BREAKING NEWS| Sorin Oprescu a fost prins de Interpol și reținut. Unde se ascundea fostul primar al Capitalei

BREAKING NEWS| Sorin Oprescu a fost prins de Interpol și reținut. Unde se ascundea fostul primar al Capitalei
Sursa: Mihai Dăscălescu/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 17/05/2022, 17:03
Actualizat: 17/05/2022, 17:13

Sorin Oprescu a fost localizat de Interpol în Atena. Autoritățile din România au confirmat, pentru GÂNDUL, că Sorin Oprescu se află pe teritoriul elen și fostul edil a fost reținut.

Fostul primar al Capitalei a fost localizat, marți dimineața, în Atena.

Surse din Poliție au confirmat, pentru GÂNDUL, că Sorin Oprescu a fost localizat pe teritoriul statului elen, iar grecii urmează să anunțe oficial această reținere.

Sorin Oprescu ar fi cerut azil politic în Grecia, mai arată surse citate anterior.

Sorin Oprescu era dat în urmărire de Poliția Română

În 13 mai, fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită.

Decizia a fost pronunțată de Curtea de Apel București și este definitivă.

Instanța a decis și confiscarea a 102.000 de lei și 9.400 de euro, precum și a mai multor imobile deținute de fostul edil.

Pentru că nu a fost găsit, Sorin Oprescu a fost dat în urmărire.

„Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala a emis impotriva acestuia mandatul de executare a pedepsei inchisorii nr. 2799 din data de 13.05.2022, fiind condamnat la o pedeapsa de 10 ani si 8 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de constituire a unui grup infracțional organizat in varianta agravata”, conform site-ului Poliției Române.

Sursa: Poliția Română

Fostul șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, a fost condamnat și el la 7 ani și 2 luni închisoare

În același dosar, fostul director din Primăria București, Popa Bogdan Cornel a fost condamnat definitiv la 11 ani și 6 luni de închisoare.

Fostul șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, a fost condamnat și el la 7 ani și 2 luni închisoare.

Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) a fost condamnat 6 ani și 10 luni închisoare.

Instanța de fond (Tribunalul București) îl condamnase pe Sorin Oprescu la 5 ani și 4 luni de închisoare, astfel că sentința de vineri a Curții de Apel dublează, practic, condamnarea.

Care sunt acuzațiile aduse lui Sorin Oprescu

Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, 25.000 de euro de la Bogdan Popa, fost director al Administrației Cimitirelor.

Potrivit procurorilor, banii ar proveni din fapte de corupție.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză au fost judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

DNA spune că, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult