Legile justiției, varianta PNL-USR PLUS, în Parlament până de Paște. Ludovic Orban: „Reparăm toate stricăciunile provocate de PSD”

Redactor:
Marius Olaru
Legile justiției, varianta PNL-USR PLUS, în Parlament până de Paște. Ludovic Orban: „Reparăm toate stricăciunile provocate de PSD”
Legile justiției, varianta PNL-USR PLUS, în Parlament până de Paște! / Ludovic Orban: „Reparăm toate stricăciunile provocate de PSD” / Sursa FOTO: https://pnl.ro

Președintele liberal Ludovic Orban vrea ca proiectul de modificare a legilor justiției inițiat de PNL și USR PLUS să intre pentru discutare în Parlament până de Paște. Orban a precizat că proiectul care corectează modificările aduse legilor justiției de PSD este supus unei îmbunătăţiri şi unei dezbateri. La toate acestea iau parte specialişti din formaţiunile coaliţiei de guvernare.

Discuțiile se axează în jurul unor modificări menite a aduce o formă a legilor justiției care să întrunească un consens politic.

„Trebuie analizate cu seriozitate”

„Obiectivul nostru este să reparăm toate stricăciunile provocate de guvernarea PSD asupra funcţionării sistemului de justiţie din România. Obiectivul nostru este ca legile justiţiei să aibă o formă care să răspundă tuturor exigenţelor pe care le avem, privitor la independenţa justiţiei, liberul acces al cetăţeanului la justiţie, funcţionarea ca o putere de sine stătătoare în cele trei puteri ale statului a puterii judecătoreşti”, a declarat fostul prim-ministru.

Este nevoie ca proiectele de modificare a legilor justiţiei să fie realizate cu o dezbatere cât mai amplă şi cu contribuţia tuturor specialiştilor. În primul rând, a specialiştilor din cadrul formaţiunilor coaliţiei de guvernare – Ludovic Orban, președintele PNL.

Liderul liberalilor a arătat că un termen rezonabil pentru finalizarea proiectului este sfârșitul lunii aprilie. Astfel, în două-trei săptămâni, proiectul privind modificarea legilor justiţiei va ajunge în Parlament.

„Este un proiect de lege care va intra în dezbaterea Parlamentului. Trebuie să reflecte punctele de vedere şi viziunea tuturor formaţiunilor din coaliţie. Ele trebuie analizate cu seriozitate. Pe de altă parte, cred că şi o analiză prea îndelungată poate să genereze o aşteptare care să nu fie foarte favorabilă. Într-un termen rezonabil, două-trei săptămâni, maxim o lună (…) să ajungă în Parlament. Va ajunge ca proiect de lege adoptat de Guvern”, a explicat Orban.

Cum influențează raportul MCV adoptarea legilor justiției

Fostul premier a arătat că miniştrii liberali nu au luat poziţii critice în şedinţa BEx a PNL, ci doar şi-au prezentat punctele de vedere faţă de proiectul privind legile justiţiei.

„Aş vrea să nu prezentaţi această chestiune ca pe o chestiune polemică. Eu cred că toată lumea a înţeles că aceste modificări trebuie să se adopte prin procedura dezbaterii parlamentare. Pentru ca majoritatea care constituie coaliţia să poată să adopte proiectele de lege, acestea trebuie să fie dezbătute, analizate şi aduse într-o formă care să coincidă cu punctele de vedere comune”.

În contextul în care în piață există informații cum că Franța s-ar opune ridicării MCV în cazul României și Bulgariei, s-ar impune adoptarea legilor justiției într-un timp cât mai scurt.

Întrebat dacă există un calendar în acest sens, care să țină cont de raportul MCV, Ludovic Orban a evitat un răspuns direct: „Nu cred că la nivelul Comisiei Europene şi la nivelul instituţiilor europene mai există vreun dubiu legat de buna intenţie a coaliţiei de guvernare şi a majorităţii parlamentare. Toată conduita noastră din ultimii patru ani, în care ne-am opus cu toate pârghiile constituţionale, legale pe care le-am avut la dispoziţie măcelăririi legislaţiei în domeniul justiţiei şi distrugerii instituţiilor în domeniul justiţiei arată cu precizie angajamentul nostru ferm pentru a readuce statul de drept în România şi pentru a elabora o legislaţie care să asigure independenţa justiţiei, lupta anticorupţie, liberul acces al cetăţeanului la justiţie”.

Nu cred că este neapărat o legătură directă între adoptarea vreuneia sau a alteia dintre legi şi decizia de încetare a MCV. Evaluarea se va face în iunie şi până atunci avem timp să ajungem la o formă unanim acceptată de coaliţie – Ludovic Orban

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum vor arăta noile tramvaie ale Bucureștiului. Sunt produse în România, 100 vor fi cumpărate...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Expert în vaccinuri: Vaccinarea în masă ar putea fi „un pas mic împotriva virusului și...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Monica Pop face scandal. Ce a observat medicul român: nu a iertat pe nimeni
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×