VIDEO | O femeie din Japonia nu a mai plătit factura la energie electrică de 10 ani. Cum a reușit acest lucru

VIDEO | O femeie din Japonia nu a mai plătit factura la energie electrică de 10 ani. Cum a reușit acest lucru
Captură video Twitter
Publicat: 06/10/2022, 19:05
Actualizat: 06/10/2022, 19:06

O femeie de 62 de ani din Japonia a reușit performanța de a nu mai plăti factura la energie electrică timp de 10 ani. Chikako Fujii trăiește în Tokyo, iar modul ei de viață poate fi un exemplu pentru noi toți despre cum putem să reducem propriul consum de energie.

Pentru a ajunge la această performanță, Chikako spune că nu are televizor, cuptor şi nici mașină de spălat. Singurele echipamente pe care le deține sunt alimentate de patru panouri solare, montate pe balconul ei. Astfel, profită de autoconsum.

„Am început acest stil de viață din cauza Marelui Cutremur din Japonia de Est din 2011. La scurt timp după cutremur, aici au fost programate întreruperi de curent de câteva ori, așa că brusc electricitatea a fost întreruptă și am simțit că ar trebui să mă ocup să am propria electricitate. Așa că am avut un singur panou solar instalat”, a povestit Chikako Fujii, potrivit euronews.com.

În cei 10 ani, femeia şi-a crescut colecția de panouri solare, iar acestea generează acum în medie 1.000 de wați într-o zi însorită.

De aici, femeia îşi alimentează aparatele electrice și electrocasnice de care are nevoie.

Cum poți găti fără electricitate şi fără bani

Femeia spune că una dintre marile schimbări ale stilului său de viață este că își gătește mâncarea folosind energia solară. Astfel, în zilele însorite, ea își lasă alimentele pe care dorește să le gătească în oale negre de gătit pe balcon pentru câteva ore.

„În zilele însorite, o felie de pește poate fi gătită în aproximativ o oră, iar pentru o bucată de piept de pui va dura aproximativ o oră și jumătate”, spune Chikako Fujii.

Pentru a găti orez și a coace o prăjitură necesită mai multă căldură, așa că folosește un aragaz solar. Acest instrument folosește oglinzi pentru a concentra energia soarelui într-un singur loc central unde devine suficient de fierbinte pentru a găti mâncarea. De asemenea, folosește lumânări pentru a încălzi o plită.

Recent, femeia spune că şi-a cumpărat un frigider mic pe care îl alimentează de la panourile ei solare.

Chiar dacă se va reconecta la rețeaua electrică, ea spune că va continua gătitul solar.

„Mâncarea gătită la soare este delicioasă și nu folosește gaz și electricitate. Și poate fi folosită atunci când se produce un dezastru natural. Vreau să continui gătitul solar și să-mi dezvolt abilitățile”, a adăugat femeia.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase