CCR admite sesizarea ÎCCJ referitoare la reducerea de la 10 la 7 ani a condiţiei de vechime pentru procurorii DNA şi DIICOT

CCR admite sesizarea ÎCCJ referitoare la reducerea de la 10 la 7 ani a condiţiei de vechime pentru procurorii DNA şi DIICOT
Publicat: 14/07/2021, 13:27

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis miercuri sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la reducerea de la 10 la 7 ani a condiţiei de vechime pentru procurorii DNA şi DIICOT.

ÎCCJ a sesizat CCR cu privire la modificările aduse de coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR legilor justiţiei. Sesizarea a vizat reducerea de la 10 la 7 ani a vechimii necesare pentru accederea procurorilor în DNA şi DIICOT.

Miercuri, 14 iulie, CCR a admis sesizarea ÎCCJ.  Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi ”pentru” şi trei împotrivă.

DNA, DIICOT și ministrul Justiției ceruseră respingerea sesizării, principalul argument fiind deficitul de personal de peste 40 la sută de la cele două parchete.

Sesizarea ÎCCJ a vizat şi încălcarea principiului bicameralismului, adică faptul că, prin aceeaşi iniţiativă legislativă, în Cameră a fost modificată doar Legea 303/2004 (eliminarea numirii fără concurs a judecătorilor şi procurorilor şi reglementarea transferului magistraţilor), pe când în Senat a fost modificată şi legea 304/2004 (reducerea vechimii de la 10 la 7 ani), însă a fost respinsă de judecătorii Curţii Constituţionale.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase