VIDEO | Mărturia directorului care a reușit să scoată tarabele de la metrou, nu și chioșcurile: „Mi s-a zis să fac ca Rădoi, că este an electoral” (EXCLUSIV)

Publicat: 29/04/2021, 09:00

Octavian Udriște, fost director tehnic și director general la Metrorex și unul dintre cei trei factori decisivi în punerea în funcţiune, în 1979, a metroului bucureștean, a vorbit în a doua parte a interviului pentru Gândul.ro despre cum a reușit în 1995 să scoată tarabele din stațiile de metrou, dar și despre cum a fost împiedicat să-și ducă la bun sfârșit planul de eliberare a metroului de chioșcurile ocupate abuziv de sindicatul lui Ion Rădoi.

În prima parte a interviului, legendarul inginer, care recent a împlinit vârsta de 86 de ani, a povestit etapele prin care a trecut metroul până să devină realitate. Octavian Udriște a vorbit și despre starea deplorabilă în care a ajuns transportul feroviar din România în ultimii 30 de ani (DETALII AICI).

Omul care a eliberat metroul de tarabe

În toamna anului 1995, atunci când ocupa funcția de director general al Metrorex, Octavian Udriște a schimbat și sistemul de taxare. Pe 31 octombrie 1995 era numit „Omul zilei” în cotidianul Jurnalul Național: „În ultima perioadă, în activitatea conducerii Metrorex apar numai plusuri: îndepărtarea dughenelor care sufocau fluxul de călători, creșterea curățeniei și nu în ultimul rând, introducerea modernului sistem de taxare cu cartela magnetică”.

Octavian Udriște își amintește de negocierile de atunci cu Banca Europeană de Investiții, în cabinetul ministrului Aurel Novac, care au avut loc în prezența reprezentanților Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional.

Într-o discuție cu Wolfgang Roth, vicepreședintele BEI, i-am solicitat un credit pentru programul de modernizare. A fost de acord și mi-a indicat sursa de finanțare, și anume un fond UPEX, care nu prea era utilizat, însă a făcut o excepție pentru noi, deși nu eram IMM. Am pierdut un an în discuții cu banca, deoarece ne solicitau o dobândă foarte mare, de 8%. Ministrul Finanțelor ne-a dat de acord și a impus o dobândă de 1%, povestește Octavian Udriște.

Ministrul a impus: ”Fă ca Rădoi!”

În negocierile cu BEI, Udriște a primit și o recomandare care se referea la încercarea de a diminua numărul de personal, prin externalizarea unor activități care nu erau specifice tehnicii metroului, printre care salubrizarea vagoanelor și persoanelor. Directorul general al Metrorex a elaborat atunci caietul de sarcini și a organizat licitația, care a fost câștigată de o firmă cu experiență în domeniu.

„Când să semnez contractul, vine liderul de sindicat Ion Rădoi și se opune, că pierdea peste 300 de femei din trupa de curățenie, care erau masa de manevre a lui, cum a fost și la această grevă (din 26 martie – n.red.)”, spune Udriște.

I-am solicitat ministrului sprijin, pe care nu l-am primit. Am fost sfătuit să renunț la externalizarea salubrizării, deoarece se dorea liniște, pentru că eram într-un an electoral. Ministrul mi-a zis : „Fă ca Rădoi!”. I-am spus că nu, așa că a doua zi i-am pus demisia pe masă.

Octavian Udriște

„La metrou, se vindeau și rochii de mirese”

Octavian Udriște a fost cel care, în anul 1995, a eliberat spațiile de la metrou de tarabe.

„Am eliberat metroul de acele tarabe. Erau inclusiv rochii de mireasa pe acele mese atârnate, nu aveai pe unde să treci”, povestește Udriște.

Tot atunci, a vrut să facă și pasul următorul, să rezilieze contractul cu sindicatele privind spațiile comerciale.

Nu am mai reușit. Mi s-a zis să fac ca Rădoi, că suntem în an electoral, așa că atunci mi-am dat demisia.

Octavian Udriște

A plecat, spune el, pentru că era copleșit de presiunea enormă din ultimele luni ale anului 1995, după ce avusese în fiecare lună câte un control, de la protecția muncii, pompieri, Corpul de Control al ministrului.

”Erau puși să găsească abateri flagrante. Din păcate, pentru ei, n-au găsit.  Așa este la noi”, mai spune Udriște.

Spațiile comerciale trebuie exploatate de metrou, să completeze bugetul metroului, nu al sindicatului.

Octavian Udriște

Demolarea chioșcurilor și a magazinelor de la metrou a început pe 7 aprilie 2021, după ce proprietarii au fost notificați că ocupă abuziv spațiul public.

Cu câteva zile înainte de începerea demolărilor, pe 26 martie, sute de sindicaliști conduși de Ion Rădoi au blocat circulația trenurilor de metrou și au aruncat în haos transportul public din Capitală de la primele ore. Luați prin surprindere, bucureștenii au fost nevoiți să găsească alte mijloace pentru a ajunge la serviciu sau la școală și grădiniță, cu copiii.

Citește Și Prima reacție a sindicalistului șef Ion Rădoi după dezvăluirile GÂNDUL.RO: ”Dacă aș fi avut vreo legătură, nu se afla în 31 de ani? Că încearcă nea Drulă… e altă treabă!”

GÂNDUL.RO a dezvăluit în exclusivitate despre ”caracatița de la metrou” și spațiile comercialize, marea miză a protestului ”spontan” coordonat de sindicalistul Ion Rădoi. (DETALII AICI)

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Surpriză pentru posesorii de iPhone-uri vechi. Ce funcție lansează Apple
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid