EXCLUSIV | Dosarul criminalului de la Săpoca a fost clasat. Cum a scăpat de închisoare pentru șapte crime comise cu un stativ, în Spitalul de Psihiatrie

EXCLUSIV | Dosarul criminalului de la Săpoca a fost clasat. Cum a scăpat de închisoare pentru șapte crime comise cu un stativ, în Spitalul de Psihiatrie
Publicat: 23/12/2021, 15:05
Actualizat: 23/12/2021, 17:35

Dosarul lui Nicolae Lungu, bărbatul care, în august 2019, a omorât șapte colegi de cameră cu un stativ, în Spitalul de Psihiatrie Săpoca, a fost clasat, după ce s-a stabilit că nu avea discernământ în momentul în care a comis faptele.

Prim-procurorul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, Valerică Văsîi, a explicat pentru GÂNDUL că, în urma expertizelor s-a stabilit că bărbatul nu a avut discernământ și nu poate răspunde penal pentru faptele sale.

„Dosarul a fost soluționat în urmă cu două luni și a fost trimis instanței. Decizia de clasare a fost confirmată și de Tribunalul Buzău”, a precizat prim-procurorul.

În acest caz au fost făcute verificări penale pe două paliere. În primă fază, s-au făcut cercetări cu privire la faptele comise de Nicolae Lungu. Alte cercetări au vizat personalul medical.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de lângă Tribunalul Buzău, pe data de 20 august 2019, procurorii au dispus extinderea urmăririi penale in rem, sub aspectul infracţiunilor de neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă, fapte în legătură cu activitatea desfăşurată de către angajaţi din cadrul unităţii spitaliceşti.

În legătură cu aceste fapte s-a dispus, de asemenea, clasarea, dar rudele persoanelor care au fost ucise în acel salon au contestat decizia la Tribunalul Buzău.

„Constestația vizează doar personalul spitalului”, a precizat procurorul Valerică Văsîi.

Ce prevede legea

Iresponsabilitatea reprezintă o cauză care înlătură caracterul penal al faptei, fiind definită de art. 28 din Codul penal.

Potrivit legii, „nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală, săvârşită de persoană care, în momentul comiterii acesteia, nu putea să-şi dea seama de acţiunile sau inacţiunile sale, ori nu putea să le controleze, fie din cauza unei boli psihice, fie din alte cauze.”

Unde se află acum Nicolae Lungu

Nicolae Lungu a fost mutat de la Spitalul Săpoca la Spitalul Ojasca, tot în județul Buzău, care este tot o secție a primei unități sanitare, dar unde sunt ținuți pacienții periculoși.

Reprezentanții spitalului au precizat, pentru GÂNDUL, că el este internat alături de alți pacienți, care au fost, de asemenea, cercetați în dosare penale.

„Se află în pavilion cu alți pacienți care au decizii penale”, au spus sursele citate.

A ucis 7 oameni și a rănit alți șapte cu un stativ de perfuzii

Criminalul de la Săpoca, Nicolae Lungu, a ucis șapte pacienți de la Spitalul de Psihiatrie din Buzău, după ce a făcut o criză și i-a lovit cu un stativ de perfuzii.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au stabilit iniţial că în noaptea de 17 spre 18 august 2019, LN. (n.r. – Lungu Nicolae), în vârstă de 38 de ani, ce se afla internat voluntar în Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Săpoca datorită unor afecţiuni medicale cauzate de consumul de alcool, cu un stativ metalic pentru perfuzii, a lovit trei pacienţi din acelaşi salon, care au decedat. Cu acelaşi obiect, acesta a mai lovit alţi 10 pacienţi din saloanele învecinate, patru dintre aceştia decedând ulterior.

După comiterea faptei, bărbatul a încercat să părăsească spitalul, fiind însă prins şi imobilizat de un echipaj de poliţie aflat într-o altă misiune în acest loc.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase