Xi Jinping i-a oferit ASIGURĂRI lui Biden că Beijingul nu va influența scrutinul din SUA, dar oficialii americani mențin vigilența

Xi Jinping i-a oferit ASIGURĂRI lui Biden că Beijingul nu va influența scrutinul din SUA, dar oficialii americani mențin vigilența
Publicat: 31/01/2024, 07:30

Președintele SUA, Joe Biden, a primit asigurări din partea omologului său chinez, Xi Jinping, că Beijingul nu se va implica în scrutinul prezidențial american, iar mesajul a fost reiterat de ministrul chinez de Externe, Wang Yi, afirmă surse citate de postul de televiziune CNN.

Conform surselor citate, președintele Xi Jinping a dat asigurări în noiembrie, cu ocazia summitului din California, că Beijingul nu va lansa ingerințe în scrutinul prezidențial programat în Statele Unite în noiembrie. Tema eventualelor interferențe electorale a fost adusă în discuție de Biden, iar liderul chinez a subliniat că Beijingul nu se va implica în afacerile politice interne din SUA.

Cu ocazia întrevederii, Joe Biden și Xi Jinping au stabilit reluarea comunicațiilor militare și reducerea disputelor comerciale bilaterale.

Poziția Chinei a fost reafirmată în urmă cu câteva zile, când ministrul chinez de Externe, Wang Yi, s-a întâlnit în Bangkok (Thailanda) cu Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Biden.

Potrivit unui oficial american, subiectul potențialelor ingerințe electorale chineze au fost abordat în mai multe rânduri între oficialii de la Washington și Beijing în ultimele luni. Discuțiile pe această temă evidențiază persistența tensiunilor în relațiile bilaterale și preocupările majore ale Washingtonului privind riscurile repetării situației din 2016, când serviciile secrete ruse au obținut prin atacuri informatice documente ale Partidului Democrat din SUA pentru a afecta imaginea lui Hillary Clinton în campania electorală prezidențială.

În pofida asigurărilor, Washingtonul menține vigilența

În ultimii ani, agenți ai serviciilor secrete iraniene, cubaneze și chineze au încercat să influențeze rezultatul alegerilor din Statele Unite, deși eforturile nu au atins nivelul ingerințelor electorale efectuate de Moscova în 2016.

Chiar dacă Beijingul a semnalat că se va abține să influențeze direct rezultatele scrutinului prezidențial din noiembrie, hackerii chinezi rămân un factor puternic, perturbând constant infrastructura esențială din SUA. În ultimele luni, oficiali din cadrul serviciilor secrete americane au avertizat public că hackeri chinezi au pătruns în sistemele informatice ale rețelelor de transport, inclusiv maritim, în eforturile de perturbare a ripostei americane în situația unei invazii chineze în Taiwan.

Începând din 2020, Beijingul a emis directive clare adresate serviciilor chineze în sensul ”intensificării eforturilor de influențare a politicilor din SUA și a opiniei publice în favoarea Chinei”, precum și pentru ”amplificarea clivajelor sociale”, conform evaluărilor Washingtonului.

În contextul asigurărilor oferite de Xi Jinping, unii oficiali americani au dubii asupra vizibilității pe care liderul chinez o are asupra ansamblului activităților serviciilor secrete chineze. Oficialii americani vor continua să monitorizeze atent dacă Beijingul va respecta angajamentul neimplicării în alegerile din SUA.

”Pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice și ținând cont de mediul politic haotic din SUA, vor fi motive și oportunități pentru o serie de amenințări asupra scrutinului de anul acesta. Dacă introducem în ecuație și sistemele de inteligență artificială, 2024 ar putea fi mult diferit de alți ani electorali”, avertizează Chris Krebs, fost director al Agenției americane pentru Securitatea Cibernetică și a Infrastructurii.

Foto: Profimedia

Citește și:

Joe Biden a decis RIPOSTA la atacul din Iordania /Rusia și China avertizează SUA asupra riscurilor unui conflict cu Iranul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice