• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Viktor Orban: Ungaria REFUZĂ UN ACORD cu FMI condiționat de măsuri foarte dure de austeritate

Viktor Orban: Ungaria REFUZĂ UN ACORD cu FMI condiționat de măsuri foarte dure de austeritate
Începe o NOUĂ CRIZĂ care ar putea duce la...

Solicitările FMI și Comisiei Europene (CE) în schimbul unui acord de sprijin financiar sunt atât de dure, încât reprezintă un preț prea mare de plătit pentru Ungaria, a declarat premierul ungar Viktor Orban, după ce în presa locală a apărut o listă a condițiilor Fondului și CE.

Premierul a confirmat, într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, că „lista ororilor”, care a ajuns în presă după ce a fost prezentată la o reuniune a liderilor Fidesz, este reală, scrie cotidianul Portfolio.

Cerințele partenerilor externi sunt atât de dure, a spus premierul, încât Ungaria nu va vrea să încheie o înțelegere „la acest preț”.

„Știm acum ce așteaptă de la noi cei de la care vrem să primim o plasă de siguranță, o garanție financiară. Lista este lungă și o puteți citi în presă. Condițiile includ de toate, de la scăderea pensiilor și reducerea birocrației la eliminarea taxei pe tranzacțiile bancare și acordarea de fonduri băncilor, măsuri care nu sunt în interesul Ungariei. Astfel, reuniunea partidului a ajuns la o înțelegere, iar eu personal sunt de acord cu opinia că nu la acest preț și nu în acest fel”, a spus Orban.

Reuniunea membrilor Fidesz a dat guvernului mandat să întocmească o propunere alternativă pentru negocieri, la care executivul va lucra în următoarele zile, a adăugat premierul.

Cu numai câteva minute înainte de postarea înregistrării video, un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat să comenteze informațiile din presă, afirmând că premierul va aborda această problemă luni într-o ședință a parlamentului.

Declarația premierului a condus rapid la o depreciere a forintului. Cursul a ajuns la circa 289 de forinți/euro, un nou minim pentru o lună al monedei ungare, de la circa 285,5 forinți/euro.

Liderii partidului de guvernământ Fidesz au fost puși la curent referitor la condițiile UE/FMI, scrie cotidianul local Magyar Nemzet.

Potrivit Magyar Nemzet, FMI așteaptă de la guvernul ungar următoarele măsuri: scăderea pensiilo și a alocației pentru familii, creșterea vârstei de pensionare și a impozitului pe venitul personal, privatizări, reducerea birocrației, o taxă generală bazată pe valoare reală în tranzacțiile imobiliare, reducerea cheltuielilor autorităților locale, eliminarea taxei bancare și fonduri pentru sectorul bancar.

Ungaria a început în iulie discuțiile cu FMI și CE pentru un acord financiar estimat la circa 15 miliarde de euro. Budapesta vrea ca înțelegerea să aibă un caracter preventiv. Statul ungar a fost salvat de la colaps financiar în 2008 cu un pachet de 20 de miliarde de euro, de la FMI, UE și Banca Mondială.

Inchide