VIDEO | Operaţiunea London Bridge. Protocolul care va intra în vigoare la decesul Reginei Elisabeta a fost făcut public

VIDEO | Operaţiunea London Bridge. Protocolul care va intra în vigoare la decesul Reginei Elisabeta a fost făcut public
Publicat: 08/09/2022, 20:13
Actualizat: 08/09/2022, 20:21

Protocolul privind moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost făcut public de Politico, care a intrat în posesia unor documente în care sunt descrise minuțios cele zece zile care vor urma decesului suveranei. 

Protocolul care poartă numele ”Operaţiunea London Bridge” va deveni operațional odată cu decesul reginei. Cel care a urmat morţii soţului ei, Prinţul Philip,  a purtat numele ”Operaţiunea Forth Bridge. Existenţa acestui protocol este cunoscută încă din anii 1960, dar nu a fost niciodată dezvăluită atât de detaliat.

Premierul, secretarul de cabinet şi principalii reprezentanţi politici vor fi informaţi de moartea reginei prin telefon.

Un mesaj ”oficial” va fi publicat de Palatul Buckingham pentru a informa publicul. Un email va fi de asemenea adresat diferitelor ministere.

Pentru fiecare dintre aceste anunţuri, formulările folosite sunt deja prevăzute şi trebuie respectate întocmai.

După 10 minute de la primirea acestui email, drapelele de la Whitehall – sediul guvernului britanic – vor fi coborâte în bernă.

Pagina oficială a site-ului familiei regale, pe care va apărea mesajul de confirmare a morţii reginei, va fi în întregime neagră. Site-ul guvernului şi toate conturile de socializare vor arbora un banner negru. Publicarea de conţinut care nu este urgent va fi anulată.

Familia regală va expune derularea funeraliilor care vor avea loc zece zile mai târziu şi primul discurs va fi al premierului.

Calendarul funeraraliilor reginei Elisabeta a II-a

Ministrul Apărării va organiza un salut al armatei, un minut de reculegere la nivel naţional va fi anunţat şi prim-ministrul va vorbi cu Prinţul Charles, devenit rege. La ora 18.00, acesta din urmă se va adresa ţării la televizor.

O slujbă în onoarea reginei va avea loc la catedrala londoneză St. Paul. Politico notează că acest eveniment va părea ”spontan”, potrivit documentelor obţinute.

A doua zi va fi dedicată urcării pe tron a Prinţului Charles. Un consiliu se va reuni la ora 10.00 la Palatul St. James pentru a-l proclama pe noul suveran, în prezenţa prim-ministrului şi a responsabililor politici.

Parlamentul se va reuni pentru a redacta un mesaj de condoleanţe şi reuniunea lor va fi suspendată timp de 10 zile. Prima întâlnire a lui Charles în calitate de rege cu premierul şi cabinetul său va avea loc la orele 15.30.

A treia zi, sicriul reginei va fi transportat la Buckingham Palace. Sunt prevăzute diferite itinerarii, în funcţie de locul unde se va produce decesul.

În timpul celei de-a patra, a cincea şi a şasea zi, Prinţul Charles va face un tur în Regatul Unit în timpul căruia se va întâlni cu diferiţi reprezentanţi oficiali care îi vor prezenta condoleanţe şi el va asista la mai multe slujbe.

Fiecare etapă este minuţios programată. În acelaşi timp, vor avea loc repetiţii ale operaţiunii Lion, adică procesiunea sicriului de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster. Aceasta va avea loc în a şaptea zi. O slujbă va fi oficiată la Westminster la sosirea sicriului.

Sicriul va fi expus la Palatul Westminster între a şaptea şi a zecea zi, la Westminster Hall, şi publicul va putea veni să-i aducă omagii 23 de ore din 24. Va avea loc o repetiţie a procesului funerar.

Ministerul Afacerilor Externe va trebui să organizeze sosirea liderilor şi personalităţilor străine şi va face faţă unui aflux mare de persoane, dornice să participe la ceremoniile de comemorare ale reginei.

Ministerul de Interne va întări securitatea în faţa ameninţării teroriste iar ministerul Transporturilor se teme de un trafic prea mare către Londra.

Documentele obţinute de Politico descriu chiar şi cele mai grave cazuri în care Londra ar putea să devină saturată, ameninţând funcţionarea serviciilor de sănătate sau ale Poliţiei.

În cea de-a 11-a zi, vor avea loc funeraliile la abaţia Westminster. Două minute de reculegere sunt prevăzute în ţară la miezul zilei şi defilări vor avea loc la Londra şi Windsor.

Sicriul reginei va fi aşezat în capela King George VI a castelului Windsor, alături de soţul ei, scrie Politico.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna