Ziua Muncii 1 MAI în Europa: De la ciocnirile VIOLENTE de la Istanbul, la defilările patriotice din Moscova

Ziua Muncii 1 MAI în Europa: De la ciocnirile VIOLENTE de la Istanbul, la defilările patriotice din Moscova
Ziua Muncii, între ciocniri la Istanbul și defilări patriotice la Moscova
Publicat: 06/06/2014, 11:59

„Ziua Internațională a Muncii”, sărbătorită în numeroase țări, comemorează în fiecare an la data de 1 mai, începând din anul 1889, victimele grevei generale din Chicago.

La Istanbul, poliția a făcut uz de tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a împiedica sute de manifestanți să se adune în Piața Taksim, un loc simbol al mișcării de contestare a Guvernului turc declarat zonă interzisă de autoritățile țării.

Ciocniri între forțele de ordine și grupuri de manifestanți, majoritatea membri ai partidelor de extremă stânga, au avut loc pe parcursul întregii zile, soldându-se cu 90 de răniți și 142 de rețineri, potrivit guvernatorului Istanbulului.

Incidente au avut loc și la Ankara, unde sute de manifestanți au fost dispersați de poliție.

– 1 Mai patriotic la Moscova

La Moscova, pentru prima dată de la 1991, peste 100.000 de persoane au defilat în Piața Roșie cu ocazia Zilei Muncii, reînnoind tradiția sovietică în plin val de patriotism, exacerbat de criza ucraineană, care a dus la alipirea Crimeei la Rusia, după un referendum considerat ilegal de autoritățile de la Kiev și comunitatea internațională.

„Sunt mândru de țara mea”, „Putin are dreptate”, se putea citi pe pancartele arborate în mijlocul drapelelor rusești și al baloanelor albe, albastre și roșii (culorile drapelului național), a constatat un jurnalist al AFP.

Potrivit liderului Federației sindicatelor din Rusia, Mihail Șmakov, peste două milioane de persoane au participat la defilările organizate de 1 Mai în toată țara.

În schimb, la Kiev, mobilizarea a fost slabă. Între două și trei de persoane s-au reunit pentru a scanda sloganuri în favoarea unității Ucrainei.

– Europenii au manifestat împotriva austerității

În Europa, unde reluarea creșterii economice rămâne timidă după patru ani de la începutul crizei datoriilor, manifestațiile au căpătat conotații politice, cu cel puțin o lună înainte de desfășurarea alegerilor europene.

În Spania, țară subminată de un șomaj record, zeci de persoane au manifestat în aproximativ 70 de orașe împotriva lipsei locurilor de muncă. Cu această ocazie, liderii celor mai importante două sindicate ale țării, CCOO și UGT, au defilat pentru prima dată împreună, la Bilbao (nord).

În Franța, în schimb, sindicatele au defilat sub stindarde diferite pentru al doilea an consecutiv. CGT și FO au defilat împreună, la Paris, împotriva planului de economii de 50 de miliarde de euro anunțat de premierul Manuel Valls, în timp ce CFDT și Unsa s-au reunit în capitală sub semnul Europei. Aproape 100.000 de persoane au participat la defilările din Franța, potrivit autorităților.

În Grecia, aproximativ 20.000 de persoane au manifestat la Atena și la Salonic (nord) împotriva austerității și pentru o Europă socială. Manifestații au mai avut loc în Portugalia, în Italia , dar și în Elveția, unde revendicările au vizat salariul minim.

În Maroc, zeci de mii de persoane au coborât pe străzi, în principal la Rabat și la Casablanca, încercând astfel să mențină presiunile asupra șefului Guvernului, islamistul Abdelilah Benkirane, în pofida faptului că autoritățile au anunțat miercuri creșterea salariului minim.

În Africa de Sud, președintele Jacob Zuma a făcut apel la muncitori să voteze pentru ANC, aflat la putere, la următoarele alegeri legislative, care vor avea loc pe 7 mai. „Muncitorii acestei țării trebuie să știe că viitorul lor este alături de ANC”, a afirmat Zuma, la Polokwane, cu ocazia unui miting organizat de sindicatul COSATU.

Sărbătorirea zilei de 1 Mai a fost perturbată și în Cambodgia, unde sindicatele au cerut organizarea unor manifestații pentru susținerea muncitorilor în sectorul textil aflați în grevă în două zone economice speciale din apropiere de frontiera cu Vietnamul. Mii de persoane au defilat de asemenea în Malaysia și în Taiwan.

În Qatar, țară unde Ziua Muncii nu este sărbătorită, Guvernul s-a declarat joi „angajat moral” în protejarea drepturilor muncitorilor, oferind astfel un răspuns criticilor privind condițiile precare de muncă ale angajaților străini care ajută la construirea stadioanelor ce vor găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2002.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată