Vlad Voiculescu neagă implicarea în achiziția vaccinurilor. „Eu nici măcar nu eram informat”, afirmă fostul ministru

Vlad Voiculescu neagă implicarea în achiziția vaccinurilor. Eu nici măcar nu eram informat, afirmă fostul ministru
Publicat: 06/12/2023, 18:42
Actualizat: 06/12/2023, 19:10

Vlad Voiculescu, fostul ministru USR al Sănătății în guvernul Cîțu, în timpul pandemiei, neagă orice implicare în achiziția dozelor de vaccin anti-Covid. Fostul ministru afirmă că toate contractele au fost semnate de către reprezentantul Comitetului Național pentru Coordonare Activităților de Vaccinare, cu mandat de la premierul Cîțu.

În referatul procurorilor DNA se spune că toate contractele de achiziție pentru vaccinurile anti-COVID-19 au fost încheiate cu încălcarea dispozițiilor legale, fără a avea avizul departamentelor de specialitate și fără a exista o analiză privind calitatea și cantitatea necesară de vaccinuri, raportat la populația eligibilă pentru vaccinare.

„Ce vă pot eu spune foarte clar – și am spus-o de vreo 100 de ori până acum, dar o repet până la a mia oară – este că toate contractele au fost semnate de către CNCAV (Comitetul Național pentru Coordonare Activităților de Vaccinare), de reprezentantul CNCAV (Valeriu Gheorghiță, ulterior de Andrei Baciu, n.r.), cu mandat de la premierul Cîțu. Ministerul Sănătății și eu personal nu eram implicați nici la nivel de decizie, eu nici măcar nu eram informat.

„Deci, contractele, și dacă citiți referatul procurorului, se spune foarte clar, contractele erau semnate cu acordul premierului, numai cu acordul premierului, fără acordul meu. Mai târziu, veneau la mine acele fișe de comandă, care erau o chestiune administrativă”, a comentat Vlad Voiculescu pentru Antena 3 CNN.

Vlad Voiculescu susține că acuzațiile DNA sunt aberante

„Puteți să căutați în referatul procurorilor. Acolo veți vedea foarte clar că fișa de comandă, și anume acel document care mi-a fost mie a adus la semnat, nu figura în niciun fel un contract, nu era obligația asumată de România. Obligația fusese deja asumată (…)

Însă (în referatul procurorilor) sunt mai multe aberații. Una dintre ele este numărul de 10,7 milioane de persoane eligibile pentru vaccinare. Dacă vă uitați în comunicările CNCAV, vedeți că erau 16 milioane. Populația României în vârstă de peste 18 ani este de 15,2 milioane. Acel număr de 10,7 milioane citat de procuror este o estimare făcută conform principiului că, dacă nu vaccinezi 70% din populație, nu ai o acoperire care să te ferească de răspândirea rapidă a virusului. Dar acesta a fost un obiectiv minimal, inițial. Dacă ne uităm în Europa, peste 80% din populație a fost vaccinată. Faptul că în România populația s-a vaccinat populația în procentaj de sub 50% – abia asta este o problemă. Și asta a însemnat mii de vieți pierdute în valul patru, valul nevaccinaților”, a spus Vlad Voiculescu la Antena 3 CNN.

El a citat un alt document din dosar, în care președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, și Andrei Baciu (secretar de stat în Ministerul Sănătății, succesorul lui Valeriu Gheorghiță la CNCAV) i-au solicitat premierului de atunci, Florin Cîțu, să analizeze oportunitatea achiziționării suplimentare a peste 8 milioane de doze de vaccin. Memorandumul respectiv, trimis în ianuarie 2021, a fost aprobat de Cîțu în luna februarie, același an.

România, sub media europeană de achiziții

Vlad Voiculescu a refuzat să îi acuze explicit pe Baciu, Gheorghiță și Cîțu, dar a subliniat că „responsabilitățile rămân”.

Eu nu consider vinovat pe nimeni. Eu consider că cei care au fost responsabili sunt și acum responsabili. Nu se poate schimba responsabilitatea pentru că au trecut doi ani și jumătate de atunci (…)  Repet, nu a fost niciodată decizia mea dacă să cumpărăm o cantitate anume de doze de vaccin sau altă cantitate. Niciodată n-a fost asta decizia mea.

Într-un mod ironic, mă regăsesc în situația de a spune ceva în favoarea lui Florin Cîțu. Nu cred că mă puteți bănui de vreo simpatie deosebită pentru dumnealui (Vlad Voiculescu a fost revocat din guvern de Florin Cîțu, n.r.) Dar România nu este nici măcar în primele, este sub media europeană la nivelul de vaccinuri achiziționate”, a adăugat el.

Citiți și:

DNA îi chemă pe rând pe foștii demnitari luați în vizor în Dosarul vaccinurilor / Următorul pe listă: Vlad Voiculescu

Ce conține referatul DNA din dosarul privind vaccinurile. Mihăilă, Cîțu și Voiculescu, vizați de acuzații de abuz în serviciu și complicitate

România a aruncat la chiuvetă 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid, susține Rafila. Conform DNA, un miliard de euro au fost prăpădiți

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto