OLAF se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri legate de coronavirus/ Agenția face eforturi pentru a obține dreptul de a accesa conturile bancare

OLAF se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri legate de coronavirus/ Agenția face eforturi pentru a obține dreptul de a accesa conturile bancare
Publicat: 11/09/2020, 11:49

Agenția antifraudă a blocului comunitar, OLAF, are de-a face cu o creștere a numărului de cazuri legate de coronavirus. Anchetatorii antifraudă din UE  lucrează ore suplimentare.

Mai multe cazuri deschise de OLAF în acest an decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut

Agenția antifraudă a blocului comunitar se confruntă cu noi provocări, deoarece falsificatorii lucrează pentru a inunda blocul comunitar cu bunuri false, cum ar fi măștile. În același timp, fraudatorii au ochii asupra pachetului de recuperare al UE de 1,82 miliarde EUR, care a fost convenit de lideri în iulie, dar care nu a fost încă finalizat.

OLAF, agenția însărcinată cu investigarea fraudei și corupției legate de cheltuielile și vamele UE, a deschis deja mai multe cazuri până acum în acest an decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Ville Itälä, directorul său general.

La începutul blocării coronavirusului din Europa „exista o cantitate imensă de măști contrafăcute și la asta lucrăm acum”, a declarat șeful antifraudă pentru POLITICO. Măștile false sunt „în principal sunt de contrabandă” din afara UE și problema a afectat „multe, multe state membre”, a spus el.

„Aceste măști false, sunt și ele scumpe – desigur mai puțin costisitoare decât cele reale, de aceea oamenii le cumpără – dar este vorba despre sănătatea ta, poate fi o chestiune de viață și moarte, deci este cu adevărat gravă”, a spus Itälä, a fost politician finlandez, a spus, în timp ce a observat că alte echipamente medicale contrafăcute au reprezentat și o provocare.

OLAF a colaborat cu alte organizații precum Eurojust și Europol – precum și cu statele membre ale UE – pentru a încerca să combată fraudatorii.

„Este atât de dificil de urmărit, iar lanțul este atât de lung, este o muncă uriașă și foarte dificilă”, a spus Itälä, subliniind că un steag roșu este atunci când companiile care „nu au fost niciodată în acest domeniu să se implice în rechizite medicale”.

Deși a menționat că acum a devenit mai dificil pentru fraudatori să comercializeze produse legate de coronavirus, Itälä a avertizat că criza va oferi noi oportunități falsificatorilor.

„Să vedem, în viitor, când vor veni vaccinurile, atunci trebuie să fim atenți”, a spus el.

CFM si  Pachetul de recuperare economică al U.E, provocare pentru OLAF

O altă provocare pentru OLAF este bugetul blocului comunitar și pachetul de recuperare, care este destinat să pompeze sume mari către o mare varietate de proiecte noi, în special în domenii prioritare, cum ar fi Acordul Ecologic (Green Deal) și digitalizarea.

În ultimii ani, OLAF a investigat un număr din ce în ce mai mare de cazuri de fraudă sau alte activități ilegale cu un element de mediu sau durabilitate, subliniind că, pe măsură ce durabilitatea a crescut pe agenda UE, a devenit, din păcate, o nouă cale pentru fraudatori, „a scris agenția antifraudă în raportul său anual, publicat joi.

Într-o anchetă încheiată în 2019, OLAF a constatat că un oraș belgian (raportul nu spune care) ar fi susținut că un proiect rutier finanțat de UE ar putea contribui la reducerea emisiilor de CO2 – dar că, în realitate, proiectul nu avea acreditări ecologice.

 OLAF își va concentra resursele pe produse contrafăcute, infracțiuni împotriva mediului și fraude alimentare

De asemenea, agenția face eforturi pentru a-și atinge ambiția – în curs de negociere – de a obține dreptul de a accesa conturile bancare. OLAF susține de mult că abordarea infracțiunilor transfrontaliere care afectează finanțele UE necesită posibilitatea de a urmări banii.

„Nu ne puteți cere să fim foarte eficienți dacă nu dați instrumentele, iar acesta este cel mai important: că avem un acces bun și real [la] conturile bancare ale persoanelor frauduloase”, a spus șeful OLAF .

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
53 de monede de aur din perioada Imperiului Roman, cea mai mare colecție descoperită vreodată...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Meteo ANM. Temperaturile scad CRUNT de luni, 27 septembrie. Ce frig vom îndura cu toții
Prefectul Silviu COȘA, ALES VICEPREȘEDINTELE PNL, regiunea Sud Est
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Anunț uluitor despre vaccin! Ce efect are asupra creierului
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...