• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Vladimir Putin: Rusia a suspendat aplicarea Tratatul INF. China: SUA să nu se retragă, ci să rezolve situația prin DIALOG

Vladimir Putin: Rusia a suspendat aplicarea Tratatul INF. China: SUA să nu se retragă, ci să rezolve situația prin DIALOG
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia a suspendat aplicarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) în urma unei decizii similare din partea SUA, potrivit Kremlinului, informează agenția Reuters.

China: SUA să nu se retragă din Tratatul INF, ci să rezolve diferendul cu Rusia prin dialog

„Un tratat bilateral important în ceea ce privește controlul armamentului și dezarmării, Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare are o mare importanță în îmbunătățirea relațiilor dintre marile puteri, întărirea păcii internaționale și regionale, și menținerea echilibrului strategic și a stabilității globale”, se afirmă într-un comunicat publicat sâmbătă de Ministerul de Externe al Chinei.

„China se opune acțiunii de retragere și îndeamnă Statele Unite și Rusia să-și rezolve diferențele într-un mod adecvat printr-un dialog constructiv”, se mai precizează în comunicat, Beijingul avertizând că retragerea în mod unilaterală ar putea avea „consecințe negative”.

China susține că nu este în favoarea elaborării unui nou acord multilateral de control al armamentului care să înlocuiască Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, spunând că problemele sunt prea complicate și că acordurile existente ar trebui menținute și puse în aplicare.

 

Statele Unite au suspendat începând de sâmbătă obligațiile asumate în cadrul Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunțat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.

Washingtonul insistă că Administrația de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de președintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administrația SUA vrea să renunțe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziției în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acțiune.

Putin a mai afirmat că Rusia va începe să dezvolte noi rachete, inclusiv supersonice.

Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruși să nu inițieze discuții privind dezarmarea cu Washingtonul.

Rusia a suspendat tratatul INF, după o decizie similară a SUA, a transmis sâmbătă Putin, citat de Reuters.

 

„Partenerii americani au declarat că suspendă participarea la acord, astfel încât facem același lucru”, a spus Putin în timpul unei întâlniri televizate cu miniștrii de Externe și ai Apărării.

 

Statele Unite vor suspenda începând de sâmbătă obligațiile asumate în cadrul Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunțat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.

 

×
Inchide