WSJ: Guvernul polonez vrea să accelereze explorarea resurselor de gaze de șist

WSJ: Guvernul polonez vrea să accelereze explorarea resurselor de gaze de șist
Publicat: 28/11/2013, 13:58
Actualizat: 28/11/2013, 17:14

Guvernul polonez intenționează să accelereze explorarea resurselor de gaze de șist pentru a-și reduce dependența de importurile de gaze naturale din Rusia, în pofida deciziei mai multor companii americane, inclusiv Exxon Mobil, de a se retrage, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Polonia este una dintre cele mai promițătoare locații din UE în ceea ce privește potențialul resurselor de gaze de șist, însă cele câteva puțuri de explorare săpate până în prezent au produs rezultate neconvingătoare.

Procedeul de extracție a gazelor de șist este unul controversat, care presupune injectarea de chimicale la presiune ridicată pentru fractuarea formațiunilor de rocă de șist. Experții de mediu susțin că procesul industrial poate polua apele subterane și atmosfera.

Franța a interzis exploatarea prin fracturare hidraulică, iar Germania pare decisă să înghețe planurile de exploatare a gazelor de șist după finalizarea negocierilor pentru formarea unei coaliții de guvernare, notează WSJ.

Guvernul polonez a semnalat însă, prin numirea lui Maciej Grabowski la ministerul Mediului, că protecția mediului nu este o prioritate. În declarații anterioare, Grabowski a minimalizat eventualele probleme de mediu care ar putea fi generate de exploatarea șisturilor.

„Este nevoie de pregătirea unei noi legislații în domeniul gazelor de șist în acest an. Protecția mediului este o chestiune deja reglementată, în mare măsură”, a declarat pentru WSJ noul ministru al Mediului, învestit miercuri.

Companiile interesate de gaze de șist în Polonia sunt nemulțumite de întârzierea adoptării unui cadru de reglementare pentru sector, care să permită evaluarea viabilității economice a exploatărilor.

Gigantul american Exxon Mobil a anunțat anul trecut că se retrage din Polonia, renunțând la explorarea de gaze de șist în această țară. Exemplul grupului american a fost urmat și de companii mai mici, respectiv Talisman Energy și Marathon Oil.

Totuși, unele companii au rămas, printre care Chevron și San Leon Energy, care au anunțat că rezultatele inițiale obținute la puțurile de epxlorare sunt încurajatoare. Guvernul polonez a cerut companiilor energetice de stat, inclusiv PGNiG, să continue explorările.

Principalul risc pentru ambițiile Poloniei în domeniul gazelor de șist ar fi o interdicție la nivelul UE a procesului industrial de exploatare prin facturare hidraulică. PGNiG participă intens la acțiuni de lobby împotriva acestei perspective.

Companiile prezente în Polonia speră că noul ministru al mediului va urgenta pregătirea noilor reglementări și va ține cont de sugestiile industriei legate de reducerea birocrației, deduceri fiscale și înlesnirea accesului la date geologice.

„Comunitatea de afaceri din zona gazelor de șist se așteaptă ca ministerul să înțeleagă că este nevoie de soluții diferite față de piețele dezvoltate, precum Norvegia sau Olanda, cărora le-a urmat până acum exemplul. Țări de frotieră, precum Polonia, au nevoie de reglementări diferite”, a declarat Marci Lewenstein, director în cadrul PGNiG, citat de WSJ.

Cea mai mare parte din necesarul de energie al Poloniei este asigurat de cărbune, iar guvernul vrea să utilizeze rezervele de gaze de șist atât pentru a reduce dependența față de importurile de gaze din Rusia, cât și pentru a scădea emisiile poluante și a contribui la atingerea țintelor de mediu ale UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice