Warren Buffett a preluat aproape 1% din cea mai mare companie petrolieră listată din lume

Warren Buffett a preluat aproape 1% din cea mai mare companie petrolieră listată din lume
Publicat: 15/11/2013, 11:39

Grupul Berkshire Hathaway, controlat de miliardarul american Warren Buffett, a anunțat preluarea unei participații de aproape 1% din acțiunile Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră listată din lume, pachet cu o valoare de piață de 3,7 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

Berkshire deținea la 30 septembrie 40,1 milioane de acțiuni Exxon, a anunțat joi seară grupul.

Acțiunile Exxon au crescut cu 0,9% pe bursa de la New York după apariția informațiilor, la 94,07 dolari pe unitate. Exxon a închis joi în urcare cu 0,7%, la 93,22 dolari pe acțiune, având o capitalizare de piață de 407,28 miliarde de dolari. De la începutul acestui an, titlurile companiei petroliere s-au apreciat cu 7,7%, față de o creștere de 26% a indicelui Standard & Poor’s 500.

Aproximativ trei sferturi din acțiunile deținute de Buffett la Exxon au fost cumpărate în trimestrul al doilea din acest an.

Berkshire a solicitat în luna august autorităților americane amânarea unui raport privind schimbările din portofoliul de acțiuni în trimestrul al doilea, pentru a evita ca strategia lui Buffett să fie copiată de alți investitori.

Buffett consideră că acțiunile Exxon traversează o perioadă de evoluție slabă, fiind subevaluate și „ignorate” de alți investitori, potrivit analiștilor.

Exxon este unul dintre cei mai eficienți exploratori de zăcăminte de petrol la nivel mondial. Descoperirile de anul trecut au costat compania în medie 19,27 dolari pe baril, față de 21,48 dolari pe baril în cazul Chevron sau 22,66 dolari pe baril la BP.

Compania a înregistrat în trimestrul al treilea din acest an un profit net de 7,8 miliarde de dolari, în scădere cu 18% față de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut.

Buffett a înregistrat în 2007 un profit uriaș prin vânzarea unei participații la gupul PetroChina, preluată în 2003 pentru 488 milioane de dolari. Acțiunile PetroChina au crecut de opt ori în acea perioadă.

Pe de altă parte, în 2009, Berkshire a înregistrat cea mai mare pierdere din ultimii 20 de ani, după deprecierea acțiunilor producătorului american de petrol ConocoPhilips. Buffett a declarat ulterior că a fost o greșeală majoră să investească la această companie într-o perioadă când prețurile petrolului erau la un nivel record.

Buffett mai deține participații semnificative la Coca-Cola, IBM, Wells Fargo și American Express.

Grupul Berkshire controlează peste 80 de companii cu activități diverse, de la asigurări și producția de bunuri de consum la transport feroviar de marfă și furnizare de energie.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase