Șefa Înaltei Curți, „laudatio” pentru procurori, la bilanțul pe 2023. Ministrul Justiției vrea mandate mai lungi pentru șefii Parchetelor

Publicat: 13/03/2024, 15:23
Actualizat: 13/03/2024, 15:24

Prezentă la bilanțul Parchetului General, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, a felicitat procurorii și a făcut o apreciere interesantă, în condițiile în care, de-a lungul timpului, au existat mereu controverse legate de statutul de magistrat al acestora.

Corina Corbu a apreciat că procurorii sunt avocatii statului, dar “aceasta ar reprezenta o simplificare nepermisă… procurorul este apărătorul legii și al drepturilor și libertății cetățenilor, cu rol de investigator, și nu doar de acuzator” .

Corbu a mai adăugat că activitatea procurorului  “trece mult dincolo de domeniul penalului” și că rolul acestuia se regăsește în contenciosul administrativ, în cauzele privind protecția minorilor și în multe alte cauze ce “impun implicarea activă a procurorului”.

Președintele ICCJ a apreciat activitatea procurorului general și a subliniat că responsabilitatea fiecărui magistrat, alături de profesionalismul acestuia, au impact direct asupra întregii imagini a Justiției.

La rândul său, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, e convinsă că “anul 2024 va aduce o justiție mai eficientă, mai echitabilă, mai bună” și a apreciat “abordarea modernă, fresh, care arată o schimbare de paradigmă pe care noua echipă managerială de la Ministerul Public și-o asumă”.

„Știu că sistemul judiciar trebuie să facă față unor presiuni și provocări presante care țin de resursa umană. Ministerul Public este principala victimă a acestui deficit, aspect care se reflectă în activitatea dumneavoastră. Înțelegem toți acest lucru, mai ales când vedem că gradul de ocupare a schemei de personal în 2023 a scăzut cu aproximativ cinci procente, de la 74% la 69%. Iar faptul că 22 de parchete și-au desfășurat activitatea cu un singur procuror numit indică probleme structurale de funcționare și afectează operativitatea actului de urmărire penală, nu are cum să fie altfel (…) Vă asigur de suport în crearea acelui cadru de dezbatere și de analiză a propunerii, așa cum doriți dumneavoastră. Mă refer la acea propunere despre care CSM împreună cu Parchetul  General au discutat, referitoare la reorganizarea parchetelor de pe lângă judecătorii”, a spus Gorghiu.

Ce spune ministrul Justiției despre Secția de investigare a infracțiunilor magistraților

La bilanțul PICCJ, ministrul Justiției a pus pe tapet și mult discutatul subiect al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție:

“Sunt întrebări cu privire la maniera în care funcționează. Și va trebui să ne întrebăm onest. Funcționează sau nu optim? Dacă nu, lipsa resursei umane e cauza? E unicul impediment? Să nu uităm că solicitările de modificare a competenței au venit din zona magistraturii (…)”

Anul 2025, propice pentru modificarea duratei mandatelor șefilor din Parchete

Cea mai importantă parte a discursului Alinei Gorghiu este legată de mandatele șefilor din Parchete, pe care și le dorește mai lungi decât trei ani, cât există stipulat, în prezent, în legislație.

“Vă mărturisesc că rezonez cu una din Recomandările Comisiei de la Veneția. Cea care prevede faptul că procurorii de rang înalt și adjuncții acestora ar trebui să fie numiți pentru perioade mai lungi de timp, fără posibilitatea de reînnoire a mandatului. Dacă ne uităm în UE, durata mandatelor procurorului general în statele membre variază între 3 și 9 ani. Iar de 3 ani mai este doar în Grecia. Restul au o durată semnificativă a mandatului”.

Gorghiu a mai spus că anul viitor ar putea fi “momentul propice” pentru o astfel de propunere de modificare a duratei mandatelor de șefi ai Parchetelor.

CITIȚI ȘI:

Bilanțul Parchetului General. Infracțiunile contra libertății și integrității sexuale, plus 11,8 %, achitările au scăzut/Deficit uriaș de personal

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?