Vona Gabor: Dacă apărarea drepturilor maghiarilor înseamnă conflict cu România, Jobbik își asumă asta

Vona Gabor: Dacă apărarea drepturilor maghiarilor înseamnă conflict cu România, Jobbik își asumă asta
Publicat: 10/08/2013, 21:25
Actualizat: 31/03/2019, 01:47

Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, județul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile și interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-și responsabilitatea unui conflict cu România

Președintele partidului Mișcarea pentru Ungaria – Jobbik, Vona Gabor, a declarat jurnaliștilor prezenți la Tabăra EMI că Ungaria are obligația de a susține în fața Uniunii Europene și de a sprijini obținerea autonomiei, revendicată de maghiarii din Transilvania, apreciind că disputele pe această temă trebuie soluționate cât mai curând, transmite corepondentul MEDIAFAX.

„Eu cred că Ungaria, dincolo de gesturile simbolice și de inițiativele civice, are obligația să încerce să dea glas acestei cerințe în fața forurilor internationale. Eu cred că această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României și Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putință ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede”, a susținut Vona Gabor.

Întrebat dacă va susține cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relațiile dintre România și Ungaria, președintele Jobbik a spus că partidul său își va asuma acest risc, pe care ar trebuie să și-l asume, în opinia sa, întreaga Ungarie.

„Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relației dintre Romania și Ungaria, ci starea societății și națiunii maghiare, care îi include și pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România și reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik își va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie”, a declarat Vona Gabor.

Întrebat cum comentează solicitarea adresată de europarlamentarul Tokes Laszlo premierului ungar Orban Viktor ca Ungaria să asigure protectorat pentru Transilvania, Vona Gabor a afirmat că Jobbik a avut câteva initiative în acest sens și că „nu poate decât să fie de acord cu fiecare pas care lărgește și întărește drepturile minorității maghiare din România”.

„Dacă spunem ceva, acționăm în spiritul celor spuse de noi. Noi nu vorbim în vânt, eu, personal, am auzit astăzi despre solicitarea lui Tokes Laszlo și de acum înainte trebuie să ne gândim, să analizăm și ar fi bine să discutăm și cu el, să vedem oare la ce și cum s-au gândit când au solicitat protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei ? Acțiune individuală pe această temă nu dorim să facem în niciun fel, dar vom dezbate acest subiect și vom încerca să găsim soluții care ne conduc înainte, și nu înapoi”, a spus Vona Gabor.

El a cerut, totodată, presei românești să relateze „un lucru despre care s-a mai vorbit de câteva ori, dar niciodată nu a apărut’, și anume că, după părerea lui, „problema minorităților, pe care ungurii o numesc problema Trianonului” este „o tragedie a regiunii”, impusă de Europa Occidentală, „care nu are niciun alt scop, în prezent, decât să facă imposibilă acțiunea comună a națiunilor care trăiesc în această regiune”.

Potrivit acestuia, națiunile care trăiesc în Europa Centrală se confruntă cu aceleași probleme, fiind „exploatate” de capitalul international, împotriva căruia trebuie să acționeze solidar. În acest context, Vona Gabor a vorbit și despre posibilitatea unei reconcilieri istorice la nivelul Europei Centrale.

„Cer presei românești și românilor să înțeleagă că noi nu facem altceva decât încercăm să protejăm propria noastră rasă, propria noastră națiune, să reprezentăm valorile și drepturile ei. Scopul nostru nu este să acționăm împotriva românilor, ci să acționăm pentru maghiari și dacă aceste națiuni arată toleranță, înțelegere una față de cealaltă, noi suntem deschiși la o împăcare istorică la nivelul Europei Centrale. Aceasta deoarece problemele noastre, dacă scoatem din ecuație problemele minorităților, sunt identice. Toate țările (din Europa Centrală) sunt exploatate de capitalul international venit din Europa Occidentală și ar trebui să acționăm împreună și nu separat împotriva acestui capital”, a precizat președintele partidului Jobbik.

Întrebat ce părere are despre faptul că presa europeană a făcut referiri în repetate rânduri la caracterul extremist de dreapta al partidului Jobbik, Vona Gabor a explicat că, dacă cineva este patriot și apără interesele națiunii sale, nu trebuie să fie criticat că a depășit limitele moderației.

„Omul, după un timp, se obișnuiește cu această etichetare, dar niciodată nu se vorbește de ce suntem un partid extremist sau față de ce ne manifestăm extremist. Dacă Gyurcsanyi (fostul premir socialist al Ungariei) este de centru, într-adevăr, suntem extremiști, dar dacă omul își iubește patria și națiunea și încearcă să acționeze după posibilități pentru ele, nu cred că este extremist. Acești comentatori ar trebui să se gândească la faptul că Jobbik a fost votat de un milion de alegători la alegerile parlamentare din Ungaria, în urmă cu patru ani, și se conturează că vom avea mai mulți susținători la alegerile care vin. Atâția așa-ziși extremiști nu pot exista în Ungaria”, a spus Vona.

Liderul fostei grupări Garda Maghiară, interzisă de instanța de la Budapesta la începutul lunii iulie 2009, a adăugat că, potrivit ultimelor sondajelor de opinie, Jobbik are susținători în rândul populației de sub 35 de ani și a explicat „că fenomenul care este numit de presă extremism nu este altceva decât vocea nouă care va conduce Ungaria viitorului”.

Președintele Partidului Mișcarea pentru Ungaria – Jobbik a susținut, sâmbătă, la Tabăra EMI de la Borzont, o prelegere de două ore pe tema „Europa sau Uniunea?”.

Duminică, în ultima zi a taberei, denumită „Ziua Autonomiei”, vor fi abordate subiecte privind deplina libertate pentru maghiarii din Transilvania și dreptul la autoguvernare, prezentate în cadrul simpozionului „Inițiative civice pentru autonomie” la care vor participa Izsak Balazs, președintele CNS, Miren Martiarena, membru din Țara Bascilor în Comitetul Civic al Inițiativei Europene pentru Protecția Regiunilor Etnice, Biro Zsolt, președintele Partidului Civic Maghiar și Zakarias Zsolt, vicepreședintele PPMT.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Simona Halep și-a inaugurat piscina la vila de la Izvorani și a făcut senzație în...
Băutura care te deshidratează cel mai mult în timpul caniculei. De evitat
Gina Pistol revine pe micile ecrane. Ce emisiune va prezenta iubita lui Smiley după ce...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
PNRR-ul României, criticat aspru de presa din Germania: ”Comisia Europeană ar putea respinge planul fără...
Care sunt cele mai avariate și cel mai atent conduse mașini din Europa. Poziția surpriză...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Ce pedeapsă a primit femeia din România care a furat diamante de milioane de dolari...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Becali, dezlănțuit după înfrângerea rușinoasă FCSB. Ce decizie a luat imediat după eliminare
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
Adevărul despre Toni Iuruc. Simona va fi șocată! Ce a făcut în 2020? Rușine uriașă
Bombă! Adevărul despre Toni Iuruc. Poate fi dovada unei despărțiri? Ce ascunde „omul de afaceri”
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...