WALL STREET JOURNAL: Bucureștiul a ales „o perioadă nefastă” pentru a intra în „instabilitate politică”, riscul fiind pierderea liniei de finanțare asigurată de FMI, UE și BM

WALL STREET JOURNAL: Bucureștiul a ales o perioadă nefastă pentru a intra în instabilitate politică, riscul fiind pierderea liniei de finanțare asigurată de FMI, UE și BM
România merge "pe un drum politic riscant", scrie Wall Street Journal, notând că Bucureștiul a ales "o perioadă nefastă" pentru a intra în "instabilitate politică", riscul fiind pierderea liniei de finanțare asigurată de FMI, UE și BM, situație care ar genera probleme economice.

România merge „pe un drum politic riscant”, scrie Wall Street Journal, notând că Bucureștiul a ales „o perioadă nefastă” pentru a intra în „instabilitate politică”, riscul fiind pierderea liniei de finanțare asigurată de FMI, UE și BM, situație care ar genera probleme economice.

„România a ales o perioadă nefastă pentru a căpăta reputația de instabilitate politică. Premierul Victor Ponta a fost convocat la Bruxelles joi, după o serie de atacuri la adresa Constituției care au culminat cu inițierea procedurii de demitere a președintelui Traian Băsescu. Tensiunile deja s-au transmis investitorilor: leul a scăzut cu 2% în raport cu euro luna aceasta. Însă acesta s-ar putea dovedi doar vârful aisbergului dacă domnul Ponta va continua această strategie riscantă”, comentează Wall Street Journal.

„Marele risc pentru România este pierderea liniei de finanțare asigurată de FMI și UE prin acordul stand-by de tip preventiv în valoare de peste 5 miliarde de euro. Guvernul ar putea utiliza aceste fonduri în cazul în care sistemul bancar din România va fi blocat din cauza unei eventuale intensificări a crizei din zona euro. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă băncile străine opresc liniile de creditare în sucursalele din România, ceea ce reprezintă peste 80% din sectorul bancar românesc, limitând capacitățile de împrumut. Doar băncile elene contribuie cu aproape 20% la creditarea externă a băncilor din România, conform Royal Bank of Scotland”, notează WSJ.

„Până acum, România și-a îndeplinit obligațiile economice ale acordului. Reducerea cheltuielilor și creșterea impozitelor au condus la reducerea deficitului bugetar la 5,2% din PIB anul trecut, de la 9% în 2009; creșterea economică a fost de 2,5% în 2011, după doi ani de contracții. Dar nu există garanții că România va rămâne pe această cale. Actualul scandal poate părea în cea mai mare parte de natură politică: domnul Ponta, un politician de stânga, încearcă să reducă puterile Curții Constituționale independente. Dar el va câștiga susținere populară pentru demiterea președintelui de centru-dreapta Băsescu, asociindu-l pe acesta cu măsurile de austeritate nepopulare inițiate în 2009. Desigur că domnul Ponta va încerca să mențină ambele direcții, angajându-se public să respecte condițiile programului UE/FMI. Dar, dat fiind că alegerile parlamentare vor fi în noiembrie, tentația de a relaxa austeritatea fiscală va fi puternică”, adaugă WSJ.

Dar România nu riscă doar pierderea liniei de creditare de la UE și FMI. „Presiunile asupra instanțelor independente trimit un semnal negativ investitorilor străini în legătură cu amenințările la adresa statului de drept în România. (…) În contextul în care economia europeană încă este tensionată, testarea răbdării liderilor UE este un drum nechibzuit pentru România”, atrage atenția publicația financiară.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Au făcut un pact cu diavolul”. O companie uriașă a plătit „taxă de protecție” grupării...
Supărare mare în familia CATENA după nunta de 3 milioane de euro! Cum au fost...
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre...
Care este planul lui Trump pentru Ucraina. Expert de la Washington: „sacrifică Ucraina și ne...
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate...
„A fost un moment de acum ori niciodată”. Motivul pentru care Israelul a decis să...
Se întoarce vara în România. Pe ce dată exactă revin căldurile, potrivit meteorologilor Accuweather
Bilete de odihnă și tratament pentru pensionarii români. Acte necesare și cine beneficiază de ele
O comună din România are propriul serviciu de alertare. Cum sunt avertizați oamenii în caz...
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
Moneda cu chipul lui Cristiano Ronaldo! Portugalia va lansa moneda de 7 euro cu chipul...
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Codul Rutier 2024: Echipamente obligatorii pentru mașini. Șoferii pot primi amenzi usturătoare
Europa Centrală se pregăteşte pentru o nouă „apocalipsă" a inundaţiilor
MISTERUL de la Stonehenge se adâncește! Ce au găsit acum arheologii?
Anunț pentru cei care stau la bloc. Se verifică de miercuri, 18 septembrie. Este obligaţia...
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre...
De ce Eliza Iliescu nu mai ține legătura cu nașul ei? Ce spune doctorul Marinescu...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
Universul nu a început așa cum credem, susține un om de știință într-un nou studiu