VOT. Plenul CSM a avizat negativ desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie

VOT. Plenul CSM a avizat negativ desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie
JUSTIȚIE. A fi sau a nu fi anchetați magistrații? CSM dezbate proiectul privind desființarea SIIJ! Cine face presiuni pentru un aviz favorabil / Sursa FOTO: https://www.gazeta-romana.ro
Publicat: 28/05/2020, 08:27
Actualizat: 28/05/2020, 15:18

Plenul CSM a avizat negativ, în ședința de joi, proiectul de lege depus la Camera Deputaţilor de USR privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Procurorii şi judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii au avut păreri împărţite în privinţa utilităţii SIIJ. Votul a fost de 10 „împotrivă”, 8 „pentru” şi unul nul, potrivit Mediafax.

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu, membru de drept în CSM, a spus că susține proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiției (SIIJ) și că a votat, joi, pentru aviz favorabil.

„Voi susține proiectul de desființare a SIIJ. Am votat pentru aviz favorabil, chiar dacă proiectul comportă observații (tehnice). Ele pot fi îndreptate la Parlament. La fel voi proceda și data viitoare”, spune Cătălin Predoiu, pe Facebook.

Proiectul de lege, depus la începutul lunii mai, este semnat de 40 de deputaţi şi senatori din partea Uniunii Salvați România, plus deputatul neafiliat Ana Birchall, ex-ministru al Justiţiei.

USR compară DNA sau SIIJ

„În loc să susţină desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, unii sunt preocupaţi să impună mai repede noi şefi acolo. Îi solicit premierului Ludovic Orban să se ţină de cuvânt şi să desfiinţeze această secţie prin ordonanţă de urgenţă. Este clar că punerea în acord a legislaţiei noastre cu recomandările GRECO, avizele Comisiei de la Veneţia şi recomandările din cadrul MCV reprezintă o urgenţă”, afirma, pe 4 mai, deputatul Stelian Ion (USR).

În opinia acestuia, SIIJ este „o secţie odioasă, concepută de Liviu Dragnea, care trebuie desfiinţată imediat, nu întărită!”.

În favoarea soluției de desființare a Secției de investigare a infracţiunilor din justiţie, USR compară activitatea SIIJ cu cea a DNA. „Din 417 dosare soluţionate în 2019, 415 au fost clasate şi doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi. În aceeaşi perioadă (n.r. – 2019), DNA a soluţionat 2.694 de dosare şi a dispus trimiterea în judecată în 235 de cauze, cuantumul prejudiciului reţinut în actele de inculpare fiind de circa 156,4 milioane euro”, remarca USR.

Și Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, pledează pentru desființarea SIIJ

Și Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, vrea ca CSM să avizeze favorabil proiectul de desfiinţare a SIIJ. Birchall susține că această structură a fost „o şmecherie” menită să-i ajute pe cei ce încalcă legea.

Sper ca plenul CSM să avizeze favorabil această iniţiativă legislativă. Am spus dintotdeauna că această Secţie specială, aşa cum a fost moşită de Iordache şi gaşca celor care se pare că au participat la întâlnirile «centrelor de reflecţie», nu-şi are rostul în sistemul de justiţie românesc, fiind doar o şmecherie menită să-i ajute pe cei ce încalcă legea. Cred în acest demers de desfiinţare a SIIJ şi îl voi sprijini până la capăt, indiferent câte campanii de defăimare şi denigrare vor continua să fie regizate şi orchestrate împotriva mea!”, afirma Ana Birchall cu câteva zile în urmă.