OLAF se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri legate de coronavirus/ Agenția face eforturi pentru a obține dreptul de a accesa conturile bancare

OLAF se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri legate de coronavirus/ Agenția face eforturi pentru a obține dreptul de a accesa conturile bancare
Publicat: 11/09/2020, 11:49

Agenția antifraudă a blocului comunitar, OLAF, are de-a face cu o creștere a numărului de cazuri legate de coronavirus. Anchetatorii antifraudă din UE  lucrează ore suplimentare.

Mai multe cazuri deschise de OLAF în acest an decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut

Agenția antifraudă a blocului comunitar se confruntă cu noi provocări, deoarece falsificatorii lucrează pentru a inunda blocul comunitar cu bunuri false, cum ar fi măștile. În același timp, fraudatorii au ochii asupra pachetului de recuperare al UE de 1,82 miliarde EUR, care a fost convenit de lideri în iulie, dar care nu a fost încă finalizat.

OLAF, agenția însărcinată cu investigarea fraudei și corupției legate de cheltuielile și vamele UE, a deschis deja mai multe cazuri până acum în acest an decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Ville Itälä, directorul său general.

La începutul blocării coronavirusului din Europa „exista o cantitate imensă de măști contrafăcute și la asta lucrăm acum”, a declarat șeful antifraudă pentru POLITICO. Măștile false sunt „în principal sunt de contrabandă” din afara UE și problema a afectat „multe, multe state membre”, a spus el.

„Aceste măști false, sunt și ele scumpe – desigur mai puțin costisitoare decât cele reale, de aceea oamenii le cumpără – dar este vorba despre sănătatea ta, poate fi o chestiune de viață și moarte, deci este cu adevărat gravă”, a spus Itälä, a fost politician finlandez, a spus, în timp ce a observat că alte echipamente medicale contrafăcute au reprezentat și o provocare.

OLAF a colaborat cu alte organizații precum Eurojust și Europol – precum și cu statele membre ale UE – pentru a încerca să combată fraudatorii.

„Este atât de dificil de urmărit, iar lanțul este atât de lung, este o muncă uriașă și foarte dificilă”, a spus Itälä, subliniind că un steag roșu este atunci când companiile care „nu au fost niciodată în acest domeniu să se implice în rechizite medicale”.

Deși a menționat că acum a devenit mai dificil pentru fraudatori să comercializeze produse legate de coronavirus, Itälä a avertizat că criza va oferi noi oportunități falsificatorilor.

„Să vedem, în viitor, când vor veni vaccinurile, atunci trebuie să fim atenți”, a spus el.

CFM si  Pachetul de recuperare economică al U.E, provocare pentru OLAF

O altă provocare pentru OLAF este bugetul blocului comunitar și pachetul de recuperare, care este destinat să pompeze sume mari către o mare varietate de proiecte noi, în special în domenii prioritare, cum ar fi Acordul Ecologic (Green Deal) și digitalizarea.

În ultimii ani, OLAF a investigat un număr din ce în ce mai mare de cazuri de fraudă sau alte activități ilegale cu un element de mediu sau durabilitate, subliniind că, pe măsură ce durabilitatea a crescut pe agenda UE, a devenit, din păcate, o nouă cale pentru fraudatori, „a scris agenția antifraudă în raportul său anual, publicat joi.

Într-o anchetă încheiată în 2019, OLAF a constatat că un oraș belgian (raportul nu spune care) ar fi susținut că un proiect rutier finanțat de UE ar putea contribui la reducerea emisiilor de CO2 – dar că, în realitate, proiectul nu avea acreditări ecologice.

 OLAF își va concentra resursele pe produse contrafăcute, infracțiuni împotriva mediului și fraude alimentare

De asemenea, agenția face eforturi pentru a-și atinge ambiția – în curs de negociere – de a obține dreptul de a accesa conturile bancare. OLAF susține de mult că abordarea infracțiunilor transfrontaliere care afectează finanțele UE necesită posibilitatea de a urmări banii.

„Nu ne puteți cere să fim foarte eficienți dacă nu dați instrumentele, iar acesta este cel mai important: că avem un acces bun și real [la] conturile bancare ale persoanelor frauduloase”, a spus șeful OLAF .

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea