Ministrul Justiției, îngrijorat că procurorii și judecătorii s-ar putea „pensiona în masă” din cauza anunțului ministrului Muncii privind recalcularea pensiilor speciale

Ministrul Justiției, îngrijorat că procurorii și judecătorii s-ar putea „pensiona în masă” din cauza anunțului ministrului Muncii privind recalcularea pensiilor speciale
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției / Foto: Cătălin Predoiu - Facebook
Publicat: 28/10/2022, 12:16

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, anunță, vineri, că este îngrijorat de faptul că procurorii și judecătorii s-ar putea „pensiona în masă” din cauza anunțului ministrului Muncii privind recalcularea pensiilor speciale.

„Ministerul Justiției își manifestă preocuparea în cel mai înalt grad cu privire la neliniștile provocate în sistemul judiciar de speculațiile din spațiul public în legătură cu problematica pensiilor, care ar putea conduce la destabilizarea activității instanțelor și parchetelor, cu consecințe directe asupra stării de legalitate și intereselor legitime ale cetățenilor, prin provocarea unor ”pensionări în masă” în cadrul sistemului judiciar și, în consecință, invită la responsabilitate publică în dezbaterea acestor teme, inclusiv din partea magistraților”, a transmis Ministerului Justiției, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, vineri a avut loc la sediul Ministerului Justiției o ședință a Consiliului de Management Strategic (”COMS”) la care au participat Președintele și Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (”CSM”), Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (”ÎCCJ”), Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (”PÎCCJ””) și Ministrul Justiției.

Ședința a fost convocată de ministrul Justiției ca urmare a preocupărilor create în cadrul sistemului judiciar de apariția în spațiul public a unui așa – zis proiect de ordonanță de urgență cu privire la regulile aplicabile sistemului de pensii, în scopul unei informări corecte a reprezentanților magistraturii și puterii judecătorești.

„Nu există la nivelul Ministerului Justiției în avizare și nici la nivelul Guvernului în dezbatere sau în procedura de avizare, ori de adoptare, nici un proiect de act normativ cu efect sau impact pe regulile aplicabile pensiilor din sistemul judiciar și puterea judecătorească”, a transmis ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu: „Pensia de serviciu este un element constitutiv al statutului de independență a magistratului”

Conform sursei citate, problematica legată de pensii, inclusiv sub aspectul propunerilor de legislație, se află în competența Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, la nivelul căruia funcționează un grup de lucru în care, la propunerea ministrului Justiției, au fost invitați și reprezentanți ai CSM, ÎCCJ și PÎCCJ. La cunoștința Ministerului Justiției, acest grup de lucru se află în faza preliminară a strângerii de date statistice din sistemul judiciar, pentru moment neexistând nici un proiect de act normativ elaborat în cadrul grupului de lucru, fapt confirmat și de ceilalți participanți la ședința COMS.

„Orice proiect de act normativ adresat oricărui domeniu social, inclusiv în materia pensiilor, parcurge toate fazele de transparență decizională prevăzute de legislația în vigoare, punere în dezbatere publică, dezbatere publică cu sectoarele de activitate socio – profesională cărora se adresează, avizare interministerială, avizare la nivelul Consiliului Economic și Social, Consiliul Legislativ etc., în prealabil înaintării spre aprobare Guvernului. Aceste faze procedurale formale sunt precedate de analiza politică și decizia politică la nivelul Coaliției de Guvernare. Ulterior aprobării de către Guvern, orice proiect de lege este dezbătut de Parlament în comisii parlamentare înainte de a fi aprobat în Plenul celor două Camere, iar după o eventuală adoptare, poate fi supus, în cazul sesizării Curții Constituționale a României, controlului de constituționalitate, iar ulterior poate fi promulgat sau retrimis spre reexaminare în Parlament de către Președintele României”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.

Ministrul Justiției transmite că independența judecătorilor și procurorilor, eficiența sistemului judiciar, reprezintă obiective esențiale pe care România trebuie să le conserve și consolideze, atât din perspectiva intereselor cetățenilor, cât și din perspectiva obligațiilor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul Justiției, a Mecanismului ”Rule of Law” și a Planului Național de Redresare și Reziliență.

„Pensia de serviciu este un element constitutiv al statutului de independență a magistratului, fapt consfințit de repetate decizii ale Curții Constituționale a României, precum și de numeroase izvoare de drept internațional și standarde democratice”, a adăugat ministrul Justiției.

Pensiile speciale vor fi recalculate. Ministrul Muncii: „Nu vor mai depăşi venitul din timpul serviciului”

Marius Budăi a spus, marți, în Parlament, că specialiștii Băncii Mondiale au livrat Raportul în ceea ce privește îndeplinirea Jalonului 215 din PNRR, adică reforma sistemului pensiilor și indemnizațiilor de serviciu, stabilite în baza unor legi speciale.

„Am primit, așa cum scrie în contractul de asistență cu Banca Mondială, un raport care conține măsuri pe care ar trebui să le prevadă următorul proiect de act normativ astfel încât să putem respecta jalonul. Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă și să nu mai fie nicio pensie care să depășească venitul din timpul serviciului, adică să nu depășească salariul. Toate aceste propuneri pentru a îndeplini se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat și către cabinetul primului-ministru”, a spus ministrul Muncii.

Ministerul Muncii, în colaborare cu ministerele de resort, urmează să formuleze, în baza acestui Raport, un proiect de Ordonanță de Urgență, care va fi înaintat Guvernului, în vederea adoptării unei decizii, a precizat Budăi.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice