preşedintele, solicitând, de asemenea, interzicerea publicităţii direcţionate către această categorie a publicului.

Joe Biden: SUA vor sprijini Ucraina „atât timp cât este nevoie” 

În privinţa politicii externe, Joe Biden a asigurat că SUA vor sprijini Ucraina „atât timp cât este nevoie” în faţa invaziei ruse. Preşedintele a evidenţiat rolul său de arhitect al răspunsului occidental faţă de agresiunea Rusiei, invitând congresmenii să o aplaude pe ambasadoarea ucraineană, prezentă în sală.”Ea nu reprezintă doar naţiunea ei, ci şi curajul poporului ei”, a spus preşedintele. Împreună cu NATO, SUA „au făcut faţă agresiunii conduse de Putin şi au stat alături de poporul ucrainean”.

Biden: „Ne vom apăra țara în cazul în care China ne amenință suveranitatea”

Preşedintele a promis că America „va acţiona” dacă China îi ameninţă suveranitatea.”Aşa cum am demonstrat săptămâna trecută, dacă China ne ameninţă suveranitatea, vom acţiona pentru a ne proteja ţara şi am făcut-o”, a declarat preşedintele american, o referire la balonul de spionaj chinez doborât deasupra teritoriului SUA.

Biden îşi încheie discursul cu un mesaj cheie: „Starea Uniunii este puternică”

Preşedintele Joe Biden şi-a încheiat cel de-al doilea discurs despre starea Uniunii cu un mesaj despre starea actuală a ţării.

„Aşa că am venit să îmi îndeplinesc obligaţia constituţională de a raporta starea uniunii şi iată raportul meu: Pentru că sufletul acestei naţiuni este puternic, pentru că coloana vertebrală a acestei naţiuni este puternică, pentru că oamenii acestei naţiuni sunt puternici, starea uniunii este puternică”, a spus Biden în aplauzele publicului.

Lista invitaţilor liderului de la Casa Albă oferă câteva informaţii. În hemiciclu au fost prezenţi părinţii lui Tire Nichols, tânărul afro-american care a murit după ce a fost bătut de poliţie în Memphis, un cuplu de lesbiene şi o femeie din Texas care era să moară în urma unui avort spontan după ce medicii au refuzat să o trateze de teamă să nu încalce o lege care restricţionează avortul.

Deja în campanie electorală, Donald Trump a comentat în direct discursul lui Joe Biden pe reţeaua sa de socializare, Truth Social.”Pare foarte enervat, ţipă în microfon, în timp ce încearcă să fie conciliant”, l-a batjocorit el pe succesorul său, potrivit Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția