Directoarea CNCIR, vizată de ancheta DIICOT privind delapidarea instituției cu 2 milioane de euro. Ioana Timofte este fiica unui fost șef al SRI

Directoarea CNCIR, vizată de ancheta DIICOT privind delapidarea instituției cu 2 milioane de euro. Ioana Timofte este fiica unui fost șef al SRI
Ioana Timofte, șefa CNCIR
Publicat: 24/05/2023, 13:53
Actualizat: 24/05/2023, 17:42

Apar detalii bombă legate de anchetă DIICOT de la CNCIR, instituție din subordinea Ministerului Energiei, care ar fi fost delapidată cu aproape 2 milioane de euro. Banii au fost sustrași prin intermediul mai multor funcționari publici, între care și fiica fostului șef al SRI, Radu Timofte, Ioana Timofte. Ea urmează să fie audiată la sediul central al DIICOT.

După perchezițiile de miercuri, 19 persoane vor fi duse la audieri. Între acestea se numără și directorul general al CNCIR (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei), Ioana Timofte, care este fata lui Radu Timofte, fost șef al SRI.

Anchetatorii urmează să îi ia la întrebări și pe:

  • Ștefan Bogdan Ciprian – director comercial al C.N.C.I.R. S.A. în perioada mai 2020 – decembrie 2022, director general adjunct administrativ începând cu luna ianuarie anul 2023;
  • Ivan Vasilica – șef Serviciu Administrativ în perioada 07.05.2020 – 31.12.2022 și director comercial începând cu luna ianuarie anul 2023
  • Stancu Oltea-Maria – director economic în cadrul C.N.C.I.R. S.A.
  • Vulpe Liviu – șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.C.I.R. S.A.;
  • Nedelcu Maria – magazioner în cadrul C.N.C.I.R. S.A.

La ora transmiterii acestei știri, anchetatorii DIICOT percheziționează informatic și clonează datele de pe calculatoarele tuturor celor vizați, inclusiv de pe dispozitivele tehnice găsite asupra Ioanei Timofte, precum mobil stick-uri sau alte medii de stocare.

Conform unor sursei judiciare, consultate de GÂNDUL, după aceste proceduri, șefa CNCIR si restul persoanelor suspecte vor fi duse la sediul DIICOT, pentru a li se aduce la cunoștință acuzațiile.

Achiziții publice fictive în SEAP

Procurorii DIICOT au descins, miercuri, acasă la mai mulți funcționari publici din CNCIR, suspectați că au delapidat instituția cu suma de 9,6 milioane de lei, prin intermediul unor achiziții fictive făcute pe platforma SEAP.

Anchetatorii vorbesc despre aproape 500 de achiziții publice fictive, din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile. Bunurile au fost plătite, dar nu au ajuns niciodată să fie livrate.

Funcționarii publici au constituit un adevărat grup infracțional organizat, prin care au delapidat fondurile CNCIR și au spălat bani, spun anchetatorii.

Astfel, miercuri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din țară, fac nu mai puțin de 39 de percheziții domiciliare.

„În cauză s-a reținut că, în cursul lunii mai 2020, funcționari din cadrul C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora”, conform unui comunicat al DIICOT

Bunurile nu au fost livrate, dar au fost plătite din fonduri publice

Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP.

Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate – Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale, spun procurorii.

„În această modalitate, grupul infracțional organizat, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile)”, menționează sursa citată.

La sediul central al DIICOT  vor fi duse la audieri 19 persoane.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata