Virusolog român din SUA, despre evoluția noii tulpini Omicron: „A fi foarte optimist în momentul ăsta e destul de iresponsabil”

Virusolog român din SUA, despre evoluția noii tulpini Omicron: „A fi foarte optimist în momentul ăsta e destul de iresponsabil”
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 30/11/2021, 00:04
Actualizat: 30/11/2021, 09:10

Dr. Cristian Apetrei, medic virusolog şi profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, susţine că Omicron, noua tulpină a virusului SARS CoV-2 pare a avea o „transmisibilitate foarte mare şi încărcături virale foarte mari”.

„În ultimele două zile am citit în mod repetat afirmaţia că, deoarece nouă varianta Omicron nu pare a avea o patogenicitate foarte crescută, faptul că are o transmisibilitate mare e un lucru bun. Pentru că toată lumea se va imuniza rapid şi în felul asta vom scăpa mai repede. Că ceea ce se întâmplă este ilustrarea a ceea ce este scris în cărţile de virologie, anume că pe măsură ce tulpinile îşi cresc transmibilibitatea, le scade patogenicitatea. Cu părere de rău, o să trebuiască să va dezamăgesc”, avertizează dr. Cristian Apetrei, pe Facebook.

Medicul precizează că impactul modificărilor genetice asupra comportamentului virusului este diferit de la un scenariu la altul. Mai mult, populaţia Africii de Sud este destul de diferită de populaţiile europene, astfel încât nu se ştie cum va evolua virusul în Europa.

„Populaţia Africii de Sud este destul de diferită de populaţiile europene. Numai 6% din aceasta populatie are vârste mai mari de 65 de ani. Prevalenta obezitatii si a altor factori de risc sunt diferite. Studiile care vor concluziona patogenicitatea trebuie efectuate în Europa, cu care ne comparăm”, mai spune specialistul.

Concluzia medicului este că „Omicron pare a avea o transmisibilitate foarte mare şi încărcături virale foarte mari” și tot ceea ce putem face este să ne protejăm şi să purtăm masca.

„ A fi foarte optimist în momentul asta este destul de iresponsabil. Că de obicei, cea mai bună atitudine este prudenţă. Masca. O spun cu toată responsabilitatea profesională, şi îmi pun întreagă carieră jos: cine se mai opune în momentul asta purtării măştii în mod sistematic şi corect este ori criminal ori cretin iremediabil. Şi dacă nu-i convine, să mă dea în judecată. Iar cei care trebuie să aplice legea, poate că ar trebui să-i mai răreasca în comunitate pe aceşti spreaderi”, a explicat Cristian Apetrei.

Dr. Cristian Apetrei, medic virusolog şi profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA (FOTO: Facebook)

Noua variantă B.1.1.529 a COVID, depistată pentru prima dată în Africa, a fost clasată drept „îngrijorătoare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi numită „Omicron”, scrie Adevărul.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au stabilit că noua variantă super-mutante de coronavirus, care a primit numele de Omicron, descoperită în Africa de Sud are un potenţial ridicat de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante. Primele patru variante au fost Alpha, Beta, Gamma şi Delta


Recomandări:

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Muzica românească, în doliu! Un mare artist a murit la doar 48 de ani: Cu...
Dispare certificatul verde?! Anunțul zilei în România: E doar o hârtie
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...