Dosarul de corupție al lui Sorin Oprescu, repus pe rol. În ziua în care se aștepta sentința finală, judecătorii cer schimbarea încadrării juridice

Dosarul de corupție al lui Sorin Oprescu, repus pe rol. În ziua în care se aștepta sentința finală, judecătorii cer schimbarea încadrării juridice
Sorin Oprescu a câștigat un nou mandat de primar al Capitalei în 2012, fiind susținut de USL Foto: MIHAI DASCALESCU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 16/12/2021, 14:33
Actualizat: 16/12/2021, 14:58

Curtea de Apel București (CAB) a decis, joi, repunerea pe rol a dosarului de corupție care îl vizează pe fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu. În ziua în care era așteptată decizia definitivă în cazul fostului edil, magistrații vor să schimbe încadrarea juridică a faptelor.

„În temeiul art.395, alin.1, Cod de procedură penală, în complet de divergenţă, repune cauza pe rol, pentru a pune în discuţie, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a unora dintre faptele penale reţinute prin rechizitoriu”, conform minutei Curții de Apel București.

Magistrații vor ca în cazul lui Oprescu și al altor patru inculpați din dosar – Popa Bogdan-Cornel, Stanca Cristian, Constantinescu Mircea-Octavian şi Albu Romeo – să schimbe încadrarea juridică din infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art.367, Cod penal, în infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată.

Următorul termen de judecată a fost fixat în 7 ianurie 2022.

Fostul primar a fost condamnat, în mai 2019, la 5 ani și 4 luni de închisoare, pentru fapte de corupție.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză au fost judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

DNA spune că, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult