Legile justiției, varianta PNL-USR PLUS, în Parlament până de Paște. Ludovic Orban: „Reparăm toate stricăciunile provocate de PSD”

Legile justiției, varianta PNL-USR PLUS, în Parlament până de Paște. Ludovic Orban: „Reparăm toate stricăciunile provocate de PSD”
Legile justiției, varianta PNL-USR PLUS, în Parlament până de Paște! / Ludovic Orban: „Reparăm toate stricăciunile provocate de PSD” / Sursa FOTO: https://pnl.ro
Publicat: 06/04/2021, 18:58
Actualizat: 06/04/2021, 20:51

Președintele liberal Ludovic Orban vrea ca proiectul de modificare a legilor justiției inițiat de PNL și USR PLUS să intre pentru discutare în Parlament până de Paște. Orban a precizat că proiectul care corectează modificările aduse legilor justiției de PSD este supus unei îmbunătăţiri şi unei dezbateri. La toate acestea iau parte specialişti din formaţiunile coaliţiei de guvernare.

Discuțiile se axează în jurul unor modificări menite a aduce o formă a legilor justiției care să întrunească un consens politic.

„Trebuie analizate cu seriozitate”

„Obiectivul nostru este să reparăm toate stricăciunile provocate de guvernarea PSD asupra funcţionării sistemului de justiţie din România. Obiectivul nostru este ca legile justiţiei să aibă o formă care să răspundă tuturor exigenţelor pe care le avem, privitor la independenţa justiţiei, liberul acces al cetăţeanului la justiţie, funcţionarea ca o putere de sine stătătoare în cele trei puteri ale statului a puterii judecătoreşti”, a declarat fostul prim-ministru.

Este nevoie ca proiectele de modificare a legilor justiţiei să fie realizate cu o dezbatere cât mai amplă şi cu contribuţia tuturor specialiştilor. În primul rând, a specialiştilor din cadrul formaţiunilor coaliţiei de guvernare – Ludovic Orban, președintele PNL.

Liderul liberalilor a arătat că un termen rezonabil pentru finalizarea proiectului este sfârșitul lunii aprilie. Astfel, în două-trei săptămâni, proiectul privind modificarea legilor justiţiei va ajunge în Parlament.

„Este un proiect de lege care va intra în dezbaterea Parlamentului. Trebuie să reflecte punctele de vedere şi viziunea tuturor formaţiunilor din coaliţie. Ele trebuie analizate cu seriozitate. Pe de altă parte, cred că şi o analiză prea îndelungată poate să genereze o aşteptare care să nu fie foarte favorabilă. Într-un termen rezonabil, două-trei săptămâni, maxim o lună (…) să ajungă în Parlament. Va ajunge ca proiect de lege adoptat de Guvern”, a explicat Orban.

Cum influențează raportul MCV adoptarea legilor justiției

Fostul premier a arătat că miniştrii liberali nu au luat poziţii critice în şedinţa BEx a PNL, ci doar şi-au prezentat punctele de vedere faţă de proiectul privind legile justiţiei.

„Aş vrea să nu prezentaţi această chestiune ca pe o chestiune polemică. Eu cred că toată lumea a înţeles că aceste modificări trebuie să se adopte prin procedura dezbaterii parlamentare. Pentru ca majoritatea care constituie coaliţia să poată să adopte proiectele de lege, acestea trebuie să fie dezbătute, analizate şi aduse într-o formă care să coincidă cu punctele de vedere comune”.

În contextul în care în piață există informații cum că Franța s-ar opune ridicării MCV în cazul României și Bulgariei, s-ar impune adoptarea legilor justiției într-un timp cât mai scurt.

Întrebat dacă există un calendar în acest sens, care să țină cont de raportul MCV, Ludovic Orban a evitat un răspuns direct: „Nu cred că la nivelul Comisiei Europene şi la nivelul instituţiilor europene mai există vreun dubiu legat de buna intenţie a coaliţiei de guvernare şi a majorităţii parlamentare. Toată conduita noastră din ultimii patru ani, în care ne-am opus cu toate pârghiile constituţionale, legale pe care le-am avut la dispoziţie măcelăririi legislaţiei în domeniul justiţiei şi distrugerii instituţiilor în domeniul justiţiei arată cu precizie angajamentul nostru ferm pentru a readuce statul de drept în România şi pentru a elabora o legislaţie care să asigure independenţa justiţiei, lupta anticorupţie, liberul acces al cetăţeanului la justiţie”.

Nu cred că este neapărat o legătură directă între adoptarea vreuneia sau a alteia dintre legi şi decizia de încetare a MCV. Evaluarea se va face în iunie şi până atunci avem timp să ajungem la o formă unanim acceptată de coaliţie – Ludovic Orban

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun