Zi istorică pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Astăzi AU SEMNAT Acordul de Asociere cu UE

Publicat: 27/06/2014, 12:28

„Este o zi mare pentru Europa. Uniunea Europeană este alături de voi, mai mult ca niciodată”, a declarat Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European, după semnarea Acordului de Asociere cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko și cu cei doi șefi de guverne, al Georgiei, Irakli Garibachvili și al Moldovei, Iurie Leancă, la Bruxelles. În ciuda presiunilor Rusiei, cele trei republici ex-sovietice s-au apropiat de Europa semnând vineri Acordul de Asociere cu UE.

gândul a transmis LIVE TEXT evenimentul.

„Ce zi mare! Poate cea mai importantă pentru țara mea de la independență”, proclamată în 1991, a declarat președintele ucrainean Petro Poroșenko. „Evoluțiile istorice sunt inevitabile”, a adăugat el, subliniind că acordul se aplică „întregii Ucraine, inclusiv Crimeei”.

Van Rompuy a declarat că „nimic, în acord, nu este susceptibil să afecteze Rusia”. Acordul „este pozitiv, nu este îndreptat împotriva cuiva”, a subliniat și președintele Comisiei José Manuel Barroso.

Poroșenko a semnat a doua parte a Acordului de Asociere, cea de ordin comercial, care vizează în principal ridicarea principalelor bariere vamale dintre Ucraina și statele membre UE. Prima parte, de ordin politic, a fost semnată în martie de către premierul Arseni Iațeniuk.

Semnarea documentului a fost prevăzută inițial în noiembrie 2013, dar fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici s-a răzgândit și a preferat să se orienteze către Rusia pentru a obține un ajutor economic, scrie Mediafax. Această decizie a antrenat mișcarea de contestare care a condus la destituirea sa, urmată de anexarea Crimeei de către Rusia și insurecția separatistă prorusă din estul țării.

10: 52 Noi am semnat, titrează unimedia.info dedesubtul unei fotografii care îl înfățișează pe premierul Moldovei, Iurie Leancă, la câteva secunde după semnarea acordului. Documentul a fost semnat din partea Uniunii Europene, de Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European,Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, șiînaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședintele Comisiei, Catherine Ashton.

De asemenea, documentul a fost semnat de reprezentanții celor 28 de state ale Uniunii Europene.

Foto: UNIMEDIA

Aici poate fi accesat și vizualizat Acordul de Asociere RM-UE, semat astăzi, 27 iunie, la Bruxelles.

Înainte de semnarea acordului, premierul Iurie Leancă a ținut un discurs în limba franceză și în română. Principalele declarații:

„Pentru Moldova, Europa este cea mai clară și grăitoare imagine a vieții pe care ne-o dorim și pe care o vom avea – o viață mai bună, o viață demnă și o viață trăită în pace!”

„Pentru aceasta, va trebui să muncim din greu. Dar cred cu tărie că vom merge înainte. Înainte, nu înapoi! Și asta, deoarece integrarea europeană ne va face mai puternici!”

„Ziua de azi este istorică! Dar, în scrutinul parlamentar din toamnă va trebui să confirmăm că, într-adevăr, am ales viitorul și că ne-am rupt de trecut!”

„Atunci când, la 29 noiembrie 2013, parafam la Vilnius Acordul de Asociere, vă spuneam că am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană!”

„Astăzi, vă promit că vom merge până la capăt pe acest drum și că vom reveni acasă, în Europa.”

Foto: UNIMEDIA

10:32 Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: „Este o zi istorică pentru aceste țări, pentru țările UE și pentru întreaga Europă. Cele trei țări și-au manifestat aspirațiile europene, dorința de a trăi conform standardelor europene și de a împărtăși valorile europene. (…) UE s-a angajat să ajute țările din Parteneriatul Estic să implementeze reformele necesare pentru a se apropia de un nou nivel de viață.(…) Semnarea Acordului de Asociere nu trebuie văzut ca un sfârșit de cale, dimpotrivă ca un nou început în calea europeană”.

10:27 Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European, i-a salutat pe prim-miniștrii Georgiei și Republicii Moldova, precum și pe președintele Ucrainei. Oficialul european a menționat că prin semnarea Acordului de Asociere cu cele trei țări din Parteneriatul Estic va oferi un nou nivel al relațiilor cu statele comunitare.

Foto: UNIMEDIA

9:55 Traian Băsescu, președintele României: „De zece ani lupt pentru ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere, de când încă nu se pomenea în concluziile Consiliului European despre Republica Moldova. Este o zi în care vedem împlinit un efort politic la nivel european, dar în același timp, și asta este de remarcat, efortul pe care l-au făcut moldoveni, Guvernul lor. A început Filat un proces foarte inteligent, că a pus vizele întâi și pe urmă asocierea și Acordul de Liber Schimb Guvernării. Și sunt unicii care au reușit și una și alta la ora asta. Deci am avut ce susține. Leancă a continuat. Nu merg în Republica Moldova să sărbătoresc, nu am niciun aranjament de felul acesta”.

9:15 Sosirea șefilor de stat la Consiliul European. Printre primii ajunși, potrivit unimedia.info, președintele Ucrainei, Peotr Poroshenko, cancelarul german Angela Merkel și prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, dar și președintele Franței, François Hollande.

UE semnează astăzi acordurile de Asociere, care cuprind și Acordurile de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv RM-UE, în cadrul summitului șefilor de stat și de guverne, la Bruxelles, summit la care sunt invitați liderii prooccidentali ai celor trei țări din Europa de est. Rusia se opune încheierii acestor acorduri, acuzând UE că forțează fostele republici sovietice să aleagă între relații mai apropiate cu UE sau Moscova. De altfel, Moscova a amenințat cele trei țări cu repercusiuni în domeniul comercial, dacă semnează pactele.

„Pentru Uniunea Europeană, aceste semnături vor reprezenta un angajament solemn de a însoți Georgia, Republica Moldova și Ucraina pas cu pas pe calea transformării acestor țări în democrații stabile și prospere”, a declarat Barroso.

UE argumentează că acordurile nu au menirea să submineze relațiile celor trei țări cu Rusia. De asemenea, acestea argumentează că pactele nu conțin nicio prevedere care să le împiedice să întrețină relații economice și politice apropiate cu Rusia, iar Moscova nu are dreptul la un vot de veto pe tema relațiilor UE cu vecinii săi.

„Nu căutăm o relație exclusivă cu acești trei parteneri”, a subliniat președintele CE. El a adăugat că negocieri trilaterale la nivel de miniștri, între UE, Rusia și Ucraina au fost schițate pentru 11 iulie, cu privire la modul în care vr fi implementate acordurile de asociere.

Pactul dintre UE și Kiev a jucat un rol crucial în criza ucraineană. Decizia fostului președinte Viktor Ianukovici de a abandona acordul, în noiembrie, a declanșat proteste care au condus la îndepărtarea sa de la putere. Rusia a anexat Crimeea imediat după demiterea lui Ianukovici.

Barroso a declarat că UE va monitoriza îndeaproape reacția Rusiei față de semnarea pactelor vineri, iar UE a anunțat că este pregătită să extindă sancțiunile impuse Rusiei dacă Moscova contribuie la intensificarea tensiunilor în Ucraina.

Însă, potrivit unor diplomați, nu vor fi făcuți pași în acest sens la summitul de la Bruxelles, din cauza angajării Rusiei față de planul de pace al președintelui ucrainean Petro Poroșenko și anunțării autorizării unei intervenții militare în Ucraina acordate de către Parlament președintelui rus Vladimir Putin, la solicitarea acestuia.

Barroso a apreciat că „sunt necesare măsuri concrete suplimentare în vederea dezescaladării” în estul Ucrainei, adăugând că „lipsa acțiunii va declanșa măsuri suplimentare” împotriva Rusiei din partea blocului european.

El a refuzat să spună ce crede despre o eventuală intensificare a presiunii economice din partea celor 28 de lideri europeni săptămâna aceasta.

UE a introdus numele a zeci de oficiali ruși și lideri separatiști ucraineni pe lista sancțiunilor și a vizat două companii cu sediul în Crimeea. Dar s-a abținut să vizeze alte companii rusești și să activeze un plan UE minuțios negociat în vederea impunerii unor sancțiuni sectoriale comerțului cu Rusia.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto