ICCJ, verificări privind respectarea legii şi regulamentelor în legătură cu repartizarea aleatorie a dosarului ”Ferma Băneasa”

ICCJ, verificări privind respectarea legii şi regulamentelor în legătură cu repartizarea aleatorie a dosarului ”Ferma Băneasa”
Sursa FOTO: Arhiva Gândul/ Caracter ilustrativ
Publicat: 28/12/2020, 10:39
Actualizat: 28/12/2020, 10:42

Începând de astăzi au loc verificări privind respectarea legii şi regulamentelor în legătură cu repartizarea aleatorie a dosarului ”Ferma Băneasa”. Mai mult, Corina Alina Corbu – preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) – a dispus verificări privind repartizarea aleatorie a dosarelor la toate secţiile ÎCCJ.

După condamnările din dosarul ”Ferma Băneasa” – Remus Truică (7 ani de închisoare), Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein (5 ani de închisoare), avocatul Robert Roșu (5 ani de închisoare), Prințul Paul al României (3 ani și 4 luni de închisoare) -, în spațiul public au apărut puncte de vedere critice la adresa modalității de repartizare aleatorie a dosarului, precum şi, în general, referitor la respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul instanţei supreme.

Judecători ”strânși cu ușa” la DNA

În consecință, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) – prin ordine de serviciu emise în data de 21 decembrie 2020 – a dispus verificările în scopul cercetării cu celeritate a tuturor chestiunilor astfel invocate, pentru asigurarea încrederii publicului în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru apărarea prestigiului acesteia”, informează stiripesurse.ro.

GÂNDUL.RO a prezentat ÎN EXCLUSIVITATE, declarațiile unicat din magistratură, făcute de doi judecători „strânși cu ușa la DNA”, audiați și la instanță ca martori în susținerea probatoriului anchetatorilor în dosarul ”Ferma Băneasa”.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care l-au condamnat la cinci ani cu executare pe avocatul Robert Roșu – angajat ca apărător în dosarul „Ferma Băneasa” – au fost criticați de Baroul București, după ce colegii săi au considerat că acesta nu a făcut altceva decât să-și exercite profesia.

Roșu fusese achitat inițial, însă magistrații Curții Supreme au considerat că se face vinovat de complicitate la abuz în serviciu și aderare la un grup infracțional organizat.

UNBR: ”Este inacceptabilă ”represiunea de natură penală asupra avocatului pentru consultațiile sale”

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a dat publicității un comunicat prin care transmite că este inacceptabilă ”represiunea de natură penală asupra avocatului pentru  consultațiile și susținerile făcute în calitate de reprezentant”.

Este pentru prima oară, în România, când UNBR reacționează dur și tranșant după condamnarea unui coleg – avocatul Robert-Mihăiță Roșu – considerat ”un profesionist corect, curat și căruia i s-a făcut o mare nedreptate prin condamnarea la 5 de închisoare după achitarea clară de la fond”, au precizat surse GÂNDUL.RO.

Potrivit comunicatului UNBR, ”discrepanța radicală între cele două hotărâri judecătorești privindu-l pe avocatul Robert-Mihăiță Roșu arată slăbiciunile sistemului, cu consecințe grave asupra credibilității justiției”.

Comisia Permanentă sprijină orice demers pe care Baroul București îl va întreprinde în sensul de a protesta activ, prin orice mijloace, inclusiv prin neparticipare la ședințele de judecată ale completului care a dispus condamnarea avocatului pentru demersurile de consultanță și reprezentare întreprinse în exercițiul profesiei

UNBR

Avocații din Republica Moldova, solidari cu confrații din România

Și avocații din Moldova s-au solidarizat cu colegii de breaslă din România după condamnarea avocatului Robert Roșu în sodarul ”Ferma Băneasa”.

Emanoil Ploșnița, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, a făcut public un text în care își exprimă îngrijorarea față de o astfel de condamnare.

”Avocații din Republica Moldova au aflat, cu profundă îngrijorare și stupoare, despre condamnarea de instanța supremă a României a unui avocat, anterior achitat de Curtea de Apel Brașov, pentru exercitarea, în interesul clientului, a activităților specifice profesiei de avocat, prin redactarea de notificări, înscrisuri și asistarea clientului în fața unei instituții publice. Înțelegem că avocatul nu a fost condamnat pentru fapte de corupție sau falsificare de documente. Avocatul a fost condamnat pentru exprimarea unor convingeri juridice în fața unor autorități, respectiv pentru procedurile de asistare și reprezentare a unui client”, menționează președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, potrivit uam.md.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că...
BREAKING | Gemenii-premianți din Târgu Jiu, dați dispăruți pe 16 septembrie, au fost găsiți! Ireal...
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță, Israelul va ajunge la tine!” Ar...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Cum a rupt Nicușor Dan șase sacouri în cotul drept de când este primar
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
Ajutorul de încălzire 2024-2025. Ce condiții trebuie să îndeplinești și de ce documente ai nevoie
Vremea 23 septembrie - 21 octombrie 2024. Când se încălzeşte în România
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață...
Meteorologii Accuweather anunță ploi cu gheață și temperaturi scăzute. Ce este fenomenul “freezin rain” și...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
⚠️La rece sau la cald, cum verifici CORECT nivelul uleiului de motor? Sfatul mecanicului ⚠️
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Cardurile au fost blocate. Românii nu mai au acces la banii de pe carduri: Tichetele...
Fosta lui Jador, condamnată la închisoare. S-a dus vremea opulenței și a luxului
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa,...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe...
Mesajul transmis de Alin Gabriel Matei, fiul de suflet al lui Petrică Mîțu Stoian, în...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
O coliziune galactică la 465 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ, observată cu Telescopul...