OLAF se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri legate de coronavirus/ Agenția face eforturi pentru a obține dreptul de a accesa conturile bancare

OLAF se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri legate de coronavirus/ Agenția face eforturi pentru a obține dreptul de a accesa conturile bancare
Publicat: 11/09/2020, 11:49

Agenția antifraudă a blocului comunitar, OLAF, are de-a face cu o creștere a numărului de cazuri legate de coronavirus. Anchetatorii antifraudă din UE  lucrează ore suplimentare.

Mai multe cazuri deschise de OLAF în acest an decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut

Agenția antifraudă a blocului comunitar se confruntă cu noi provocări, deoarece falsificatorii lucrează pentru a inunda blocul comunitar cu bunuri false, cum ar fi măștile. În același timp, fraudatorii au ochii asupra pachetului de recuperare al UE de 1,82 miliarde EUR, care a fost convenit de lideri în iulie, dar care nu a fost încă finalizat.

OLAF, agenția însărcinată cu investigarea fraudei și corupției legate de cheltuielile și vamele UE, a deschis deja mai multe cazuri până acum în acest an decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Ville Itälä, directorul său general.

La începutul blocării coronavirusului din Europa „exista o cantitate imensă de măști contrafăcute și la asta lucrăm acum”, a declarat șeful antifraudă pentru POLITICO. Măștile false sunt „în principal sunt de contrabandă” din afara UE și problema a afectat „multe, multe state membre”, a spus el.

„Aceste măști false, sunt și ele scumpe – desigur mai puțin costisitoare decât cele reale, de aceea oamenii le cumpără – dar este vorba despre sănătatea ta, poate fi o chestiune de viață și moarte, deci este cu adevărat gravă”, a spus Itälä, a fost politician finlandez, a spus, în timp ce a observat că alte echipamente medicale contrafăcute au reprezentat și o provocare.

OLAF a colaborat cu alte organizații precum Eurojust și Europol – precum și cu statele membre ale UE – pentru a încerca să combată fraudatorii.

„Este atât de dificil de urmărit, iar lanțul este atât de lung, este o muncă uriașă și foarte dificilă”, a spus Itälä, subliniind că un steag roșu este atunci când companiile care „nu au fost niciodată în acest domeniu să se implice în rechizite medicale”.

Deși a menționat că acum a devenit mai dificil pentru fraudatori să comercializeze produse legate de coronavirus, Itälä a avertizat că criza va oferi noi oportunități falsificatorilor.

„Să vedem, în viitor, când vor veni vaccinurile, atunci trebuie să fim atenți”, a spus el.

CFM si  Pachetul de recuperare economică al U.E, provocare pentru OLAF

O altă provocare pentru OLAF este bugetul blocului comunitar și pachetul de recuperare, care este destinat să pompeze sume mari către o mare varietate de proiecte noi, în special în domenii prioritare, cum ar fi Acordul Ecologic (Green Deal) și digitalizarea.

În ultimii ani, OLAF a investigat un număr din ce în ce mai mare de cazuri de fraudă sau alte activități ilegale cu un element de mediu sau durabilitate, subliniind că, pe măsură ce durabilitatea a crescut pe agenda UE, a devenit, din păcate, o nouă cale pentru fraudatori, „a scris agenția antifraudă în raportul său anual, publicat joi.

Într-o anchetă încheiată în 2019, OLAF a constatat că un oraș belgian (raportul nu spune care) ar fi susținut că un proiect rutier finanțat de UE ar putea contribui la reducerea emisiilor de CO2 – dar că, în realitate, proiectul nu avea acreditări ecologice.

 OLAF își va concentra resursele pe produse contrafăcute, infracțiuni împotriva mediului și fraude alimentare

De asemenea, agenția face eforturi pentru a-și atinge ambiția – în curs de negociere – de a obține dreptul de a accesa conturile bancare. OLAF susține de mult că abordarea infracțiunilor transfrontaliere care afectează finanțele UE necesită posibilitatea de a urmări banii.

„Nu ne puteți cere să fim foarte eficienți dacă nu dați instrumentele, iar acesta este cel mai important: că avem un acces bun și real [la] conturile bancare ale persoanelor frauduloase”, a spus șeful OLAF .

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Prințul William revine la activitățile publice pentru prima oară după anunțul că prințesa Kate are...