Joe Biden a decis RIPOSTA la atacul din Iordania /Rusia și China avertizează SUA asupra riscurilor unui conflict cu Iranul

Publicat: 30/01/2024, 20:41

Președintele Joe Biden a declarat, marți, că a luat o decizie privind riposta la atacul asupra unei baze americane din Iordania, atribuind Iranului responsabilitatea indirectă, dar semnalând că nu vrea un război cu Teheranul, în contextul în care Rusia și China cer Statelor Unite să evite orice ripostă care ar amplifica tensiunile.

Întrebat de jurnaliști dacă a decis cum va riposta la atacul din Iordania, Biden a răspuns: ”Da”.

Rugat să spună dacă Iranul este responsabil, Biden a precizat: ”Consider că Iranul este responsabil în sensul că le furnizează armament celor care au comis atacul. Nu cred că avem nevoie de un război mai amplu în Orientul Mijlociu, nu vreau acest lucru”.

Administrația de la Washington va acționa ”prin toate măsurile necesare” pentru protejarea obiectivelor americane, a avertizat luni secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, după atacul asupra unei baze americane din Iordania, dar Casa Albă a dat asigurări că nu vrea un război cu Iranul.

”Nici eu, nici președintele SUA nu vom tolera atacuri asupra forțelor americane și vom acționa prin toate măsurile necesare pentru apărarea Statelor Unite și a trupelor noastre”, a declarat luni Lloyd Austin.

Însă Casa Albă a transmis că nu vrea izbucnirea unui război cu Iranul. ”Nu vrem un nou război, nu vrem ca situația să escaladeze, dar, în mod absolut, vom face ceea ce este necesar pentru a ne proteja, pentru a continua misiunea contra rețelei ISIS (Stat Islamic) și pentru a riposta adecvat la aceste atacuri. Nu vrem un război cu Iranul. Vom analiza opțiunile. Vrem ca atacurile să înceteze”, a afirmat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Trei militari americani au fost uciși, iar câteva zeci au fost răniți în urma unui atac cu drone care a vizat duminică Baza militară Turnul 22 (Tower 22), situată în nord-estul Iordaniei, în apropierea frontierelor cu Siria și Irak. Cel puțin 34 de militari americani au necesitat îngrijiri medicale după atac, mulți pentru traume psihice. Statele Unite au trupe în estul Siriei și în Irak în cadrul misiunii de combatere a grupului terorist Stat Islamic (ISIS/Daesh). Bazele americane din Iordania au misiuni ”separate”, a precizat John Kirby.

Anterior, președintele Joe Biden a atribuit atacul ”grupurilor militante radicale susținute de Iran”. ”Vom riposta. Îi vom trage la răspundere pe toți cei responsabili, în modul și în momentul alese de noi”, a avertizat liderul de la Casa Albă.

Militarii americani din Irak, Siria și Iordania au fost vizați de peste 160 de atacuri islamiste ca ripostă la susținerea acordată de Washington ofensivei israeliene din Fâșia Gaza, lansată după atacurile teroriste din 7 octombrie 2023. Washingtonul suspectează că atacul asupra trupelor americane din Iordania a fost comis de grupul islamist pro-iranian Kataib Hezbollah.

Rusia și China avertizează Statele Unite asupra riscurilor unui conflict cu Iranul

Administrațiile de la Moscova și Beijing au cerut marți Washingtonului să se abțină de la represalii împotriva Teheranului.

”Noi nu percepem favorabil nicio acțiune care ar destabiliza situația din regiune și care ar conduce la escaladarea tensiunilor, mai ales pe fondul potențialului excesiv de izbucnire a unor noi conflicte în regiune”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, citat de agențiile Interfax și ANSA.

Și China a transmis un avertisment asemănător Statelor Unite.

”Ne dorim ca toate părțile implicate să mențină calmul și moderația, pentru evitarea intrării într-un cerc vicios de riposte și pentru oprirea escaladării tensiunilor regionale. Situația din Orientul Mijlociu este foarte complexă și delicată în acest moment”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Regimul islamist de la Teheran, care le oferă susținere organizațiilor islamiste Hezbollah, Hamas, Jihadul Islamic și insurgenților huthi din Yemen, a negat orice implicare în atacul din Iordania. ”Este o conspirație lipsită de fundament lansată de cei interesați să atragă Statele Unite într-un nou conflict regional și să intensifice criza”, a transmis Ministerul de Externe de la Teheran.

Foto: Profimedia

Citește și:

Economia mondială tinde să se RELANSEZE, dar persistă riscurile asociate tensiunilor geopolitice și problemelor financiare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Toți românii folosesc expresia. Foarte puțini știu de unde provine
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?