Vladimir Putin va discuta despre drepturile persoanelor gay cu un cunoscut artist britanic. O întâlnire va avea loc la Moscova

Vladimir Putin va discuta despre drepturile persoanelor gay cu un cunoscut artist britanic. O întâlnire va avea loc la Moscova
Publicat: 05/11/2015, 15:27

Starul pop spune că dorește să discute cu Vladimir Putin despre atitudinea „ridicolă” a acestuia față de drepturile persoanelor gay, chiar dacă, de curând, artistul britanic a fost victima unei farse telefonice, organizată de doi jurnaliști ruși, care au pretins că erau liderul politic de la Kremlin și translatorul său.

Într-un interviu acordat pentru BBC Radio 4, Elton John a dezvăluit faptul că, după ce acea farsă a ajuns pe prima pagină a ziarelor din lumea întreagă, a primit un apel telefonic autentic din partea președintelui rus.

„A fost foarte binevoitor, a arătat că regretă, a fost foarte sincer. Imediat ce voi găsi o dată liberă în programul meu, care va coincide cu o dată liberă în agenda lui, voi merge acolo… la Moscova și mă voi întâlni cu el”, a declarat Elton John.

„Nu știu dacă voi contribui sau nu la obținerea unor progrese. Nu mă voi duce acolo pentru a le spune direct: «trebuie să faceți asta, să faceți cealaltă». Acela va fi doar începutul unui dialog și nu poți să ajungi nicăieri fără un dialog”, a spus artistul britanic.

Rusia a fost aspru criticată pe plan internațional din cauza legislației sale care îi vizează pe homosexuali, inclusiv pentru o lege din 2013 ce permite condamnarea persoanelor care furnizează informații despre homosexualitate unor persoane care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani.

Un raport întocmit de Human Rights Watch, în 2014, afirmă că Rusia nu a reușit să prevină și să condamne violența homofobă, în contextul în care atacurile comise asupra minoritățile s-au intensificat tot mai mult.

Într-un interviu acordat pentru BBC în luna septembrie, Elton John a spus că atitudinea lui Vladimir Putin față de persoanele gay „generează izolare și prejudicii” și este „ridicolă”.

Starul britanic a spus că își dorește să discute despre această chestiune cu președintele rus, deși este conștient de faptul că Putin ar putea să nu îl ia în serios: „Ar putea să râdă de mine pe la spatele meu…și să creadă că sunt complet idiot”.

Ulterior, într-un mesaj publicat pe contul său de pe platforma online Instagram, Elton John i-a mulțumit lui Vladimir Putin pentru faptul că „l-a contactat” pentru o discuție telefonică.

Însă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, a reacționat a doua zi și a spus că articolele din presa occidentală despre acea presupusă conversație telefonică „nu erau adevărate”. După aceea, o înregistrare audio a acelei farse telefonice a fost difuzată la postul național de televiziune din Rusia.

Prezentatorul TV și umoristul Vladimir Krasnov a recunoscut că a fost autorul acelei farse, precizând pentru BBC și pentru cotidianul rus Komsomolskaya Pravda că a fost ajutat în realizarea farsei respective de colaboratorul său Alexei Stoliarov.

După ce a aflat că a fost victima unei farse, Elton John – care este căsătorit cu producătorul de film David Furnish – a avut o reacție elegantă și a declarat public că dorește în continuare să discute cu președintele rus despre drepturile persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender, n.r.) din Rusia.

„Farsele sunt amuzante. Homofobia, pe de altă parte, nu e niciodată amuzantă. Iubesc Rusia și oferta mea de a discuta cu președintele Putin despre drepturile comunității LGBT rămâne valabilă. Voi lupta întotdeauna pentru acei oameni care sunt înjosiți și discriminați”, a declarat starul britanic.

La câteva zile după aceea, Vladimir Putin l-a contactat cu adevărat pe Elton John, rugându-l să nu se simtă jenat din cauza acelei farse.

Într-un interviu acordat pentru emisiunea „Today” difuzată de postul BBC Radio 4, Elton John și-a exprimat frustrarea cauzată de lipsa progreselor în ceea ce privește legalizarea căsătoriilor gay în Irlanda de Nord.

La începutul acestei săptămâni, Adunarea Națională din Irlanda de Nord a votat pentru prima dată, cu mică majoritate, în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex, însă cel mai mare partid din forul legislativ, Democratic Unionists, au blocat orice modificare a legislației actuale, spunând că doar patru dintre membrii săi susțin această propunere.

„Politicienii trebuie să își pună ordine în gândire și să intre și ei în secolul al XXI-lea”, a spus artistul britanic, adăugând că legea privind căsătoriile gay ar fi adoptată „foarte repede”, dacă publicului i s-ar permite să voteze.

Un sondaj realizat de BBC și radiodifuzorul irlandez RTE, publicat miercuri, arată că aproape două treimi din totalul nord-irlandezilor se simt confortabil dacă un membru din familiilor lor ar fi implicat într-o căsătorie gay.

De asemenea, ca urmare a votului politicienilor din Irlanda de Nord, Elton John a sugerat că va evita să mai susțină concerte în această țară.

Totodată, Elton John s-a asociat cu Guvernul american pentru a dona 10 milioane de dolari organizațiilor din Africa subsahariană care ajută persoanele LGBT infectate cu HIV sau bolnave de SIDA. Artistul britanic spune că stigmatizarea suferită de acele persoane „permite SIDA să se răspândească”.

Elton John s-a declarat bisexual în 1976, la începutul carierei sale, într-o perioadă în care astfel de recunoașteri ale orientării sexuale erau rare. În 1984, cântărețul s-a căsătorit cu o femeie, dar a divorțat patru ani mai târziu. Ulterior și-a făcut publică homosexualitatea și a devenit un apărător al drepturilor homosexualilor și un luptător contra SIDA.

Într-o carieră de aproape cinci decenii, Elton John a reușit să vândă peste 250 de milioane de albume în toată lumea și a avut peste 50 de hituri Top 40, devenind unul dintre cei mai de succes cântăreți ai tuturor timpurilor. Elton John a fost unul dintre cele mai importante nume ale muzicii în anii ’70, cu șapte albume consecutive No. 1 în Statele Unite și șase single-uri No. 1. Succesul său a avut un impact puternic în muzica pop și a condus la creșterea popularității pianului în rock’n’roll.

El continuă să fie un simbol al vieții publice și a fost foarte implicat în lupta anti-SIDA, după sfârșitul anilor ’80. A intrat în Rock and Roll Hall of Fame în 1994 și a fost numit cavaler în 1998.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna