OMS: „Omicron prezintă un risc foarte ridicat la nivel mondial”

OMS: „Omicron prezintă un risc foarte ridicat la nivel mondial”
ECDC: Riscul ca varianta Omicron să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat” Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29/11/2021, 13:23

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat, luni, că noua variantă a coronavirusului, Omicron, prezintă un risc foarte ridicat la nivel mondial.

„Până în prezent nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron”, a anunțat OMS, luni, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, probabilitatea ca noua variantă a coronavirusului să se răspândească la nivel mondial este foarte mare, astfel că „Omicron prezintă un risc foarte mare la nivel mondial”.

„Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată (…) În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce”, adaugă OMS.

Pe de altă parte, cei de la OMS spun că există foarte multe necunoscute în ceea ce privește noua variantă a virusului, iar în prezent nu se știe exact dacă Omicron poate ocoli mai bine răspunsul imunitar sau dacă poate provoca o severitate mai mare a bolii, în comparație cu celelalte variante.

Întâlnire de urgență pe tema Omicron

Miniștrii sănătății din G7 se întâlnesc, luni, de urgență să discute despre noua variantă Omicron Covid-19 care se răspândește în întreaga lume și forțează închiderea frontierelor, scrie the Guardian. Experții încearcă să determine cât mai repde care este nivelul de amenințare reprezentat de noua tulpină.

Cercetătorul Octavian Jurma este de părere că tulpina Omicron va ajunge cu siguranță în România, în luna decembrie, de Sărbători. Varianta B.1.1.529, cunoscută și sub denumirile de clada 21K sau Omicron, a speriat comunitatea medicală mai mult decât varianta Delta la apariția sa, a scris Jurma pe Facebook. Astfel, acum „asistăm la o mobilizare intensă a guvernelor din aproape toate țările lumii pentru a face față acestei noi emenintari.”