DNA: Presiuni pentru ca o angajată să devină ofițer, subiecte rezolvate prin telefon. Un general de brigadă și alți șefi din STS, trimiși în judecată

DNA: Presiuni pentru ca o angajată să devină ofițer, subiecte rezolvate prin telefon. Un general de brigadă și alți șefi din STS, trimiși în judecată
Procurorii militari din DNA, dosar ce vizează STS
Publicat: 29/07/2020, 18:15

Un general de brigadă, șef al Resurselor Umane din STS, responsabila pentru evaluare psihologică, un subofier de la recucrutări, sunt o parte din cei trimiși în judecată de DNA, după ce ar fi făcut presiuni ca un subofițer STS din Giurgiu, căpitan Ana Maria Daniela Berhardt, să devină ofițer, după trei concursuri cu două testări psihologice și un examen profesional la care i s-ar fi dat răspunsurile prin telefon, într-o sală în care era singură.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, șase inculpați, care, prin acțiunile lor, ar fi dus la ocuparea unui post de ofițer de către o persoană care nu îndeplinea condițiile legale. Un alt general de brigadă, în rezervă,  încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției și a dost trimis în instanță pentru trafic de influență.

Care sunt capetele de acuzare

Potrivit DNA, Generalul de Brigadă Daniel Cosmin Grigore, la data faptelor șeful Direcției Management Resurse Umane (D.M.R.U.) din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale (S.T.S.), a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sub forma instigării, iar un alt înalt ofițer, Locotenent Colonel (în rezervă) Ana Nișu, la data faptelor șefă a Sectorului Testare Evaluare și Asistență Psihologică din cadrul S.T.S., pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sub forma participației improprii, și fals intelectual în formă continuată, sub forma participației improprii.

Căpitan Ana Maria Daniela Berhardt, la data faptei subofițer în cadrul Direcției Județene de Telecomunicații Speciale Giurgiu, cea care ar fi obținut pe nedrept postul de ofițer, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Ceilalți inculpați sunt Căpitan Adelina Sofia Ștefan în cadrul D.M.R.U. – Biroul Recrutări, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, Plutonier Major Gabriela Racu, la data faptei subofițer în cadrul Direcției Județene de Telecomunicații Speciale Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, și Liviu Berhardt, (soțul inculpatei Berhardt Ana Maria Daniela), la data faptei agent de poliție în cadrul Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Independența psihologului examinator, încălcată

Potrivit rechizitoriului procurorii militari, inculpații sunt acuzați că au comis infracțiunile în perioada iunie 2019 – martie 2020, cu ocazia organizării a trei concursuri de promovare a unor angajați S.T.S. din Corpul Subofițerilor în cel al Ofițerilor.

Procurorii DNA susțin că, în acest context, cu ocazia organizării primului concurs, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi obținut aviz psihologic favorabil, după susținerea testării psihologice. Cu prilejul celui de-al doilea concurs, din data de 23 octombrie 2019, inculpata ar fi susținut din nou testarea psihologică, la care, deși ar fi obținut aceleași rezultate ca la proba anterioară (în condițiile în care de data aceasta ar fi avut la dispoziție baterii de teste psihologice identice cu cele folosite pentru testare), ar fi fost declarată totuși „apt psihologic pentru a fi încadrat ofițer în cadrul S.T.S.”.

Potrivit DNA, acest lucru ar fi fost posibil datorită presiunilor exercitate de către inculpata Nițu Ana asupra psihologului examinator, la solicitarea generalului de brigadă Grigore Daniel Cosmin.

Prin demersurile celor două persoane ar fi fost încălcată independența profesională a psihologului examinator reglementată în cuprinsul dispozițiilor Legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog și ale Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare referitoare la cariera cadrelor militare, susțin procurorii militari.

Testată singură într-o sală

„Consecința directă a încălcării dispozițiilor legale susmenționate o reprezintă vătămarea intereselor legale ale S.T.S. de a angaja doar persoane care îndeplinesc criteriile legale și implicit cu competențele și abilitățile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu, corelativ cu obținerea unui avantaj necuvenit inculpatei Berhardt Ana-Maria-Daniela de a fi numită într-o funcție de ofițer pentru care nu îndeplinea condițiile legale”, arată comunicatul DNA.

Chiar și în aceste condiții, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi promovat testarea la cunoștințele profesionale, motiv pentru care a fost fost declarată respinsă.

Potrivit DNA, cu ocazia desfășurării celui de-al treilea concurs, din data de 19 februarie 2020, inculpata Ștefan Adelina Sofia ar fi dispus ca inculpata Berhardt Ana Maria Daniela să susțină testarea singură, în altă sală, față de ceilalți candidați.

În aceste condiții, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela ar fi reușit să promoveze în cele din urmă examenul profesional cu ajutorul inculpatei Racu Gabriela care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea la mai multe subiecte.

În același context și pentru același motiv, inculpatul Berhardt Liviu i-ar fi remis, direct sau prin intermediul unei alte persoane, generalului de brigadă, în rezervă, F.N. diverse bunuri în schimbul promisiunii acestuia din urmă că va interveni pe lângă factori de decizie din cadrul S.T.S. pentru ca inculpata Berhardt Ana Maria Daniela să ocupe postul de ofițer.

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit că influența pretinsă a generalului în rezervă F.N. nu a fost una reală.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

Închisoare cu suspendare, după acorduri de recunoaștere

Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații F.N. (general de brigadă, în rezervă) pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, și M.H.T. (persoană fără calitate specială), pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență, complicitate la cumpărare de influență și complicitate la trafic de influență.

Potrivit DNA, în prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

F.N. – 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

M.H.T. – 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. E femeia potrivită". Robi, dezvăluiri sincere în fața...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Adevărul despre SERVICE-URILE AUTO. Ce trebuie să știe cei care își duc mașina la reparat
Iubitul Aryney Sabalenka a fost ucis la Miami Open, unde se află și Halep
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Nu le doresc nici dușmanilor mei să treacă prin ce-am trecut eu”. Maria Ciobanu dezvăluie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Un fizician susține că Universul nu are nevoie de materie întunecată pentru a exista