UPDATE: Percheziții DNA la sediul unor instituții publice din Bacău, într-un dosar de corupție / Reacția primarului

UPDATE: Percheziții DNA la sediul unor instituții publice din Bacău, într-un dosar de corupție / Reacția primarului
Publicat: 16/01/2024, 12:00
Actualizat: 17/01/2024, 14:02

Procurorii DNA Bacău fac, marți, șase percheziții, într-un dosar vizând fapte de corupţie în contextul încheierii unor contracte de achiziţii publice. 

UPDATE 17.01.2024 Comunicat DNA

Ca urmare a apariției cauzei în spațiul public, Direcția Națională Anticorupție precizează că s-a început urmărirea penală față de inculpații:

DIACONU EUSEBIU – IANCU, la data faptelor și în prezent consilier din cadrul Consiliului Local Bacău,
ILIE DIANA, la data faptelor și în prezent șef Serviciu Tineret și Informare Cetățeni în cadrul Primăriei Municipiului Bacău,
DIMOFTE MAGDA la data faptelor și în prezent director al Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău,
BONDALICI GABRIELA, la data faptelor și în prezent contabil șef al Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău
GHERVASE ANDREEA MONICA, la data faptelor și în prezent inspector de specialitate administrație publică și responsabil achiziții în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău,
TANȚOȘ IULIAN MIHAI, la data faptelor consilier administrație publică și responsabil achiziții în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău,
BOSTAN SORIN, la data faptelor și în prezent director al Școlii Gimnaziale ”Constantin Platon” Bacău,
CEAUȘU MĂRIOARA – CORNELIA la data faptelor și în prezent administrator al Grădiniței cu program prelungit nr. 33 din componența Școlii Gimnaziale ”Constantin Platon” Bacău,
I.V.R., reprezentant legal al S.C. ORION MOB S.R.L., S.C. RALDIA DISTRIB S.R.L.,
M. M. și M. A., reprezentanți legali ai S.C. CASA DECOR ONLINE S.R.L,
S.C. ORION MOB S.R.L., S.C. RALDIA DISTRIB S.R.L și S.C. CASA DECOR ONLINE S.R.L.
A. A. persoană fizică fără calitate specială,

Astfel, în sarcina inculpaților s-a reținut săvârșirea, în formă simplă și continuată, a unor infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, forma participației penale fiind autoratul, instigarea respectiv complicitatea.

Potrivit rechizitoriului DNA, la începutul anului 2022, suspecții Diaconu Eusebiu – Iancu, Ilie Diana și I. V. R., ar fi constituit o grupare infracțională, sprijinită de către suspecții Dimofte Magda și Bostan Sorin, ce ar fi acționat în mod coordonat până în luna decembrie 2023, în scopul fraudării procedurilor de achiziții publice și obținerea unor foloase necuvenite de către membrii grupului.

În contextul menționat mai sus, suspectul Diaconu Eusebiu – Iancu, în calitate de consilier în cadrul Consiliului Local Bacău, la diferite intervale de timp și în interesul grupului, ar fi promovat direct sau indirect, mai multe proiecte de hotărâri în cadrul Consiliului Local al Municipiului Bacău pentru asigurarea fondurilor necesare Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău și Școlii Gimnaziale ”Constantin Platon” Bacău, instituții publice “selectate” de membrii grupării pentru a fi implicate în activitatea infracțională.

După alocarea fondurilor, suspecții Dimofte Magda și Bostan Sorin, beneficiind și de ajutorul celorlalți suspecți, cu încălcarea prevederilor legale (fără o consultare efectivă a ofertelor de preț de pe platforma SEAP și prin acceptarea ofertelor de preț cu o valoare mult mai mare inserate pe platformă) ar fi încheiat cu S.C. Orion Mob S.R.L., S.C. Raldia Distrib S.R.L. și S.C. Casa Decor Online S.R.L., controlate de oamenii de afaceri menționați mai sus, mai multe contracte de achiziții publice. Aceste demersuri ar fi avut ca finalitate prejudicierea bugetului de stat cu suma de 1.178.611 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societățile respective.

În cauză au fost dispuse mai multe măsuri asiguratorii, fiind indisponibilizate efectiv active ce aparțin suspecților cercetați până la concurența integrală a prejudiciului adus bugetului de stat, respectiv bunuri imobile (case și terenuri) precum și sumele de bani identificate și existente în conturile bancare deschise la diferite instituții financiare, precizează DNA.

UPDATE ora 14:50: Reacția primarului

Primarul municipiului Bacău, Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, a afirmat că ancheta procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu vizează primăria, iar anchetatorii nu au efectuat nicio percheziţie la sediul instituţiei.

„Nu a existat nicio percheziţie la Primăria Bacău, ştim doar că este o anchetă care nu ne priveşte. DNA ne-a solicitat o serie de documente, ca în multe alte cazuri, prin email şi căutăm documentele pentru a le transmite procurorilor. Vom răspunde rapid la orice solicitare ulterioară de la orice instituţie a statului”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul municipiului Bacău.

Edilul a subliniat că o justiţie independentă este fundamentală pentru un stat de drept şi de aceea Primăria Bacău sprijină organele de anchetă pentru aflarea adevărului şi pentru a avea o soluţionare cât mai rapidă şi corectă a cauzei.

„Unii au încercat să lege această anchetă de Primăria Bacău. Îmi pare rău că îi dezamăgesc, dar nu avem nicio implicare în acest dosar”, a adăugat primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Procurorii DNA Bacău fac, marți, șase percheziții, într-un dosar vizând fapte de corupţie în contextul încheierii unor contracte de achiziţii publice.

Surse judiciare spun că descinderile au loc la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din subordinea Primăriei Bacău şi un cămin de bătrâni administrat de DAS.

Procurorii au solicitat Primăriei Bacău, printr-un email, mai multe clarificări în cadrul dosarului penal ce vizează contracte de achiziţie publică, conform Agerpres.

Potrivit DNA, faptele ar fi fost săvârşite în perioada 2022-2023 de către funcţionari publici din cadrul unor instituţii publice de pe raza municipiului Bacău.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, săvârşite în perioada 2022-2023, de către funcţionari publici din cadrul unor instituţii publice de pe raza municipiului Bacău, în contextul încheierii unor contracte de achiziţii publice”, conform unui comunicat DNA.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator