Virusul Ebola ar putea fi transmis de către bolnavi și după vindecare

Publicat: 06/05/2015, 15:01

Potrivit LiveScience.com, recomandarea de utilizare a prezervativului este făcută pentru a evita transmiterea virusului Ebola, până ce cercetătorii vor ști mai multe despre supraviețuirea acestuia în lichidul seminal, după apariția unor informații despre o femeie din Liberia care s-ar fi îmbolnăvit de Ebola după ce a întreținut relații sexuale cu un bărbat care a supraviețuit maladiei.

Femeia care a fost diagnosticată cu Ebola la mijlocul lunii martie nu a avut niciun fel de contacte cu persoane care prezentau simptomele maladiei Ebola și nu a călătorit în regiuni în care există focare ale acestei boli. Cu o săptămână înainte de apariția simptomelor, femeia a avut relații sexuale neprotejate cu un bărbat care a supraviețuit acestei boli.

Deși bărbatul fusese vindecat de Ebola în urmă cu șase luni, în octombrie 2014, o mostră de spermă prelevată de la el la finalul lunii martie a acestui an a fost analizată și s-a descoperit prezența de material genetic provenit de la virusul Ebola. Mai mult, când cercetătorii au verificat o parte a secvenței genetice a virusului Ebola descoperit în sperma bărbatului, acest segment genetic era identic cu cel descoperit în cazul virusului Ebola cu care fusese infectată femeia, potrivit unei relatări referitoare la acest caz.

Specialiștii nu pot spune cu siguranță că femeia s-a îmbolnăvit de Ebola în urma contactului sexual, dar informațiile pe care le au până în prezent sugerează că acest lucru este posibil, potrivit experților citați de LiveScience.

Un singur alt caz de îmbolnăvire de Ebola în urma unui contact sexual a mai fost raportat în trecut, în timpul epidemiei de Ebola din 1995, din Republica Democrată Congo, dar nici acel caz nu a oferit suficient de multe informații care să poată duce la concluzii clare.

Specialiștii știau că virusul Ebola poate supraviețui mai multe luni în spermă și au emis anterior recomandări ca supraviețuitorii de Ebola să se abțină de la a întreține relații sexuale sau măcar să folosească prezervativul pentru cel puțin trei luni de la vindecare.

Cazul despre care se discută în prezent vorbește însă despre transmiterea virusului Ebola la cinci luni după ce bărbatul a fost declarat sănătos și la circa 200 de zile de la apariția primelor simptome de Ebola în cazul său.

„Pentru a preveni transmiterea virusului Ebola, contactul cu sperma bărbaților care au supraviețuit maladiei trebuie evitat”, au precizat cercetătorii într-un raport publicat pe 1 mai în revista Morbidity and Mortality Weekly Report.”Dacă bărbații care au supraviețuit maladiei întrețin relații sexuale (orale, vaginale sau anale), trebuie să utilizeze în mod regulat și corect prezervativul, până ce se vor afla mai multe detalii despre această situație”, au mai precizat experții.

O serie de studii suplimentare sunt în curs de organizare pentru a afla cât timp rămâne virusul Ebola în lichidele corporale ale supraviețuitorilor, pentru a înțelege mai bine riscul de răspândire a Ebola prin intermediul relațiilor sexuale, potrivit cercetătorilor.

În cazul în care Ebola se transmite pe cale sexuală, nu există informații despre rata sa de răspândire. Supraviețuitorul implicat în cazul expus a întreținut relații sexuale cu o altă femeie, în lunile februarie și martie, dar această persoană nu a contractat boala.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator