Desființarea Secției Speciale, analizată de Consiliului Superior al Magistraturii / Ministrul Justiției: Am avut o colaborare bună cu CSM până în prezent

Desființarea Secției Speciale, analizată de Consiliului Superior al Magistraturii / Ministrul Justiției: Am avut o colaborare bună cu CSM până în prezent
Desființarea Secției Speciale, analizată de Consiliului Superior al Magistraturii / Ministrul Justiției: Am avut o colaborare bună cu CSM până în prezent / Sursă FOTO: Pixabay
Publicat: 11/02/2021, 07:28
Actualizat: 11/02/2021, 07:31

Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) va fi discutat joi, 11 februarie, de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Avizul dat de CSM este doar unul consultativ. Ministrul Justiției anunța încă de pe 31 decembrie că va trimite Consiliului Superior al Magistraturii un proiect de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

„Super-imunitatea” pentru judecători și procurori, eliminată din proiect

„Încă de la preluarea acestui mandat, am discutat în cadrul Direcţiei de elaborare acte normative, în sensul de a face unele corecturi proiectului de lege referitor la desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie şi a trimite acest proiect către Consiliul Superior al Magistraturii în vederea obţinerii unui aviz. Am făcut acest lucru, iar în cursul zilei de astăzi vom trimite către CSM proiectul. Vreau să vă fac precizarea că, din proiectul iniţial de lege, am păstrat doar partea referitoare la desfiinţarea SIIJ, eliminând celelalte articole care se refereau la aşa-zisele super-imunităţi ale judecătorilor şi procurorilor, pe care nici aceştia nu le ceruseră şi care, din punctul meu de vedere, nu îşi aveau locul în acest proiect de lege. Am avut o colaborare bună cu CSM până în prezent, am obţinut acele avize şi sunt optimist că şi pe viitor se va întâmpla acelaşi lucru şi vom obţine un aviz din partea CSM pe acest proiect de lege”, a declarat Stelian Ion, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, acesta a explicat pașii care vor fi urmați în vederea desființării acestei secții: proiectul va primi mai întâi avizul din partea CSM, ulterior va fi aprobat de Guvern iar apoi va fi depus în Parlament.

„Noi ne vom face treaba cu celeritate”

„Ca interval de timp, este greu să estimezi cu exactitate, dar îmi doresc ca până la sfârşitul lunii martie, cel târziu, să avem adoptat un astfel de proiect şi să intrăm în normalitate. Este un termen pe care îl consider rezonabil şi care poate fi îndeplinit, dar nu ţine numai de instituţia noastră. Noi ne vom face treaba cu celeritate să spun aşa, va ţine şi de Parlament, însă vă pot spune că avem o colaborare bună cu Parlamentul şi sunt convins că lucrurile vor merge accelerat şi acolo”, a declarat Stelian Ion.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase