Victor Pițurcă și directorul ROMARM, reținuți de DNA într-un dosar ce vizează achiziția de măști de către MApN în perioada pandemiei / Ginerele fostului selecționer, surprins în timp ce intră în DNA cu o geantă (FOTO-VIDEO)

Publicat: 30/01/2023, 19:00
Actualizat: 31/01/2023, 07:07

Fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, și directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu, au fost reținuți de procurorii anticorupție din Capitală. Surse judiciare au spus, pentru GÂNDUL, că reținerile s-au făcut într-un dosar care are legătură cu achizițiile de măști făcute în perioada pandemiei de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

UPDATE ora 19.00Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu, duși în Arestul Central

În jurul orei 16.00, Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu au fost duși la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Poliției. Procurorul nu a luat, deocamdată, decizia dacă să-i prezinte sau nu judecătorului pentru mandate de arestare.

UPDATE ora 17:35 Două dosare la DNA privind achizițiile de produse medicale pe durata pandemiei

Surse judiciare precizează exclusiv pentru GÂNDUL că este vorba de fapt de două dosare la DNA privind aceste achiziții, respectiv cel ajuns inițial de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București și dosarul în care DNA a anunțat luni reținerea celor două persoane, desprins din primul.

UPDATE ora 16:40Dosarul, anchetat inițial de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București

Dosarul în care au fost reținuți Pițurcă și Țuțu provine din cadrul unui dosar din anul 2020 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.
La momentul respectiv informatorii anchetatorilor militari au demantelat presupuse fapte ale unor angajați din cadrul MAPN fapte ce ar fi avut legătură cu achizițiile făcute de instituție pe fondul pandemiei.
Mergând pe firul anchetei procurorii militari au stabilit că pierd competența de cercetare a faptelor inițial reclamate când starea de fapt conturată de probe conducea către infracțiuni de corupție.

UPDATE ora 16:16 – Procurorii DNA – Secția de combatere a corupției – anunță, într-un comunicat, că au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– trafic de influență în formă continuată,
– fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt.

„1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”

UPDATE ora 15:45 Procurorii intenționează să-l audieze și pe fiul fostului selecționer, Alex Pițurcă

Surse judiciare ne-au declarat că, în dosarul lui Victor Pițurcă, procurorii intenționează să-l audieze și pe fiul fostului selecționer, Alex Pițurcă, însă acesta nu ar fi răspuns moment citației, urmând să se emită un mandat de aducere.

Potrivit surselor GÂNDUL, Alex Pițurcă s-a aflat sâmbătă la o petrecere la Nuba Chalet.

UPDATE ora 14:40 – Audierea lui Victor Pițurcă a luat sfârșit

Audierea lui Victor Pițurcă s-a încheiat, spun surse judiciare, pentru GÂNDUL.

Fostul antrenor al Naționalei se află, însă, în continuare, în sediul DNA, iar sursele consultate de GÂNDUL spun că el va fi prezentat, cel mai probabil, instanței cu propunerea arestare preventivă.

UPDATE ora 13:40: În același dosar a fost reținut și directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu

În dosarul lui Victor Pițurcă, procurorii au luat măsura reținerii și cu privire la directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu. Conform site-ului ROMARM, Țuți are 10 ani de experiență în cadrul Serviciului Român de Informații și cinci ani de securitate comercială.

În cauză, mai există și alți suspecți din sfera Ministerului Apărării Naționale.

Acuzațiile se referă la achiziții de măști medicinale și ochelari de către unități ale MApN. Echipamentele medicale erau neconforme și nu au putut fi folosite.

De altfel, oficialii Institutului „Ana Aslan” au transmis ca măștile primite de la firmă erau de proaste calitate, se rupea elasticul si nu asigurau protecția necesară personalului medical.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Victor Piurcă a fost reținut de procurori luni, iar, la ora transmiterii acestei știri, el se află încă în sediul DNA.

Ginerele lui Victor Pițurcă a fost surprins de jurnaliștii GÂNDUL în timp ce a intrat în sediul central al DNA cu o geantă, iar apoi a părăsit sediul unității de parchet.

Ulterior, el a mai adus un bagaj la sediul DNA.

Ginere lui Victor Pițurcă, surprins intrând în sediul central al DNA / Sursa foto: GÂNDUL
Ginere lui Victor Pițurcă, surprins intrând în sediul central al DNA / Sursa foto: GÂNDUL

În același dosar este audiat, la ora transmiterii acestei știri, și unul dintre șefii Romarm.

Victor Pițurcă, reținut pentru achiziții publice din perioada pandemiei

Este vorba despre un dosar mai vechi în care s-au făcut mai multe percheziții și au fost deja audiate mai multe persoane, cunoscut opiniei publice sub numele de „Măști pentru MApN”.

În perioada în care România era în  stare de urgență, șeful direcției medicale MApN,  generalul D.P., s-a ocupat de „operațiunea” de achiziționare a măștilor anti-COVID.

Acesta l-a însărcinat pe șefului farmaciilor din cadrul Direcției Medicale MApN, C.P., să găsească transport și fondurile necesare pentru achiționarea echipamentelor medicale, cu precădere măști întrucât Ministerul Apărării Naționale nu dispunea de sumele respective.

Prin urmare, șeful farmaciilor a luat legătura cu italienii Riccardo și Andrea Barsanti, ca să le intermedieze relația cu o firmă chineză. După găsirea furnizorului prin cu ajutorul italienilor, generalii și-au dat seama că nu au suficienți bani și astfel a intrat pe fir Victor Pițurcă, conform Pro Sport.

Prin intermediul firmei deținute de fiul lui (Alexandru Pițurcă), Victor Pițurcă ar fi plătit transportul măștilor.

Firma lui Alexandru Pițurcă a virat banii către o altă companie, ALLODIUM SA (front al forțelor aeriene din Ucraina). La rândul său, ALLODIUM SA a achitat către FA Ukraine – avionul de transport fiind din flota militară ucraineană -, dar și echipamentele medicale către firma din CHINA SICHUAN LINGTONG INTELLIGENCE ENVIRONMENTAL PROTECTION INDUSTRY CO LTD.

Apoi, echipamentele militare au fost livrate de către asiatici către HELIOS, firma lui Neacșu Vasile, un apropiat al lui Pițurcă senior. De la HELIOS, echipamentele au fost trimise către MApN.

Procurorii suspectează posibile fapte de corupție

În cadrul unui dosar deschis de procurorii militari, se fac verificări cu privire la posibile fapte de corupție comise de către generalii MAPN, dar și fapte de evaziune fiscală.

Din acest dosar, o parte din fapte au ajuns pe masa procurorilor DNA, în urma unei disjungeri către Parchetul anticorupție.

Victor Pițurcă a mai fost cercetat de DNA pentru rezilierea contractului dintre fostul selecționer al naționalei României și FRF.

În trecut, el a fost condamnat cu suspendare în Dosarul Valiza.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee