Vladimir Putin face lobby pentru dictatorul sirian Bashar al-Assad: „este de acord cu organizarea unor alegeri anticipate parlamentare”

Publicat: 05/09/2015, 17:40

„În mare, se așteaptă ca o unificare a forțelor care luptă împotriva terorismului să aibă loc în paralel cu un fel de proces politic în Siria”, a declarat Putin pentru presă vineri, la Vladivastok, la Forumul Economic Estic.

Al-Assad „este de acord cu acest lucru, inclusiv cu organizarea unor alegeri anticipate parlamentare, dar și cu stabilirea unor contacte cu (membrii) așa-numitei opoziții sănătoase și aducerea lor la conducere”, a declarat Putin, citat într-un comunicat emis de Kremlin.

„Aceasta este o problemă de dezvoltare internă a Siriei. Noi nu impunem nimic, dar suntem pregătiți să promovăm acest dialog sirian intern”, a adăugat el.

Rusia este unul dintre aliații apropiați ai Guvernului sirian încă din perioada sovietică și s-a opus cu îndârjire îndemnurilor comunității internaționale de îndepărtare a lui al-Assad de la putere, într-un efort de a aduce pacea în țară.

Putin nu a exclus în mod expres mobilizarea unor trupe rusești în război, dar a anunțat că această problemă nu se află încă pe agendă, potrivit agenției Interfax. El a apreciat că este prematur să se vorbească despre trimiterea de trupe rusești în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI).

Kremlinul a dezmințit anterior o informație din presa israeliană, potrivit căreia Rusia intenționează să trimită avioane de război în Siria, pentru a lupta împotriva SI.

Casa Albă a anunțat miercuri că este „la curent” cu informații potrivit cărora Rusia ar fi mobilizat deja personal militar în avioane în Siria.

„Monitorizăm aceste informații destul de îndeaproape”, a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al președinției americane. El a notat că orice sprijin militar acordat regimului al-Assad este „atât destabilizator, cât și contraproductiv”.

El a mai spus că Statele Unite ar saluta o susținere și o contribuție din partea Rusiei la coaliția împotriva SI, conduse de Washington.

Conflictul din Siria, care a început în 2011, s-a soldat cu cel puțin 250.000 de morți, potrivit ONU. Peste jumătate din populația țării de dinainte de război – de 22,4 miliane de oameni – a fost nevoită să se strămute în țară sau să o părăsească.

Putin le-a spus jurnaliștilor că refugiații sirieni fug în primul rând de gruparea teroristă Statul Islamic, care a cucerit, în ultimul an, porțiuni vaste din Siria, devastată de război, și Irak.

„Oamenii fug nu de regimul lui bashar al-Assad, ci de Statul Islamic, care a cucerit teritorii semnificative în Siria și Irak”, a declarat Putin, la Forum.

„Dar noi înțelegem că sunt necesare schimbări politice”, a continuat el. „Cooperăm cu partenerii noștri din Siria”, a adăugat Putin.

Moscova a primit, în ultimele săptămâni, atât numeroși lideri din Orientul Mijlociu, cât și reprezentanți ai opoziției siriene, într-un efort de a-și redobândi rolul de mediator în regiune.

Popularitatea lui Putin în străinătate a crescut la sfârșitul lui 2013, când Rusia a negociat un acord de distrugere a arsenalului chimic sirian, însă doar câteva luni mai târziu Moscova anexa Peninsula ucraineană Crimeea, ceea ce a știrbit în mod semnificativ reputația președintelui rus pe scena mondială.

Rusia încearcă, în prezent, să redevină un mediator în Orientul Mijlociu, cu scopul de a-l proteja pe al-Assad, care conduce Siria de 15 ani și care este unul dintre cei mai importanți aliați ai Moscovei în regiune.

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc în Siria în 2012. Al-Assad a fost reales anul trecut, cu aproximativ 90% din voturile exprimate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice