Cătălin Predoiu solicită CSM și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un control tematic cu privire la infracțiunea de incitare la ură

Cătălin Predoiu solicită CSM și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un control tematic cu privire la infracțiunea de incitare la ură
Cătălin Predoiu
Publicat: 29/09/2020, 14:50
Actualizat: 06/04/2021, 15:45

În contextul în care autorii implicați în dosarele de incitare la urmă nu sunt pedepsiți drastic, răspunderea fiind ”infimă”, ministrul Justiției – Cătălin Predoiu – a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să analizeze oportunitatea desfășurării unui ”control tematic” cu privire la o astfel de infracțiune și nu numai.

Ministerul Justiției a transmis – printr-un comunicat de presă – că această solicitare a lui Cătălin Predoiu are în vedere ”elaborarea planurilor anuale de formare profesională continuă/descentralizată ale magistraţilor”.

”Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie analizarea oportunităţii dispunerii efectuării unui control tematic cu privire la infracţiunea prevăzută de art. 369 din Codul Penal (incitare la ură) şi la alte infracţiuni ce cad sub incidenţa O.U.G. nr. 31/2002, precum şi comunicarea adresei Ministerului Justiţiei către Institutul Naţional al Magistraturii, dar şi către instanţe şi parchete pentru a fi avută în vedere la elaborarea planurilor anuale de formare profesională continuă/descentralizată ale magistraţilor”, se precizează în prima parte a comunicatului de presă transmis de Ministerul Justiției.

Numai două din 113 cazuri de care s-au ocupat procurorii au fost puse sub acuzare

În perioada 2014 – 2017 au fost întocmite 113 dosare de incitare la ură, însă numai două dintre persoanele vizate de procurori au fost puse sub acuzare.

Doar cinci din 77 de cazuri au ajuns în instanță, iar între anii 2016 – 2018 (până în luna martie) au fost judecate doar trei cazuri drept încălcări ale art.369 din Codul Penal (incitare la ură), numai unul finalizându-se cu o pedeapsă.

”Statisticile furnizate de Ministerul Public în perioada 2014-2017 și care se regăsesc în Raportul ECRI, elaborat de Consiliul Europei – Comisia împotriva rasismului şi intoleranţei, publicat pe data de 5 iunie 2019, arată că numai două din 113 cazuri de care s-au ocupat procurorii, conform art. 369 din Codul Penal (incitare la ură), au fost puse sub acuzare, în timp ce cinci din 77 de cazuri au ajuns în instanță ca intrând sub incidența unor articole din O.U.G. nr. 31/2002. Acelaşi document arată că, între anii 2016 și 2018 (până în martie), numai trei cazuri au fost judecate drept încălcări ale art.369 din Codul penal, dintre care numai unul s-a soldat cu pedeapsă”, se arată în comunicatul de presă.

”Eficienţa acestui semnal depinde şi de modalitatea de aplicare a măsurilor”

Ministerul Justiției reamintește că prevenirea și combaterea inictării la ură (națională, rasială sau religioasă) – dar și la discriminare – reprezintă un ”semnal pozitiv” pe care îl dă statul român.

Însă este evident că acest semnal depinde, în ultimă instanță, nu doar de adoptarea unor măsuri specifice, în context, ci și de modalitatea de aplicare a acestor măsuri.

”În context, reamintim că prevenirea şi combatarea incitării la ură naţională, rasială sau religioasă, la discriminare, precum şi la interzicerea organizaţiilor şi a simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii corespunde cerinţelor europene în domeniu şi constituie, totodată, un semnal pozitiv dat de statul român pentru combaterea rasismului, antisemitismului şi xenofobiei. Eficienţa acestui semnal depinde în mare măsură nu doar de adoptarea de măsuri legislative, dar şi de modalitatea de aplicare a acestora”, se menționează la finalul comunicatului de presă transmis de reprezentanții Ministerului Justiției.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații