OLAF se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri legate de coronavirus/ Agenția face eforturi pentru a obține dreptul de a accesa conturile bancare

OLAF se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri legate de coronavirus/ Agenția face eforturi pentru a obține dreptul de a accesa conturile bancare
Publicat: 11/09/2020, 11:49

Agenția antifraudă a blocului comunitar, OLAF, are de-a face cu o creștere a numărului de cazuri legate de coronavirus. Anchetatorii antifraudă din UE  lucrează ore suplimentare.

Mai multe cazuri deschise de OLAF în acest an decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut

Agenția antifraudă a blocului comunitar se confruntă cu noi provocări, deoarece falsificatorii lucrează pentru a inunda blocul comunitar cu bunuri false, cum ar fi măștile. În același timp, fraudatorii au ochii asupra pachetului de recuperare al UE de 1,82 miliarde EUR, care a fost convenit de lideri în iulie, dar care nu a fost încă finalizat.

OLAF, agenția însărcinată cu investigarea fraudei și corupției legate de cheltuielile și vamele UE, a deschis deja mai multe cazuri până acum în acest an decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Ville Itälä, directorul său general.

La începutul blocării coronavirusului din Europa „exista o cantitate imensă de măști contrafăcute și la asta lucrăm acum”, a declarat șeful antifraudă pentru POLITICO. Măștile false sunt „în principal sunt de contrabandă” din afara UE și problema a afectat „multe, multe state membre”, a spus el.

„Aceste măști false, sunt și ele scumpe – desigur mai puțin costisitoare decât cele reale, de aceea oamenii le cumpără – dar este vorba despre sănătatea ta, poate fi o chestiune de viață și moarte, deci este cu adevărat gravă”, a spus Itälä, a fost politician finlandez, a spus, în timp ce a observat că alte echipamente medicale contrafăcute au reprezentat și o provocare.

OLAF a colaborat cu alte organizații precum Eurojust și Europol – precum și cu statele membre ale UE – pentru a încerca să combată fraudatorii.

„Este atât de dificil de urmărit, iar lanțul este atât de lung, este o muncă uriașă și foarte dificilă”, a spus Itälä, subliniind că un steag roșu este atunci când companiile care „nu au fost niciodată în acest domeniu să se implice în rechizite medicale”.

Deși a menționat că acum a devenit mai dificil pentru fraudatori să comercializeze produse legate de coronavirus, Itälä a avertizat că criza va oferi noi oportunități falsificatorilor.

„Să vedem, în viitor, când vor veni vaccinurile, atunci trebuie să fim atenți”, a spus el.

CFM si  Pachetul de recuperare economică al U.E, provocare pentru OLAF

O altă provocare pentru OLAF este bugetul blocului comunitar și pachetul de recuperare, care este destinat să pompeze sume mari către o mare varietate de proiecte noi, în special în domenii prioritare, cum ar fi Acordul Ecologic (Green Deal) și digitalizarea.

În ultimii ani, OLAF a investigat un număr din ce în ce mai mare de cazuri de fraudă sau alte activități ilegale cu un element de mediu sau durabilitate, subliniind că, pe măsură ce durabilitatea a crescut pe agenda UE, a devenit, din păcate, o nouă cale pentru fraudatori, „a scris agenția antifraudă în raportul său anual, publicat joi.

Într-o anchetă încheiată în 2019, OLAF a constatat că un oraș belgian (raportul nu spune care) ar fi susținut că un proiect rutier finanțat de UE ar putea contribui la reducerea emisiilor de CO2 – dar că, în realitate, proiectul nu avea acreditări ecologice.

 OLAF își va concentra resursele pe produse contrafăcute, infracțiuni împotriva mediului și fraude alimentare

De asemenea, agenția face eforturi pentru a-și atinge ambiția – în curs de negociere – de a obține dreptul de a accesa conturile bancare. OLAF susține de mult că abordarea infracțiunilor transfrontaliere care afectează finanțele UE necesită posibilitatea de a urmări banii.

„Nu ne puteți cere să fim foarte eficienți dacă nu dați instrumentele, iar acesta este cel mai important: că avem un acces bun și real [la] conturile bancare ale persoanelor frauduloase”, a spus șeful OLAF .

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Andreea Marin ARUNCĂ BOMBA! Vedeta, însărcinată? ‘Vom avea şi un copil!’
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
E oficial! De când vor fi MAJORATE ALOCAŢIILE pentru copii. Câţi bani vor lua micuţii
Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Anthony Fauci trage un semnal de alarmă: Cine este mai predispus să se infecteze cu...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Pablo EskoBear: povestea ursului care a mâncat 30 de kg de cocaină. Cum a găsit-o,...
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
Lovitură pentru tinerii vaccinați cu ambele doze de PFIZER! Boala cumplită care poata apărea ca...
Are CANCER! Încă o dramă în lumea muzicală. ”E nașpa și sunt speriat. Vă iubesc...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...