Xi Jinping la prima apariție publică după zvonurile privind îndepărtarea sa de la putere în China. Unde a fost prezent

Xi Jinping la prima apariție publică după zvonurile privind îndepărtarea sa de la putere în China. Unde a fost prezent
Xi Jinping / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 28/09/2022, 18:16

Președintele chinez Xi Jinping a apărut pentru prima dată în public, dezmințind astfel zvonurile care au circulat în ultimele zile pe rețelele de socializare, potrivit cărora ar fi fost îndepărtat de la conducerea țării și plasat în arest la domiciliu.

Xi a vizitat marți o expoziție la Beijing, unde a prezentat realizările Chinei de-a lungul celor zece ani în care el s-a aflat în fruntea țării. El a apărut la eveniment cu o mască pe față și a fost însoțit de premierul Li Keqiang și de alți lideri importanți, precum și de toți membrii comitetului permanent al biroului politic suprem al Partidului Comunist Chinez.

Jinping nu a fost văzut în public din data de 16 septembrie, când a revenit în țară după ce participase la un summit regional în Uzbekistan, aceasta fiind de altfel prima sa călătorie în străinătate în aproape 1.000 de zile de la începutul pandemiei, ceea ce a dat frâu liber speculațiilor și informațiilor neconfirmate privind debarcarea lui de la putere.

Speculații despre o „lovitură de stat” la Beijing

În ultimele zile, valul de speculații și zvonuri conform cărora Xi ar fi fost răsturnat într-o lovitură de stat militară și plasat sub arest la domiciliu au făcut înconjurul internetului, astfel încât hashtag-ul „#chinacoup” a fost în trend pe Twitter în weekend.

Pe rețelele sociale au circulat și imagini care arată camioane militare în drum spre Beijing. Informațiile false au fost răspândite înaintea celui de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist din China, în care Jinping urmează să fie ales pentru un al treilea mandat istoric. PCC va fi convocat la data de 16 octombrie. În timpul întâlnirii se va decide viitorul lui Xi Jinping.

Zvonurile nefondate legate de o lovitură de stat au fost alimentate și de anularea unor zboruri în masă, o măsură comună luată de autorități pentru a împiedica răspândirea cazurilor de Covid-19. În plus, pe rețelele sociale au circulat și o serie de clipuri cu vehicule militare care se deplasau spre Beijing, ceea ce a accentuat panica.

Faptul că zvonul s-a răspândit atât de repede se datorează, într-o proporție însemnată, și naturii extrem de opace a sistemului politic chinez, în care deciziile importante sunt luate în mare parte în spatele ușilor închise.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase