Ce soartă va avea criminalul de la Săpoca, care a ucis 7 oameni cu un stativ de perfuzii. Procuror: „Ancheta este pe final”

Ce soartă va avea criminalul de la Săpoca, care a ucis 7 oameni cu un stativ de perfuzii. Procuror: „Ancheta este pe final”
Spitalul de Psihiatrie Săpoca. Imagine: Google Maps
Publicat: 20/09/2021, 17:18
Actualizat: 22/12/2021, 13:36

Criminalul de la Săpoca, Nicolae Lungu, care în 2019, când avea 38 de ani, a ucis șapte pacienți de la Spitalul de Psihiatrie din Buzău, după ce a făcut o criză și i-a lovit cu un stativ de perfuzii, va scăpa, cel mai probabil, de procesul penal. Mai multe expertize psihiatrice au concluzionat că bărbatul are ”discernământul abolit”. Dacă la momentul comiterii crimelor nu avea discernământ, criminalul de la Săpoca nu va fi trimis în judecată, ci anchetatorii vor dispune internarea lui într-un spital de psihiatrie.

Rămâne de văzut dacă Nicolae Lungu va rămâne internat chiar în locul în care a comis crimele. Asta pentru că Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca este singurul de acest fel din Buzău și cel mai mare din țară, iar el este din localitatea Săgeata.

„Ancheta este spre finalizare, săptămâna asta se termină, se va da soluție în dosar. El este internat la un spital de psihiatrie, deoarece are măsura provizorie a internării medicale. INML a confirmat că nu are discernământ și a recomandat internarea medicală provizorie”, a declarat, pentru GÂNDUL, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, prim-procurorul Valerică Văsii.

Întrebat dacă Nicolae Lungu este internat acum tot la Spitalul de Psihiatrie de la Săpoca – locul în care a comis crimele în urmă cu doi ani -, oficialul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău a declarat că, la un moment dat, acesta fusese „transferat acolo pentru o expertiză”, însă nu a putut preciza dacă se află internat tot acolo sau la o altă unitate medicală psihiatrică.

„Toate expertizele au concluzionat că are discernământul abolit”, a mai spus prim-procurorul Valerică Văsii.

Oficialul Parchetului Tribunalului Buzău a spus că în cursul acestei săptămâni va da o soluție în dosar.

De ce va scăpa de proces criminalul de la Săpoca

Surse apropiate anchetei spun, însă, că soluția este previzibilă: în condițiile în care Nicolae Lungu nu are discernământ, procurorii vor solicita menținerea măsurii internării medicale. Asta înseamnă că Nicolae Lungu nu va răspunde penal, fapt care va afecta familiile victimelor, în sensul că autorul crimelor nu va plăti despăgubiri.

Nicolae Lungu –  internat la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Săpoca pentru etilism cronic, în noaptea de 17 spre 18 august 2019, când a lovit cu un stativ metalic pentru perfuzii 13 pacienţi, dintre care şapte au decedat – nu a avut discernământ în momentul comiterii faptei, pe fondul unor crize epileptice, a stabilit Comisia de expertiză neuropsihiatrică.

Bărbatul ar fi putut să fie trimis în judecată pentru infracţiunea de omor calificat, tentativă la omor calificat şi distrugere, dar în urma expertizei, a fost internat pe o perioadă nedeterminată la Secţia Ojasca a Spitalului de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Săpoca.

„Autorul faptelor nu răspunde penal, Parchetul a primit raportul de expertiză neuropsihiatrică, comisia a stabilit că acesta a săvârşit fapta fără discernământ, pe fondul unor crize epileptice şi a unor afecţiuni preexistente”, declara în aprilie 2020 oficialul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.

Bilanțul atacului cu stativul: 7 morți și 6 răniți

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au stabilit iniţial că în noaptea de 17 spre 18 august 2019, LN. (n.r. – Lungu Nicolae), în vârstă de 38 de ani, ce se afla internat voluntar în Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Săpoca datorită unor afecţiuni medicale cauzate de consumul de alcool, cu un stativ metalic pentru perfuzii, a lovit trei pacienţi din acelaşi salon, care au decedat. Cu acelaşi obiect, acesta a mai lovit alţi 10 pacienţi din saloanele învecinate, patru dintre aceştia decedând ulterior.

După comiterea faptei, bărbatul a încercat să părăsească spitalul, fiind însă prins şi imobilizat de un echipaj de poliţie aflat într-o altă misiune în acest loc.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de lângă Tribunalul Buzău, pe data de 20 august 2019, în cadrul aceluiaşi dosar, procurorii au dispus extinderea urmăririi penale in rem, sub aspectul infracţiunilor de neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă, fapte în legătură cu activitatea desfăşurată de către angajaţi din cadrul unităţii spitaliceşti.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 a absolvit Facultatea de Filosofie și Jurnalism.citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase