26 aprilie – Ziua Internațională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl

26 aprilie - Ziua Internațională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl
Publicat: 26/04/2019, 15:12

Istoric

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din orașul ucrainean Prîpeat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată.

Primele informații despre catastrofă au apărut abia la trei zile după incident. Atunci, autoritățile din Suedia, care au corelat o hartă a nivelurilor crescute de radiație din Europa cu direcția vântului, au anunțat că a avut loc un accident nuclear pe teritoriul Uniunii Sovietice. Deși autoritățile sovietice efectuau operațiuni de urgență, ele au decis să nu confirme producerea catastrofei și nici amploarea acesteia în totalitate.

Un nor de precipitații radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa și în estul Americii de Nord. Țările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus și Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuși la radiații, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitațiile radioactive au căzut pe teritoriul său.

Stabilirea zilei de comemorare

Conducerea fostei Uniunii Sovietice a recunoscut că are nevoie de asistență internațională în 1990, la patru ani de la accident. Pe 21 decembrie 1990, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat rezoluția 45/190, care făcea apel la cooperare internațională cu privire la rezolvarea efectelor catastrofei și diminuarea consecințelor socio-economice și radiologice ale catastrofei. La scurt timp după adoptare, organizația internațională a creat un grup de lucru între agenții, menit să coordoneze eforturile de redresare.

În 1991, organizația a creat Fondul Fiduciar Cernobîl, menit să ajute victimele accidentului nuclear. În prezent, acesta se află sub administrarea Oficiului pentru Coordonarea Acțiunilor Umanitare.

În 2002, Organizația Națiunilor Unite a schimbat strategia de abordare a problemei Cernobîl, plasând-o în responsabilitatea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și filialelor sale din cele trei țări afectate de catastrofă. În 2009, organizația internațională a lansat Rețeaua Internațională Cernobîl de cercetare și informare, un proiect menit să susțină programele internaționale, naționale și publice care aveau ca scop sprijinirea dezvoltării sustenabile în teritoriile afectate.

Pe 8 decembrie 2016, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care 26 aprilie a fost declarată ca fiind Ziua de Comemorare a dezastrului de la Cernobîl. ONU a invitat toate statele membre, organizațiile relevante din cadrul sistemului, alte instituții internaționale și societatea civilă să acorde o atenție deosebită acestei zile.

În documentul, instituția menționa că trebuie continuată monitorizarea de mediu în zonele afectate și intensificate relațiile dintre instituțiile naționale din domeniu ale statelor afectate, cu scopul de a studia efectele medicale, radioecologice și radiobiologice pe termen lung ale accidentului nuclear de la Cernobîl .

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Se schimbă regulile în FOTBAL. Decizia finală a venit azi, 3 mai. România e obligată...
Vești foarte proaste de la ANM. Vremea se schimbă în rău
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice